- Kategori
- İş Yaşamı - Kariyer
İş yerinde sapkın davranışlar

.
İşletmelerde her şeyi birtakım kurallara bağlamak, yönetim hiyerarşisini ve üretim faaliyetinin kalitesini, disiplinini olumlu etkiler.
Etkiler etkilemesine ancak bu kural her zaman da geçerli değildir.
Bu noktada firmanın, sapkın davranışlar sergileyen çalışanlara ihtiyacı vardır. Sapkınlıktan kasıt, aklınıza gelen ilk anlamdaki o olumsuz ve uğursuz mânâdaki sapkınlık değildir.
Ya nedir?
“İşletmenin önemli norm ve kurallarının, işletmeye yarar sağlamak amacıyla bilinçli olarak ihlâl edilmesidir.”[1]
Bir diğer deyişle, işletmenin kurallarının, iyi niyet ve samimiyet içerecek şekilde, işletmeye daha fazla fayda sağlayacağı ön görüsüne sahip çalışanlarca, bilinçli/yapıcı şekilde ihlâlidir.
Literatürde buna, yapıcı sapkın işyeri davranışı da denilmektedir. (constructive deviant workplace behaviors)
Yıllar önce Büyükdere-Sarıyer’de vazife yaptığım sırada, oradaki özel bir restoranın otoparkında görevli çocuğun bana anlattığını aynen naklediyorum:
Abi, patron diyor ki; kim olursa olsun, kesinlikle müşteri olmayan kişileri otoparka almayacaksınız. Ben de almıyorum ancak bazen öyle oluyor ki mecbur kalıyorum. Geçen hafta ben izinliyken biri gelmiş.
Adam demiş ki, çocuklar on dakika bir işim var, işimi hâlledip hemen çıkacağım. Bizimkiler yok olmaz demişler. Sonra adam demiş ki, müsaade edin, ben savcıyım işimi hâlledip çıkacağım.
Bizim öbür çocuklardan biri de kusura bakma, patronun kesin emri var…gibisinden laflar etmiş, artık aralarında ne konuşma geçtiyse… Adam da sinirlenip gitmiş. Hemen sonra da ekipler gelmiş, bizim otoparkta kim var kim yok toplamış!
Aslında bu örnek, ortalama bir zekânın gerektirdiği basirete sahip olmayan bir çalışanın, hem de, “mevzuata uyuyorum zırhı ve peçesi altında” işletmeye nasıl da zarar verdiğinin en somut göstergesidir.
Şâyet bir çalışan, işletmede karşılaştığı problemlere, her koşulda ve daima ortodoks yöntemlerle çözüm aramaya kalkarsa, bir süre sonra attığı taş ürküttüğü kurbağaya değmeyebilir.
Çalıştığı kuruma zarar bile verebilir.
Eski bir darbımeselin dediği gibi; haddinden fazla şiddet gayedeki hikmeti yok edermiş.
Sabrın sonu ile
Bibliyografya:
[1] Dr. Harun Yıldız, Dr. Bora Yıldız, Sanal Kaytarma Yapmak Kötü Bir Şey Değildir Ama ?, Harvard Business Review Türkiye, Eylül 2016, s.112