Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '16

 
Kategori
Hukuk
 

İsim değiştirme davası

İsim değiştirme davası
 

İsim Değiştirme Davası


Kişilerin doğduklarında aile bireyleri tarafından konulan isimleri ömürleri boyunca o kişilerle beraber yaşamaktadır. Ancak kanun isim değiştirme için kişilere dava hakkı tanımış olup, isteyen kişiler kanunun belirttiği haklı nedene dayanması halinde kişinin isim değiştirme talebine mahkeme tarafından onay verilecektir. İsim değişikliği sanıldığının aksine toplumumuz insanı tarafından sık başvurulan bir yoldur. Bu dava yolu sayesinde insanlar kimlik kartlarında yazan isimlerini değiştirerek diledikleri isimleriyle hayatlarına devam edebilirler.

İsim değişikliği davası, ad düzeltme davasından farklı bir dava türü olup, isim değiştirme davasında kişi yeni bir isme kavuşmaktadır. İsim değiştirme davasının kanuni dayanağı, Türk Medeni Kanunu madde 27’dir. Bu madde adın değiştirilmesinin ancak haklı sebeplerin varlığı halinde hakimden istenebileceğini söylemiş olup adın değiştirildiğini nüfus sicil ve kayıt ile sabitleneceğini söylemiştir. Aynı zamanda aynı kanun maddesi, adın değiştirilmesiyle zarar gören kişiye eski adına dönebilmesi için aralık bırakmıştır. Buna göre isim değiştirme ile zarar gören kişi bunu öğrendiği andan itibaren 1 yıl içerisinde isim değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilecektir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki isim değişikliği yapan kişinin sosyal veya ekonomik hayatında yer alıp da bu isim değişikliğinden dolayı zarara uğradığını iddia eden kişiler isim değiştirme davasının kararını iptal için ilgili mahkemeye 1 sene içerisinde başvurabileceklerdir.

İsim Değiştirme Davası Nasıl Açılır?

İsim nasıl değiştirilir? İsim değiştirme davasında talep hakkı Türk Medeni Kanunu gereğince isim sahibi kişidedir. Kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olduğundan mahkemeye isim değiştirme başvurusunu ilgili kişi yapmalıdır. Kişinin isim değiştirme davasının açacağı görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise kişinin yerleşim yerindeki asliye hukuk mahkemesidir. İsmini değiştirmek isteyen kişi kendisi yahut vekaletname verdiği avukatı aracılığıyla asliye hukuk mahkemesine hazırlanan dilekçe ile başvuru yapar.

İsim değiştirme davası görülürken davada cumhuriyet savcısı ve nüfus memuru hazır bulunur. Üstelik ismini değiştirmek isteyen kişi dilekçesinde 2 tanık belirtmeli ve bu tanıkları duruşma günü mahkemeye getirmelidir. Aile dışından olması gereken bu tanıkların kişinin sosyal hayatının içerisinde olması kişi için faydalı olacaktır. Çükü kişinin isim değiştirme için mahkemeye sunduğu haklı nedenin varlığına bu tanıklar dinlenilerek kanaat getirilecektir. Ancak tabi tanık gerektirmeyen isim değiştirme nedenleri de olabilecektir.

Başvuru ve dava neticesinde kişinin isim veya soy isminin değişmesi halinde hakim tarafından bu değişiklik yerel gazetede ilan ettirilir ve nüfus müdürlüğüne bildirilir.

İsim Değiştirmede Haklı Sebep

Kişi ad ve soyad sayesinde toplumdaki diğer bireylerden ayrılarak bir hüviyet kazanır. Bunun içindir ki kanunda genel kural kişinin istediği zaman istediği şekilde isim değiştirme yapamamasından yanadır. Ancak bazı özel durumlar için istisna hak tanınmış olup yani haklı koşulların varlığı halinde başvuru merci hakim tarafından kişinin isim değiştirme talebine onay çıkabilmektedir. İsim değiştirme davasının yasal zemini olan Türk Medeni Kanunu madde 27 haklı nedenlerin varlığı halinde derken haklı nedenleri tek tek saymamıştır. Ancak haklı nedenlerin neler oluğu hukuk sistemimiz içerisinde ilgili davaların mahkeme kararları neticesinde yavaş yavaş belirginleşmiştir. Buna göre şekillenegelmiş haklı nedenler şunlardır,

İsim değiştirmek isteyen kişinin isminin örf adete uygun olmaması,

Alaya müsait bir isim olma,

Kötü anlamların ortaya çıkmasına müsaade edebilen bir isim olma,

Kişinin isminin mesleki açıdan itibarını zedeleyici olması,

Kişinin başka bir isimle tanınmış olması,

İlgili kişinin felsefi, fikri değişikliğe uğraması veya din değişikliği.

İsim değiştirme davalarında en çok karşılaşılan haklı sebepler, ismin alaya konu olması ve kişinin sosyal çevrede başka bir isimle tanınıyor olmasıdır. Kişiler bu sebeplerin varlığı halinde isim değiştirme davası açmak suretiyle mahkemeye başvurdukları takdirde hakim isim değişikliğine onay verebilecektir. Ancak usuli ve esasa ilişkin hatalar yapılmaması nedeni ile bir avukat aracılığı ile dava yürütülürse daha sağlıklı olacaktır.

İsim değiştirme davasına başvuran kişi evli ve çocuklu bir erkekse ve değiştirmeyi talep ettiği soy ismiyse mahkeme değişikliğe hükmettiği takdirde eşinin ve çocuklarının da soy ismi değişecektir.

İsim Değiştirme Davası Süreci

İsmini değiştirmek isteyen kişinin mahkemeye başvurması halinde dava ortalama 2-4 ay sürecektir. Bu süreç davacı eğer davayı avukatla birlikte açmak isterse avukat için vekaletname çıkartmasıyla başlar. Davanın açılması için dilekçe verilmesi ve tanıkların mahkemeye bildirilmesi ile devam eder. Duruşma günü mahkeme tarafından isim değiştirme talebinin onaylanması ve isim değişikliğine karar verilmesi, gerekçeli kararın yazılması, bu kararın yerel gazete de ilan ettirilmesi ile son bulur.

İsim değiştirme için mahkemeye başvuru dilekçesinin verilmesinden itibaren tebliğlerin ve sürelerin takibi için isim değiştirmek isteyen kişilerin profesyonel hukuk desteğine ihtiyaçları olabileceğinden kişilerin bu dava sürecini tecrübeli bir avukatla devam etmeleri gerekebilir.

İsim Değiştirmek İçin Gerekli Belgeler

Bu dava için gerekli belgeler hangi nedenden dolayı isim değiştirecekse buna göre farklılık gösterecektir.

İsim değiştirmek için gerekli olarak sayabileceğimiz belgelerin başında eğer bu dava yoluna avukat marifeti ile başvurulduysa vekaletname olacaktır. Vekaletnamede mutlaka geçmesi gereken ibare vardır. Bu ibare,

‘Nüfus davaları açmaya isim ve/veya soyisim değiştirme davası açmaya’ ibaresidir.

 

http://www.mihcihukuk.com/isim-degistirme-davasi.html/

 
Toplam blog
: 7
: 1794
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Mıhcı Hukuk Bürosu kurucu avukatı Mustafa Mıhcı hukuk alanındaki kariyerine İstanbul Kültür Ünive..