Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '10

 
Kategori
Eğitim
 

İşin sırrı metotta!

İşin sırrı metotta!
 

...


 

Öğrenme her halükarda bilinçdışı düzeyde gerçekleşir, ister eğitiminizde direkt olarak bilinçdışına hitap eden teknikler kullanın, ister bilinç düzeyinde çalışın beyin onu fırsatını bulursa bilinçdışı düzeye aktarsın. Bugüne kadar yapılmış sayısız araştırma gösteriyor ki, dil edinimini bilinçdışı düzeyde gerçekleştiren öğrenciler, geleneksel, analitik öğrenim metotları ile öğrenen öğrencilere göre çok daha zahmetsiz ve hızlı öğreniyor. 

Pek çoğumuz eğitimimizi okullarda uygulanagelmiş geleneksel metotlarla almamız sebebiyle, “bilinçli” öğrenmeye aşinayız. Eğer söz konusu dil öğrenimiyse, öğretmen gelir, bugünkü konuyu ve onu nerelerde kullanabileceğimizi anlatır. Daha sonra mevcut kitaptaki egzersizlerle pekiştirir ve son olarak da ödev verilir ki, bakalım evde de aynı performansı gösterebilecek miyiz? Oysaki kimi zaman derste anladığımız hatta egzersizlerini eksiksiz yaptığımız konuyu eve geldiğimizde hatırlamıyor oluruz. Acaba neden? Hiç çözemedik zaten bu sorunu, çözebilseydik şimdi çok farklı yerlerde olurduk belki de…  

Anlatılan gramer konusunu anlama, kelimeleri ezberleme ve özellikle ana dilinde eşdeğerini bulma öğrencide bir rahatlama sağlarken aslında çözüm olmadığını zamanla görmesine sebep olur, fakat öğrenmenin bugüne kadar farklı bir tekniğini görmediğimiz için sorunu kendimizde, öğrencide ararız. Oysa bu dili tıpkı bir araba gibi parçalara ayırmaya ve onları tek tek çalışmaya benziyor. Büyük resmi, arabanın kendisini görmemizi ve onu kullanmayı sağlamaması çok normal. Bunun için, bir eğitmen desteğiyle şoför koltuğuna oturmak ve kontağı çevirmek gerekiyor.  

Bilinçdışına hitap eden metotlarla öğrenme nasıl sağlanır? 

Bu metotlar daha etkilidir çünkü siz hedef dille çeşitli alanlarda ilgilenirken, doğru kitap, diyaloglar, hikayeler okur, oyunlar oynar, filmler izlerken aynı anda biliçdışınız kuralları sizin için çözmeye koyulur. Bu süreçte öğrenci çok daha güzel vakit geçirmekle birlikte duygularını ve geçmiş deneyimlerine olan bağını harekete geçirmesi nedeniyle öğrenme kalıcı olarak gerçekleşir. 

Ancak bu kendi kendinize ve gelişigüzel seçilen materyallerle (kitap, roman, film vb. gibi..) değil eğitim amacıyla seviyenize uygun hazırlanmış materyaller ve yine sizin için en uygun müfredatla mümkün olabilir. Bu süreci eğitim haline getirecek olan bir eğitmenin kontrolünde yapılan tüm bu uygulamaların bir bütünüdür. Böylelikle hedef dile olan tedirginliğiniz, onu konuşmaya olan korkunuz, kalp çarpıntınız yerini özgüvene bırakacak! Konuştukça tabiri caizse otomatiğe bağlayacaksınız ve o hep duyduğunuz İngilizce düşünme gerçekleşecek.  

Öğrenim gördüğünüz metoda dikkat edin, işin sırrı orada… 

 
Toplam blog
: 4
: 672
Kayıt tarihi
: 17.08.10
 
 

İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan GÜler, eğitimde 7 yıllık birikimine koçl..