Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '20

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İşe İade Davası

Hayatımızı idame ettirmek için olmazsa olmaz koşullarımızdan biri de çalışmaktır. Hatta en ufağından en büyüğüne ve bedenen çalışanlardan farklı şekillerde çalışana kadar hayatın içerisinde birçok çalışan kişi vardır. Ancak iş hayatı zordur.  Bunlardan biri de tüm derdi tasasına rağmen çalışılan işyerinden bir anda çıkarılmaktır. Bu durumda ilk önce işe iade hakkı gibi hukuki olarak haklarımız olduğunu bilmeliyiz.
 
Bunun için bir avukat ya da hukuk bürosundan yardım almamız en doğru sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olmakla birlikte aşağıda da bu konuda kısaca bilgi vermekteyiz.  Yazımızı okuduktan sonra aklınıza takılanları avukata sor https://mihci.av.tr/avukata-sor/ sayfamıza sorabilirsiniz.
 
İşe İade Davası Nedir?
 
 
Hukukumuzda işe iade davası, iş güvencesine tabi olan işçinin işveren tarafından geçersiz nedenlerle işten çıkarılmanın ardından işe geri dönmesini sağlayan bir dava türüdür. Ancak elbette bunun da bazı şartları vardır. Buna aşağıda değineceğiz.
 
İşe İade Davasını Kimler Açabilir?
 
 
Hukukumuza göre bu davayı işçiler açabilir yani işveren sıfatı bulunan kişiler açamaz. Ayrıca işçinin de kendi isteği ile işten ayrılması halinde yani istifa etmesi halinde yine bu davayı açamamaktadır. Bunun yanında geçici süreli çalışan yani belirli süreli çalışan işçiler de bu davayı açamamaktadır. Ayrıca bu davayı açacak olan işçi iş güvencesi hükümlerine dahil olmalıdır.
 
İşe İade Davası Şartları
 
 
Hukukumuzda işe iade davası açmanın şartları vardır. Bunlar şunlardır;
 
1- Çalıştığınız işyerinde en az 30 işçi çalışıyor olmalıdır. 30 işçiyi hesaplarken ise işyerinin çalıştığı diğer iş kollarında çalıştırdığı işyerlerindeki işçi sayısı da hesaba katılmaktadır. Ancak çalışan çırak ve stajyerler hesaba dahil edilmemektedir. Bu durum davanın esaslı şartlarındandır. Eğer bu sayıdan az işçinin çalıştığı bir işyerinde çalışıyorsanız bu durumda davayı açarsanız dava yeterli şartları tamamlamadığınızdan dolayı reddedilmektedir.
 
2- İşyerinde en az 6 ay süredir çalışmış olmalısınız. Bu 6 aylık süre hesaplanırken aynı işverenin tüm işyerlerinde çalıştığınız süreler de dahil edilmektedir. Ancak yer altında çalışan işçiler için böyle bir çalışma süresi söz konusu değildir.
 
3- İşveren ile aranızda belirsiz süreli iş sözleşmesi olmalıdır. Yani geçici süreli işe girenler bu davayı açamamaktadır.
 
4- Bu davayı genel olarak işçiler açabilmektedir. Ancak işyerinin genel idaresinden sorumlu kişiler yani müdür ya da vekiller ile bunların yardımcıları bu davayı açamamaktadır. Çünkü bu kişilerin işçi alma ve işçi çıkarma yetkileri mevcuttur.
 
5- Son olarak da işveren sizi geçerli bir nedene dayanarak işten çıkarmamış olmalıdır. Hukuki açıdan geçerli sebep ise işçinin iş için yeterliliğini kaybetmesi ve davranışlarının işyerinin devamını etkilemesi gibidir. Buna örnek vermek gerekirse; işçinin az verimle çalışması, işe girerken bulunduğunu söylediği özelliklerinin bulunmaması, işe yönelik yeni şeyleri öğrenmemesi, işyerindeki iş aletlerine zarar vermesi, işyerinde müsrif davranması, işe geç kalması, işyerinde kavgalara neden olması, işyerinin küçülmeye gitmesi ve ekonominin bozulması gibi durumlardır.
 
