Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '20

 
Kategori
Hukuk
 

Karantinaya Uymama Suçu Cezası

Karantinaya İlişkin Tedbirlere Uymama Cezası (TCK 195)

Hepimizin malumu olduğu üzere yeni tip Corona virüsü (COVİD - 19) ülkemizde geç de olsa görüldü. Şuan için alınan tedbirler ve insanların duyarlılığı bakımından diğer ülkelere nazaran iyi durumdayız. Yetkililerin aldığı bazı tedbirler var ve bunlara uymak kanunen bir zorunluluk.

Bu tedbirleri ve uyulmaması durumundaki hukuka aykırılığı Mıhcı Hukuk Bürosu olarak değerlendirdik.

Bu meselenin tıbbi boyutu ve dikkat edilmesi gerekenler çokça konuşuldu. Ancak meselenin hukuki arka planı tam olarak ortaya konmuş değil. Yazımızda bu konuya ilişkin önemli noktalara değineceğiz.

Corona gibi bulaşıcı hastalıklara ilişkin yetkililerin aldığı tedbirler herkes için bağlayıcıdır. Bunlara uymamak, Türk Ceza Kanunu madde 195 uyarınca suçtur ve hapis cezası ile cezalandırılır. 

Yazımızda bulaşıcı hastalıklara ilişkin alınan tedbirlere uymama suçu ile ilgili bilinmesi gerekenlere ve uyulması zorunlu olan tedbirlere değineceğiz. Önemli bir konudan bahsettiğimiz için yazımızı dikkatlice okuyunuz.

Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Alınan Tedbirlere Uymamanın Cezası Nedir?

Yetkililer, Corona virüsü gibi bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kişilerin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair bazı tedbirler alır. Bu tedbirlere uymayan kişiler TCK 195 gereğince 2 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılır. 

Yani bu suç hastalığa yakalanmış kişiler için değil, hastalığın bulunduğu yer ile bir şekilde temasta bulunan kişiler içindir. Örneğin Umre ziyaretinden veya yurt dışı üniversite eğitiminden dönen kişiler bu tarz bir durumla karşılaşabilir. Bu kişilere bir bilgilendirme formu imzalatılır aşağıda bahsedeceğimiz hususlar bildirilir.

Bu suçla ilgili soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için kimsenin şikayeti gerekmez. Re’sen kovuşturulan suçlar arasında yer alır. Yani savcılık veya kolluk, bu tedbirlere uymayan kişinin haberini bir şekilde aldıktan sonra direkt olarak süreci başlatır ve asliye ceza mahkemesinde yargılama yapılır.

Yetkililerin Açıkladığı Hukuki Tedbirler Nelerdir?

Burada yetkililerin aldığı tedbirler derken, eli yüzü devamlı olarak temiz tutma, toplu organizasyonlara katılmama gibi genel nitelikli tavsiyelerden bahsetmiyoruz. Bazı özel tedbirler, ilgilisine direkt olarak bildirilir ve buna uyulması zorunlu koşulur. Aksi halde TCK 195’den ötürü suç işlenmiş olacağı ve yukarıda bahsettiğimiz cezanın söz konusu olacağı bildirilir.

Bazı kişilere Corona virüsü bulaşmış olmasa da virüsün bulunduğu ülkelere seyahat etmiş olabilirler. Yahut virüsün bulunduğu bir yerde bulunmuş olabilirler. Bu kişilerin karantina uygulanması gereken yerlerle bir ilişiği olabilir. İşte bahsettiğimiz tedbirler bu kişiler için zorunlu tutulur. Corona’ya karşı zorunlu tutulan resmi tedbirler şunlardır.

  • İlgili kişiye 14 günlük süre içerisinde duruma göre belirli bir tıbbi kurumda ya da evde kalması zorunlu tutulur.
  • Somut olayın ciddiyetine bağlı olarak, ev dışına çıkmanın mutlak olarak gerekli olduğu hallerde başka kişilerle aynı ortamda bulunulacaksa tıbbi (cerrahi) maske takılması gerekir.
  • Evde bulunulan süre içerisinde tıbbi olarak beklenmeyen bir durum gerçekleştiğinde, semptomun ortaya çıktığı hallerde 112 acil hattına haber verilmesi gerekir.
  • Eğer mümkünse ev içerisinde diğer ev sakinlerinden farklı bir odada kalınması gerekir,  eğer bu mümkün değilse farklı bir odada bulunulması gerekir, ayrıca diğer kişilerle en az 1 metrelik mesafe korunmalıdır. Bunların yanında tıbbi (cerrahi) maske takmak gene zorunludur.
  • Tıbbi (cerrahi) maskenin nemlenmesin halinde değiştirilmesi zorunludur. Eve ziyaretçi kabul etmek yasaktır.

Bu tedbirler şüpheli kişilere imzalatılan belgeden alınmıştır.

Tekrar etmemiz gerekir ki bu tedbirler Corona hastası için değil, hastalığın olduğu tehlikeli yerlerde bir şekilde bulunmuş kişiler için uygulanan zorunlu tedbirlerdir. Zaten hali hazırda bu kişilere verilen ve imzalatılan belgede şunlar yazmaktadır. 

"Talimatlara aykırı hareket etmem durumunda 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 284 üncü maddesinde yer alan "66 ve 67 inci maddelerde zikredildiği üzere sari hastalıklar hakkında tetkikatta bulunmaya salahiyettar memurlara muhalefet eden kimseler Kanununun 195 inci durumda mucibince cezalandırılır." hükmü ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "başlıklı 195 inci maddesinde yer alan" bulaşıcı hastalıkların birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınması dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." hükümleri kapsamında hakkımda Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağı hususunda tarafıma bilgilendirme yapılmıştır."

Bu Süreçte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda Corona gibi bulaşıcı hastalıklardan ötürü kişilere yüklenen bazı yükümlülüklerden ve bunun TCK 195 suçu ile ilişkisinden bahsettik. Hem toplumun genel sağlığı hem de kişilerin kendi sağlığı için önemli ve hassas bir mesele olduğu açık. Bu nedenle yetkililerin aldığı tedbirlere harfiyen uymak önem arz ediyor. 

Bu yazıyı herkesi ilgilendiren bu olayın ciddiyetine binaen, şüpheli kişilerin karantina kurallarına uymasının gerekliliğini aksi halde hapis cezası ile karşılaşacağını bilmesi için mutlaka paylaşınız.

 
Toplam blog
: 7
: 1794
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Mıhcı Hukuk Bürosu kurucu avukatı Mustafa Mıhcı hukuk alanındaki kariyerine İstanbul Kültür Ünive..