Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '12

 
Kategori
Spor
 

İrlanda İspanya'yı Finalden etti......

2012 Avrupa Futbol Şampiyonasına Gruplardaki ikinci maçlarla devam ediliyor. Şu ana kadar olağanüstü sonuçlar ve süpriz yok. Daha önceki yazımda ki öngörüme yakın şekilde oyunlar ve sonuçlar alınıyor. Ancak gruplardaki son maçlar devam ya da tamam maçı olacak bir çok takım adına.

A Grubunda Yunanistan veda etmiş gibi görünüyor. Çünkü son  maçında Rusya yı en az üç farkla yenmesi gerekiyor. Bu Yunanistan için imkansız. Büyük bir ihtimalle Rusya  kazanacak ve grup lideri olarak çeyrek finadeki rakibini bekleyecek. Bu da büyük ihtimalle Portekiz olacak. Çekler ise Polonya ya kaybetmez ve o da çeyrek finale çıkar. Polonya Yunanistan maçında çok şey kaybetti. Çekler ise çeyrek finale çıksa da Almanya ile eşleşecek ve 4 maç yaparak evine dönecek.

B Grubunda ise Almanya ikide iki yapmasına rağmen matematiksel olarak garantilememiş gibi görünse de son maçında Danimarka yı da geçerek rahatça grubu lider tamamlayacaktır. Danimarka ise bir puanı koparıp diğer maçın berabere bitmesini  ya da Hollanda'nın kazanmasını boşuna bekleyecek. Çünkü o maçın berabere bitme  ihtimali çok düşük. Portekiz Hollanda maçını kazandığı takdirde finale kadar çıkma gücünü de depolayacaktır. Eğer grubu ikinci tamamlarsa Rusya ie eşleşme ihtimali yüksek. Oyun olarak rakip alanda daha hızlı ve ceza sahası dışından şutlarla sonuca gitmeye çalışan iki takımdan Portekiz avantajlı diye düşünüyorum. İki maçtan sonra oyun şablonu biraz daha oturdu ve Şampiyonaya ısındılar. Almanya maçında daha fazla pozisyon üretmelerine rağmen yenildiler. Danimarka karşısında üç gol bularak hem avantajlarını son maça taşıdılar hemde gol sorunu olmadığını gösterdiler. Hollanda gibi defans sorunu olan takıma karşı gol bulmama ihtimalleri yok. Hollanda nın tek farklı galibiyeti bile yetmiyor. Bu durumda Danimarkanın olası beraberliği hem Portekizi hemde Hollanda'yı beraberce kupanı dışına itebilir. Ancak benim öngörüm Portekiz in Almanya'nın ardından çeyrek finale çok yakın olduğu. Son maçlarda Almanya ve Portekiz rakiplerini handikaplı geçecektir.

