Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '14

 
Kategori
Dünya
 

Abhazlar bağımsızlık istiyor

Abhazlar bağımsızlık istiyor
 

Abhazlar


2008 yılının Ağustos ayında Gürcistan'a bağlı Abhaz özerk cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etmişti. Bağımsız Abhazya'yı ilk tanıyan devlet Rusya oldu. Ardından Nikaragua ve Chavez önderliğindeki Venezulela'nın da  tanımasıyla bu devleti tanıyan devletlerin sayısı 3'e çıktı.

Ancak Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD bağımsızlıkları meşru görmedi. Bir milletin bağımsız olabilme hakkı acaba neye bağlıdır? ABD ve Avrupa Birliği üyesi devletler Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını ve hiçbir şekilde parçalanmaya müsaade etmeyeceklerini açıkladı. Ama aynı devletler daha önce Kosova ve Karadağ'ın bağımsızlıklarını hiç itiraz etmeden tanımışlardı. Bu çifte standart değil midir?

Dünyada Abhazların çoğu vatanı dışında yaşamaktadır. Abhazya özerk cumhuriyetinde 122 bin Abhaz yaşarken bu sayıdan çok daha fazlası Rusya, Türkiye, Suriye, Almanya gibi ülkelere dağılmış durumdadır. Bunların çoğu gittikleri ülkenin vatandaşı durumundalar. Çünkü Gürcistan'ın ekonomik şartları ve baskıları onları mecburi göçe zorlamaktadır. Vatanı dışında olan Abhazların sayıca en fazla oldukları yer Türkiye'dir. Türkiye Abhazlarının sayısı 500 bin civarındadır. Bir de bunlara Osmanlı'nın son dönemlerinden beri, özellikle 93 Harbi'ndeki Kafkas göçleriyle gelenleri de eklersek Abhaz soyundan gelen insanların milyonları bulduğunu ifade edebiliriz. Ama buna rağmen Türkiye Gürcistan'daki Abhazların maruz kaldığı baskılara karşı onları savunmak şöyle dursun, zorba Gürcü hükümetinin yanında yer almaktadır.

Türk hükümetinin Gürcistan eski devlet başkanı Saakaşvili ile dostluğu dikkat çekiciydi. Gürcistan'daki hükümetin ABD ve AB tarafından desteklenmesi Türkiye'yi de her ne yaparsa yapsın Saakaşvili ile uzlaşmaya mecbur ediyordu. Durum pek de değişmiş değil. Yani Türk vatandaşı Abhazların bile hakkı bu şekilde gasp ediliyor. Herhalde bunun sebebi Gürcistan'daki Abhazların çoğunluğunun Hristiyan olmasıdır. Malum Türk hükümeti Hristiyanların hakkını çıkar yoksa niye savunsun? Abhazlar arasında Osmanlı döneminde İslamiyet de yayılmış fakat Kafkas göçleriyle birlikte Müslümanların çoğu göç ettiği için Ortodoks Hristiyanlar nüfusa egemen duruma gelmişler.

1921 yılında Abhazlar Sovyet idaresinin izniyle ilk kez devlet kurma hakkını kazanmışlar ve Abhazya Gürcistan'a bağlı özerk cumhuriyet haline gelmiştir. Ancak Gürcüler Rusların bu taksimine her daim karşı çıkmıştır. Sovyetler Birliği'nin ilk dönemlerinde Uluslar Halk Komiseri olan Stalin Gürcü asıllı olmasına rağmen Gürcistan'ın bu tepkisiyle mücadele etmiştir.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından Abhaz parlementosu da 23 Temmuz 1992'de bağımsızlığını ilan etmiş ancak Gürcü hükümetinin şiddetli saldırısına maruz kalmıştır. Onbinlerce Abhaz Gürcü kuvvetlerince katledilmiştir.

Ağustos 2008'de Gürcistan'ın kuzeyinde bulunan yine bir başka özerk cumhuriyet olan Güney Osetya'ya karşı Gürcülerin başlattığı saldırı Ruslar tarafından durdurulmuştu. Ancak Rusların müdahalesine kadar Gürcü hükümeti birkaç günde 3000 Oseti acımasızca katletmiş, fakat Rusların desteğiyle hem Güney Osetya hem de Abhazya bağımsızlıklarını ilan etmiştir.

Fakat bu bağımsızlık dünyada sadece üç devlet tarafından kabul edilmiştir. İstediği devleti lime lime eden ABD bu kez Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü savunmuştur. Çünkü Abhazlar Ruslar tarafından desteklenmekte ve Gürcü Saakaşvili Kafkasya'da ABD için iyi bir piyondu.

TRT de 23 Nisan kutlamalarına davet ettiği Abhazya'yı Gürcistan Abhazya Özerk Cumhuriyeti olarak tanıtmış ve hem Abhazya'daki hem de Türkiye'deki Abhazları hiçe sayan uslubunu sergilemiştir. Abhaz Dernekleri Federasyonu bu durumu bir bildiriyle kınamış ve hemen ardından onların bağlı olduğu Kafkas Dernekleri Federasyonu da buna destek olmuştur. Çeçenlerin hakkını savunan , hatta cemaat ve diğer bazı örgütler aracılığıyla onlara maddi destek bile veren Türkiye Abhazları değersiz görmektedir. ABD ve Avurpa Birliği'nin uyguladığı çifte standarta Türkiye de milyonlarca Abhaz asıllı vatandaşını hiçe sayarak destek vermektedir.

Türkiye yabancı ülkelerdeki soydaşların hakkını savunurken batının menfaatlerine göre hareket etmektedir. Yani batı engellemiyorsa hak savaşı meşru görülüyor, lakin engelliyorsa o dava gereksizdir. Misal Suriyeli teröristler haklı ama Abhazlar haksız. Yani Türkiye için önemli olan hak değil, menfaatlerdir.

  

 
Toplam blog
: 45
: 1915
Kayıt tarihi
: 28.03.12
 
 

1981 yılında Bursa'da doğdu. İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü ve Uludağ Üniversitesi Türkçe Eğitim..