Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '10

 
Kategori
2010 Dünya Kupası
 

İrlanda'nın Laneti ve Domenech

İrlanda'nın Laneti ve Domenech
 

Fransa için “futbolun horozları” tabirini kullanmak sadece amblemlerindeki çiftlik hayvanından değil, ülke olarak FIFA ve UEFA bünyesindeki etkileri nedeniyle de oldukça doğru.

Gelin görün ki dünya futbolunda büyük bir nüfuza sahip olan horozlar 2002’den sonra bu sene de Dünya Kupası’nda gruplardan çıkamayarak çok büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Kadrosunda Henry, Anelka, Ribery veya Diarra gibi dünya yıldızları barındıran mavi beyazlıların Güney Afrika 2010’u nasıl olup da tek golle kapattıkları büyük bir merak ve tartışma konusu.

Futbolun metafizik tarafına inanıyorsanız aklınıza ilk gelecek şey Fransa’nın İrlanda Cumhuriyeti ile oynadığı baraj maçında Henry’nin topu eliyle önüne alması olacaktır. Bu şekilde, bir anlamda hak etmeden şampiyonaya katılan Fransa için sadece kupadan elenmek değil, takım olarak tam anlamıyla bir kaosa sürüklenmek ziyadesiyle uygun bir ceza.

Eğer bu taraklarda beziniz yoksa hedef tahtasına teknik direktör Domenech’i oturtmanız mümkün. Zira takımın başında bulunduğu sekiz yıl boyunca çok inişli çıkışlı bir grafik çizen ve takımı çok kötü oynattığı için kendi ülkesinde de acımasızca eleştirilen Fransız teknik adam, teknik ve taktik bir kenara futbolcular ile bir türlü uyum yakalayamadı.

Geçtiğimiz günlerde Anelka olayında gündeme gelen iç huzursuzluk, en son takımın antrenmana çıkmama protestosu ile zirve yaptı ve tüm bunların neticesi geçen şampiyonanın finalisti Fransa’nın hiç de zor olmayan bir grupta onuncu olması oldu.

Şampiyona sonunda görevinden ayrılacağı belli olan bir teknik adam ile şampiyonaya katılmak ne derece doğru bir karar tartışılır ama kadrodaki yıldızlar düşünüldüğüne bu oyuncuların da başlarında hiç kimse olmasa bile bu kadar kötü olmamaları gerektiği de madalyonun diğer yüzü.

Neticede dünya futboluna hükmeden Fransızların şampiyonadan elenme fiyaskoları için suçlu Henry, Domenech veya futbolcuların tamamı olabilir fakat bu işe sevinenler sadece A Grubu’ndan çıkan Meksika ve Uruguaylılar değil muhtemelen onlardan çok daha fazla İrlandalılar.

Ha, 2016 Avrupa Şampiyonası düzenleme işin öyle veya böyle elimizden alan Fransızların 2010 Dünya Kupası macerasının bittiğine biz üzüldük mü diye soracak olursak yanıt herhalde şöyle olur: pek sayılmaz.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..