C Grubunda işler şimdi karıştı. Dün oynanan maçlarda Hırvatistan İtalya ile berabere kalarak bence önemli bir avantaj elde etti. Gruptaki son maçı son şampiyon İspanya ile. İspanya favori. Ancak ben süprizin bu maçtan çıkacağını tahmin ediyorum. İspanya dün akşam aldığı 4 farklı galibiyet ile averaj hesaplarında öne geçti. Hırvatistan İspanya ya yenilse bile gruptan çıkacaktır. İrlanda son maçında İtalya ya kaybetmez. İkiside evlerine dönerler. İspanya nın İrlanda karşısında aldığı 4-0 lık galibiyet yorumcuları mest etmişe benziyor. Yine o çok bilmiş yorumları  duymak mümkün. Ancak irlanda nın adanın en rahat futbol oynayan en yumuşak en sade ve asla rakibe zorluk çıkarmadan kendi futbolunu oynamaya  çalıştıklarını unutuyorlar. Galler'den bile yumuşak futbol oynayan  ada takımı  rakip kim olursa olsun ne defans nede forvet için bir tedbir düşünmeden serinkanlı utanmadan özgürce ve büyük bir uyum içerisinde kendi oyunlarını oynuyorlar. Rakibi ne küçümsüyorlar ne de büyütüyorlar. Güç farkı olursa da buna saygı duyuyorlar. Eğer dün akşam İspanya son dakikalar başka bir takım karşısında(örneğin İtalya ya da Türkiye)4-0 önde girerek o kadar dalga geçercesine pas yapmaya çalışmış olsa idi muhtemelen bir ya da bir kaç oyuncusu sakatlanır ve rakipdende  kırmızı kart gören oyuncu olabilirdi. İrlanda bunu asla umursamıyor. Rahatlar. Bunun bir gösteri bir spor olduğunu düşünüyorlar. Centilmenler.  Bu kadar yumuşak bir futbol ile İspanya ya karşı koymak mümkün değil. Çünkü böyle olunca rakibin breysel yeteneklli oyuncuları çok daha fazla olduğundan bu yetenekler sizi zor durumlara rahaça sokabilir. Nitekim öyle de oldu. Aralarındaki iddialı her maçı İspanya kazanır. Grup fikstrü en avantajlı takım İspanya idi ve bunu şu ana kadar kullandı.. Eğer ilk maçı  Hırvatistan son maçı İtalya ya karşı oynayacak olsalardı işleri daha zor olabilirdi. İrlanda karşısında oldukça rahat top dolaştıran kısa alanda verkaçlarla pozisyon üreten İspanya nın bu becerisini İtalya karşısında göremedik. İtalyanlar İrlandalılar gibi değiller. Üç  pastan sonra topu alamazlarsa oyunu bir şekilde durdurarak buna çözüm ararlar. Sıkça ve çekinmeden faul yapabilirler. Kart görmeksizin faul yapamakta usta olan İtalyanlar İspanya ya göre tecrübesiz olmalarına rağmen galibiyeti kaçıran taraf oldular. İspanya İrlanda maçını hemen unutmaz ise bu onlara pahalıya mal olabilir. İrlanda İspanyayı resmen onore etti. Müthiş ve fazlasıyla saygı duydu. Belki de finali erken oynattı.  Bu galibiyetten sonra zor olsa da Hırvatisan İspanya ya karşı galp gelebilirse İtalya nın İrlanda galibiyetiyle şok olabilrler. İrlanda İspanya yı rüyaya soktu. Belki de finalden etti. İtalya£nın ise  gol atma ve yemede kısır oluşu handikapları. Kağıt üzerinde favori İtalya. Ancak fubol yeşil çimenlerde oynanıyor. Bence İrlanda evine puansız dönmeyecektir.

Maç sonrası yorumlarında saygın diye nitelenebilecek bir kanalın yorumcusu İspanya ve Real Madrid in önemli oyuncularından Arbeloa nın neden bu takımda olduğunu sorgulaması ise ilginçti. Maçı izlemek top sadece Xavi yada İniesta nın ayağına geldiğinde izlemek ve vayy be güzel paslaşıyorlar demek değildir. Bir yorumcu topsuz alanda da neler olup bittiğini ve bir oyuncunun sahada hangi görevlerinin olabileceğini bilmek durumunda. Arbeloa nın hücuma destek veremediğini söylerken İspanya nnın forvet ve orta sahasına sa hakaret ettiğinin farkında değil. İspanyanın hiç bir zaman bu oyuncu profili ile topu rakip ceza sahasına taşıma sıkıntısı yokki. Neden defans oyuncuları ileri çıksın. Sergio Ramos un sol bekte daha ofansif oynadığını bu nedenle Arbeloa nın bu takımda olmasına anlam veremeyen spor yorumcuları orta sahası Busqets, Xavi ve İniesta, Fabregas,  Alonso forveti Silva ve Torres olan oyuncuların top taşıma ve top tutma sorunu olmadığını bilmek ve görmek durumunda. Arbeloa neden kanat oyuncusu olarak süreli ileri çıkıp top taşısın. Barcelona da defans oyuncuları  Pique, Puyol, Alves ve Abidal oyunu hemen önündeki Xavi, Busquets ve İniesta ile kurarak küçük üçgenlerle bazen yavas bazen hızlı topu kolayca tek paslara rakip ceza sahasına taşıyorlar. En fazla da Alves hücuma destek veriyor. O da Brezilyalı ve karakterinden geliyor. Oyun planları bu.  Arbeloa elbette bir yıldız değil. Tek başına oyunun gidişini skorunu  değiştirebilecek bir yeteneği yok. Ancak futbolda askerlere ve görev adamlarına çok daha fazla ihtiyaç var. Çünkü futbol 11 kişilik bir takım oyunu. Maçın yorumunu yapmak 11 oyuncuyu da izlemekten geçer. Sadece topu izlemek değildir. Bırakın topu top toplayıcılar izlesin. 4-0 lık maçın yorumu olmaz , bu maç için çok fazla yorum gerek yok  diyebilmek için para almıyorlar. Aksine bu maç için konuşulacak o kadar çok şey vardı ki. Çoğunu atladılar. İrlandanın yumuşak futbolunu ve oyuncu kalitesi ile mücadele gücünün bir italya bir Türkiye bir Danimarka olmadığını  bilmek ve yorumlamak  durumundalar. Türkiye daha önce eleme maçlarından sonra playyof maçında irlandayı geçmişti. Ama mücadele gücü yüksek bir Hırvatistan ve isviçre ye bile ezilerek elenmişti. Yorumcuların sıradan cümlelerle sadece skora odaklı yorumlarını vebu yorumlara rağmen bu kadar para almalarını doğrusu hem kıskanıyor hemde çelişkili buluyorum.