(Burada işveren yukarıdaki sayılan nedenleri objektif kriterlere göre ispatlaması gerekmektedir. Örneğin verimliliğin performansın düşük olduğunun objektif kriterlerle belirlenmiş ve ölçümlemelerin o işyerinde yapılıyor ve puanlanıyor olması gerekmektedir.) 
 
DİKKAT!: Hangi hallerin geçerli neden olduğu konusunda mutlaka bir avukata danışmanızı öneririz.
 
6- Ayrıca bu davayı açma hak düşürücü bir süreye bağlanmıştır. İşyerinden çıkartılmanızın ardından 30 gün içerisinde bu davayı açmalısınız. Aksi halde işyerinden çıkartılmanızı kabul etmiş olmaktasınız ve bu davayı açma hakkınızı kaybetmektesiniz.
 
İşe İadede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
 
 
İşten ayrılırken yaşayabileceğiniz bazı durumlar ve işverenin de var olan haklardan bazıları şunlardır;
 
1- İşveren bir işçiyi elbette ki işten çıkartabilir. Bunun için de işveren hukuka uygun bir biçimde ve yazılı olarak sizi neden işten çıkardığını açıkça belirtmelidir. Çünkü aksi bir durumda işçi işe iade davası açabilmektedir.
 
2- İşveren işçiyi geçerli bir nedene dayanarak dahi işten çıkarsa performans ve davranış nedeni ile fesihlerde muylaka işçinin yazılı olarak savunmasını almak zorundadır. Aksi halde işe iade davasını işçi usulden kazanır.
 
3- Açılan işe iade davasında temel olarak ispat yükü işverene aittir. Ancak farklı bir nedenle işyerinden çıkartıldığını ispatlamak zorunda olan ise işçidir.
 
4- İşçi bu davayı açmakla birlikte bu süre zarfınca söz konusu işyerinden farklı bir işyerinde de çalışabilir. Zira işçi hayatını idame ettirmek zorundadır.
 
Görevli ve Yetkili Mahkeme
 
 
Bu dava, işverenin yerleşim yerindeki ilgili İş Mahkeme’sinde açılabilmektedir.
 
İşe İade Davasının Sonuçları
 
 
Açılan işe iade davası ilgili mahkemede görülmekle birlikte olumlu ya da olumsuz şekillerde sonuçlanmaktadır. Olumsuz sonuçlanırsa eski işyerinize dönemeyeceğiniz gibi olumlu sonuçlanırsa da önce kararın kesinleşmesini beklemeniz gerekmektedir.
 
Kararın kesinleşmesinden başlayarak 10 gün içerisinde çıkartıldığınız işyerinde işe başlamak için noterden bir ihtarname ile başvurmalısınız. Bu başvuruyu yapmasanız ya da başvuruyu yapıp da işyerinde işe başlamazsanız işyerinden haklı nedenlerle çıkartılmış sayılmaktasınız.
 
Başvurunuzun ardından işveren sizi en fazla 1 ay içerisinde işe başlatmak zorundadır. Eğer söz konusu sürede işveren sizi işe başlatmaz ise bu durumda en az 4 ay ile en fazla 8 ay arasında aylık maaşı miktarında tazminat bedeli ödemesi gerekmektedir. Bu miktarı davada ilgili mahkeme belirlemektedir.
 
Bunun yanında ilgili mahkeme, işçi ister işe başlasın ister başlamasın işçinin çalışmadığı günler için de en çok 4 aylık maaşı kadar işverene ödeme zorunluluğu verebilmektedir.
 
Ayrıca işveren dava sonucundaki olumlu karar ile birlikte işçiyi işyerinde çalıştırmaması halinde işçi ihbar ve kıdem tazminatını ve varsa diğer haklarını da işverenden talep etme hakkında kavuşmaktadır.
 
Toplam blog
: 7
: 1794
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Mıhcı Hukuk Bürosu kurucu avukatı Mustafa Mıhcı hukuk alanındaki kariyerine İstanbul Kültür Ünive..