- Kategori
- Haber
Işığın aydınlatıyor hala!

Yurdumuzu ve varlığımızı, dün, bugün ve yarınımızı ona borçluyuz... Öyle bir temel atmış ki Atam, içten ve dıştan yıllardır yapılan kemirmelere, sömürmelere karşı hala onun aydınlığı bize ışık veriyor ve ayakta tutuyor. Sonsuza dek tutacaktır, bundan hiç kuşkunuz olmasın. Her türlü olumsuzluğa karşın, Türk halkı zor günlerde, sıkıntılı anlarda kenetlenmeyi bilmiştir. Yeter ki o zor günler gelmesin, sabır taşı çatlamasın.
En güzel ve bizim karakterimize en uygun yönetim şekli Cumhuriyet. Daha güzeli olsaydı Ulu önder Atatürk herhalde onu kurardı, kuracak gücü ve yetkisi vardı, isteseydi Sultan olurdu, ama o halkın adamı olarak, halkın kendi kendini yönetmesini uygun gördü. Çalıştı, çabaladı, yurdu için, bizim bu günlerimiz için, her alanda. Bu çalışmalar ve zorlu yaşam onu erken aldı bizden. 57 yaşında idi aramızdan ayrıldığında, ama sadece bedeniydi ayrılan, fikirleri, eserleri, devrimleri yüzyıllar boyu sürecek. Boşuna heveslenmesin çapulcular, nankörler. Kazdıkları kuyuya kendileri düşecektir, kim olursa olsun, yedi düvele karşı koymuş bir ulusun yılmaz çocuklarıyız biz.
Yazıma Anıt Kabir'in güzel bir resmini ekledim. Anıt Kabr'in bendeki etkisini ilk yazılarımda yazmıştım. Üniversite yıllarımda, o karanlık yıllarda (1978-1982) en huzurlu ve güvenilir yer olması nedeniyle, okuldan çıkınca üç arkadaş ders çalışmak için oraya giderdik. Şehrin sokakları tekin değildi. Olaylar, gösteriler...vs...vs...Zaten bizim okul kimliği dayak yemek için yetip artıyordu bile. Kız olsun, erkek olsun, görüşün ne olursa olsun! Biz de aklımızı kullanıp, Ata'ya koşuyorduk. Hava güneşli ise bir ağacın altında bankta, değilse kafeteryasında saatlerce oturup ders çalışıyorduk. Atamız bizimle gurur duymuştur, değil mi? İşte aklını kullanan çağdaş Türk Gençliği.
Bugün benim için ayrı bir anlam daha taşıyor. 10 Kasım 1982'de başlamıştım mesleğime. İlk heyecan, hüzünle karışık ilk Ataürk'ü Anma töreni. Özal'lı dönemlerle birlikte hüzünle anmayacağız, dediler ve o anlamı da kalmadı.
Şimdilerde ne hüzünlü, ne hüzünsüz bir garip törenler yapılıyor. Yine eski törenler daha mı iyiydi ne, diyorum. Hele bazı okullarda rock konseri izler gibi izliyor öğrenciler.
Biz yeterince anlatamıyoruz Atam'ızı ya da anlayamıyoruz bazı bazı, onun ölümü dış dünyada nasıl algılanmış, aşağıdaki yazıları paylaşmak istedim. Nur içinde yatsın!
Dünya basınında Ata'nın ölümünün yankıları
Nuri M. Çolakoğlu'nun hazırladığı, 'Kasım 1938 -Dünya Basınında Atatürk-' isimli kitap, Hürriyet Arşivi dizisinden yayınlandı. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 80. yıldönümü ile büyük Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 65. yıldönümü anısına basılan kitap, Atatürk ile ilgili karanlığa gömülmüş çok önemli değerlendirmeleri gün ışığına çıkarıyor.
Güney Amerika'dan Japonya'ya, Güney Afrika'dan Kanada'ya, Avustralya'dan Mısır'a kadar Avrupa ülkeleri ve Amerika dahil 43 ülkeden 117 gazetenin Atatürk hakkındaki yazılarını ve Atatürk'ün ölümü ile ilgili gazete kupürlerini içeren kitap, 285 parça makale, haber ve yorumdan oluşuyor.
***
Atatürk Türk kadınlarını özgür kıldı
Bu sabah saat yedi buçukta, sekiz hekim gözetiminde bulunan Türkiye'nin asker-kahramanı Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk 58 yaşında hayata gözlerini yumdu.
…Hiçbir modern lider Atatürk'ün karşılaşmış olduğu fiziksel ve sosyal güçlüklerle karşılaşmamıştır. Fakat Atatürk kendi rızası ile bu güçlüklere karşı savaşmayı seçip, Türkiye'nin batık ve tükenmiş kalıntılarını önce kurtarıp sonra ülkeyi tekrar inşa etme işine girişti.
Daily Mail, İngiltere, 11 Kasım
***
Atatürk 58 yaşında öldü
Halk yas tutuyor
Modern Türkiye'nin yaratıcısı ve Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk bugün 58 yaşında Dolmabahçe Sarayı'nda öldü. O, on üç savaş yarası ve birçok suikasttan sağ kurtulmuştu, ama siroza yenik düştü.
The New York Times, ABD, 11 Kasım
***
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümüyle, tarihin tanıdığı en dikkate değer insanlardan biri daha dünya sahnesinden çekilmiş oluyor. Türkiye'nin modernleşmesi insanlık tarihinin en çarpıcı sayfalarından biridir ve bu sayfayı yazan Atatürk'tü.
Chicago Daily Tribune, ABD,11 Kasım
***
Modern Türkiye'nin Yaratıcısı Vefat EttiKemal Atatürk'ün ölümüyle birlikte tarihin en büyük adamlarından biri de yaşama veda etmiş oldu. Atatürk, iç çelişkilerinin sonucunda yıkılan Osmanlı İmparatorluğunun yerine yeni Türkiye'yi kurmuştu. Yeni Türkiye, "Boğaziçi'ndeki hasta adam" olarak anılan Osmanlı Devletinden, içişlerinde sağlam ve dış dünyanın ilgisini çeken bir ülkeye dönüşmesini yine Kemal Atatürk'e borçlu.
Der Angriff, Almanya, 10 Kasım 1938
***
Mustafa Kemal
Türklerin babası ve yeni Türkiye
Ölüm haberini aldığımız ve hiç şüphesiz zamanımızın en cesur reformcusu olan bu adam, millet bilincini verdiği bütün bir halkı derin bir gark ederek ve arkasında 14 milyon yetim bırakarak edebiyete intikal etti.
L'indepedance Belge, Belçika, 11 Kasım
***
Kemal, Türkiye'nin babası
Türkiye Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanı, hayatı boyunca mücadele ettiği gibi, aylarca ölümle mücadeleden sonra, dün vefat etti.
Kathimerini, Yunanistan, 11 Kasım
Kemal Atatürk'ün ölümü
Göz alıcı başarılarla dolu bir hayat
Cape Times, Güney Afrika, 11 Kasım
Resim Milliyet Galeriden alıntıdır.
Kaynak:
http://www.istanbul.edu.tr/iletim/?page=template-news/detail&int_Id=142