D Grubunda henüz ikinci maçlar oynanmadı. Ukrayna ilk maçta geriden gelerek İsveç i geçmeyi başardı. Bu maçta benim favorim İsveç olmasına rağmen bekleneni veremedi .Pozisyonlarda da kısır kaldı. Fansa Ukrayna'ya kaybetmez diye düşünüyorum. Ukrayna İsveç maçından daha sert oynamak zorunda. Aksi takdirde İrlanda nın İspanya karşısındaki durumuna düşerler. Fransa nın hızlı hücümcuları kolayca pozisyon üreteceklerdir. Ukrayna kalecisininin hiç de güven vermediğini görerek Fransa ya en az iki gol atmaları gerekiyor. Bu çok zor. Maça konsantre olmak, oyunu takip ve  kademe anlayışı olarak Fransa üstün. Ukrayna kendi evinde aceleci ve kalp atışları daha yüksek. Fransızlar ise sakin ve serinkanlı. Fransa favori ve beraberlik süprizde. Fransa için bu maçta puan kaybı demek turnuvaya veda anlamına gelir. Çünkü İsveç maçı çok daha zor geçeçektir. Bu grubun diğer maçı İngiltere ile İsveç arasında. Yine beraberlik kokan bir maç. İngilizlerin gol sorunu açıkça görülüyor. Son üç maçlarında sadece birer golle yetindiler. İsveçin ise son 4 maçta 9 gollük bir performansı var. Aralarındaki maçları tek golle kazanıyorlar genellikle. Tahmini zor bir maç. Beraberlik halinde  işler iyiyce karışacak.

Çeyrek final maçları ise gruplarda kılpayı birinci ya da ikinci olacak takımlara göre eşleşmelerde ilginç olacak. Portekiz Hollanda'yı 3 puanla geçerse finale kadar gidecektir. Bir diğer Final adayı ise Fransa gibi görünüyor. Süpriz takımım  hala Hırvatistan. Ancak Hırvatların çabuk dağılma ve oyuna sadık kalamama özelliği var. Geriye düştüklerinde toparlanamıyorlar ve oyun disiplini çabuk bozulan bir takım. Bu büyük handikap. Yetenekli oyuncular bunu hırslarını sonuna kadar mücadele şekline dönüştüremiyorlar. Eleme maçında Türkiye Hırvatlara karşı ilk golü bulabilseydi şimdi onların yerine biz rahatça çeyrek finale çıkabilirdik. Ancak elenmemiz belkide yenden yapılanma adına daha olumlu da oldu. Bu yönden bakarsak azda olsa kazançlı çıkmış gibi görünebiliriz. Artık daha inançlı ve daha genç ve daha iyi mücadele eden bir milli takımımız var. Yoksa şimdi Şampiyona da yine Sabri yi yine Hakan Balta yı seyretmek zorunda kalabilirdik. En azından bu işkenceden kurtulduk.

Çeyrek final eşleşmeleri ise Portekiz - Rusya ve  Almanya - Çek Cumhuriyeti arasında  olacağını düşünüyorum. Buradan Portekiz ve Almanya yarı finale geçecektir.

Diğer eşleşmelerin ise ikinci maçlar bile daha oynanmadan tahmini oldukça zor. Yine de Fransa Hırvatistan veya italya  ile İspanya ise Fransa ya da Ukrayna  ile eşleşebilir. İngiltere ve İsveçten birinin  çeyrek finale çıkabilmesi için kendi aralarındaki maçın berabere bitmemesi gerekiyor. İşte en zor eşleşme bu aşamada olacak. İspanya için kolay maç zora zor maç kolaya dönebilir. İtalya her şeye rağmen pusuda. İngiltere şanssızlığını yenmek istiyor. Ukrayna taraftarına güveniyor.

İyi seyirler..

 
Toplam blog
: 96
: 648
Kayıt tarihi
: 12.08.08
 
 

Karadenizliyim. İzmir' de yaşıyorum.  Dünyanın tek bir ülke  olduğuna inanarak  bütün insanların ..