Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '18

 
Kategori
Dünya
 

İran’daki İsyan Bizi Birleştirdi, Türkiye Sıkı Durursa Oyun Bozulur

İran’daki İsyan Bizi Birleştirdi, Türkiye Sıkı Durursa Oyun Bozulur
 

İç siyasette ürkütücü bir biçimde kutuplaşanTürkiye, İran’daki vahim tehlike karşısında birleşmiş gözüküyor.

İktidar yanlısı veya muhalif, bütün farklı siyasî görüş sahipleri İran’ın karıştırıldığı konusunda hemfikir… İran istikrarsızlaşırsa, Türkiye’nin de istikrarsızlaşacağı açık bir şekilde görülmüş vaziyette…

En çok sevindiğim husus, Amerika, Suriye’yi karıştırırken yapılan hatanın yapılmıyor olması… Amerika’nın yüklenmesini fırsat bilip “mezhepçilik”, “Şii düşmanlığı” yapılmaması…

Yeni Şafak’ın, İran’daki olayları, 2 Ocak 2018 Salı günkü, “Tehlikeli Tırmanış” büyük manşeti altında, “Eylemlerin ABD tarafından açıkça desteklenmesi, ‘İran’ın Suriyeleştirilmesi’ne yönelik bir girişim olarak nitelendiriliyor.” şeklinde vermesi gayet umut verici.

Bu cümleden, Suriye’yi, ABD’nin istikrarsızlaştırdığının anlaşıldığı sonucunu çıkarabilir miyiz? Hele, Suriye’de, istikrarın ABD karşısında olmakla eşanlamlı olduğunun görüldüğünü umabilir miyiz? Eğer bunlar görüldüyse ve bundan sonraki icraat buna göre yapılacaksa Türkiye büyük bir kazanım sağlamış demektir.

Sağlamalı ve Türkiye birleşmeli, zira tehlike hakikaten çok büyük.

İran’ın istikrarsızlaşması halinde göreceğimiz zararlar saymakla bitmez.

Bir kere, akıl almaz bir “sığınmacı” akını başlayabilir. 20 milyonluk Suriye’den 4 milyona yakın “göçmen” geldiğine göre, 80 milyonluk İran’dan ne kadar geleceğini hesap edin. Bunu Türkiye’nin kaldırabilmesine imkân yok! Zaten, şu anda İran’da milyonlarca Afganistan göçmeni var ve bunların bir kısmı fırsat buldukça Türkiye’ye geliyor.

İkincisi, aynı Suriye’de olduğu gibi, PKK’nın İran kolu PJAK’ın “alan hâkimiyeti” kazanması… Türkiye’nin doğu sınırında bir terör kantonu oluşturması… Güneyden kuşatılması yetmiyormuş gibi, Türkiye’nin bir de doğudan ABD’nin “kara gücü”yle “çevrelenmesi”!

İran’dan aldığımız doğal gaz akışının tehlikeye girmesi…

Ekonomik ilişkilerin etkilenmesi ve büyük ekonomik zararların kaçınılmaz hale gelmesi…

Ortadoğu’nun daha da istikrarsız bir “bataklık” haline gelmesi…

İran karışırsa, sadece Türkiye değil, Azerbaycan, Türkmenistan, hatta belki Ermenistan bile istikrarsızlaşır. Çünkü oralara da sığınmacı akar. Diğer komşuları Afganistan ve Pakistan’ı saymıyorum bile çünkü oralarda durum zaten felaket!

Tabii Amerika ve İsrail bölgede çok daha etkin ve cüretkâr hale gelirler.

Türkiye sıkı durursa bu oyun bozulur.

 

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..