Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '08

 
Kategori
Dünya
 

İran ve İsrail 2

“İran medyasındaki habere göre, Tahran yönetimi son dönemde artan dış tehditler karşısında, Şahap 3 füzelerini İsrail'deki önemli ve stratejik hedeflere yönlendirdi.

İsrail'deki tüm noktalar İran'ın balistik Şahap 3 ve Şahap 4 füzelerinin menzilinde bulunuyor.

İsrail'in Akdeniz'de yaptığı son tatbikatın, İran'a saldırı provası olduğu iddia edilmiş, İsrailli üst düzey yetkililer ise savaş da dahil, İran'a karşı her türlü seçeneğin masada olduğunu açıklamıştı.”

http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Ortadogu_isiniyor_187001_30&tarih=01.07.2008&Newsid=187001&Categoryid=30

Böyle bir savaş herkesçe bekleniyor.

2 taraf da ABD başkanlık seçimlerini bekliyor.

2 taraf da, birbirini sürpriz tarihlerde vurur. İran İsrail’i Cumartesi veya daha kutsal bir günde, İsrail İran’ı Şiiler’in özel bir gününde veya Cuma namazı sırasında vurur.

Her 2 tarafın da görmediği durum, her 2 tarafın da kazanamayacağı, ABD’nin bundan memnun olacağı ve kazançlı çıkacağı, çünkü ABD’nin İsrail’e vermek istediği birkaç küçük ders de olduğu, çünkü İsrail’in CİA ajanlarını tutuklamışlığı.

Bize bir zararı olur mu?

Şimdilik hayır, çünkü biz İran’la PKK’nin İran ayağı olan PJAK’ı ortak manevralarla durdurma aşamasındayız. Söylemeye gerek yok: PJAK’ın arkasında ABD var.

ABD Tahran’ı, Bağdat gibi işgal edemeyeceğine intikal etmişe benzer. Bu, askeri açıdan bir gelişme. ABD durmasa bile yavaşladı, yoksa çoktan 206’da İran’a hem kuzeyden hem güneyden dalmıştı.

Uzun vadede bunun etkisi ne olur?

Petrol fiyatları daha da artar. İran kaosa girer. İsrail bitmenin eşiğinde kalır. Yavaş yavaş artık kimse

ABD’yi dinlemez. Türkiye ise sonunda bir yerlerde petrol bulur ama ondan önce epeyi enerji kesintisi yaşarız.

Tüm bunlar ne kadar süre alır?

Irak süreci 18 yıl aldı ve henüz bitmedi. Bitecek gibi de değil.

İran süreci onyıllar alır ve hiç bitmeyebilir, demektir.

Her durumda, Türkiye’nin parçalanma olasılığı azalır ama militarist ekonomimiz devasalaşır.

Burada, okurların ikna olmayacağı sürprizler, Türkiye’nin er geç emperyalist olacağı, İsrail’in biteceği ve ABD’nin bu kez savaşmadan yenilmişliği olabilir. İran’a gelince: O yalnızca bir piyon, tüm Müslüman ülkeler gibi. Ne zaman ki akılları başlarına gelir, o zaman ABD’yi Ortadoğu’dan ve Asya’dan kovarlar.

Biz ise, 1.000 yılı aşkın süredir buradayız. Görünüşe bakılırsa, İstanbul’un elden gitmesi olasılığı bir % 10 daha düştü.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..