Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İst. Opera Festivalinde Carmen

13. İSTANBUL OPERA FESTİVALİ CARMEN OPERASI SEYİRCİSİ İLE BULUŞTU

27 Temmuz 2022 akşamı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, “13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali”nde Carmen Operası sahnelendi.

Haliç Kongre Merkezi Açık Hava Sahnesi’nde sahnelenen; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan’ın da izlediği eser, sanatseverlerden yoğun ilgi gördü.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin yapımı olarak sahnelenen Carmen operası, Dünya’nın en seçkin opera eserlerinden olması ve Dünya genelinde en çok sahnelenen operaların başında gelmesi özelliği ile biliniyor. Dünya’nın en seçkin opera eserlerinden olan ve Dünya genelinde en çok sahnelenen operaların başında gelen, bestesi Fransız besteci Georges Bizet’e ait olan “Carmen”, ünlü İtalyan Rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin rejisi ve Ayşem Sunal Savaşkurt’un muhteşem koreografisi ile festival kapsamında izledik. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Zdravko Lazarov yönetti. Ünlü Rumen mezzosoprano Ramona Zaharia’nın “Carmen” rolü ile sahnede olduğu gecede “Don Jose”yi Ali Murat Erengül,” Escamillo”yu Murat Güney, Micaëla rolünde Gülbin Günay, Zuniga rolünde Göktuğ Alpaşar, Morales rolünde Utku Bayburt, Frasquita rolünde Anna Sirel Y. Etyemez, Mercedes rolünde Elif Tuba Tekışık, Le Dancaïre rolünde Alp Köksal, Le Remendado rolünde Onur Turan sahnede seyirci ile buluştu.

Eserin dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu’na, kostüm tasarımı Ayşegül Alev-Gizem Betil ikilisine, ışık tasarımı Giovanni Pirandello’ya aitti. Eserin koro şefliği ise Paolo Villa, çocuk korosu ise Sercan Gazeroğlu tarafından çalıştırıldı. Eserde dramaturg olarak Ravivaddhana Monipong Sisowatch görev aldı.

Temsilden önce, Carmen kadrosu sanatçılarından bazılarının rahatsızlıkları nedeniyle, son anda değişiklikler yapılmak zorunda kalındı. Bu durum tüm sahne sanatlarındaki istenmeyen sorunlar olarak, ister istemez yapımları da olumsuz etkilemektedir.

Işıklar sönerek, sanatçıların sahnedeki yerlerini alması ile eserin giriş müziği eşliğinde, Zeki Saraylıoğlu’nun güzel dekor tasarımı ile Ayşegül Alev-Gizem Betil ikilisinin mükemmel kostümleri, İDOB Müdür ve Sanat Yönetmeni, Başkoreograf Ayşem Sunal Savaşkurt’un koreografisini yapmış olduğu, İDOB Balesi sanatçılarının bale gösterisi, oyunu izleyenlerin çok büyük alkışları ile ödüllendirilerek, oyuna güzel bir başlangıç yapılmış oldu. Ardından Paolo Villa’nın hazırladığı koro ile, Sercan Gazeroğlu’un çalıştırdığı çocuk korosunun, büyükleri ile birlikte aynı sahneyi paylaşımdaki başarıları seyircinin de beğenisi ile karşılandı. Konuk Rumen mezzosoprano Ramona Zaharia rolünün hakkını sonuna kadar veren bir performans ile aldığı alkışlarla opera severlerden tam not aldı. Escamillo’da Murat Güney, Don Jose’de Ali Murat Erengül, Micaëla rolünde Gülbin Günay, Zuniga rolünde Göktuğ Alpaşar, Morales rolünde Utku Bayburt, Frasquita rolünde Anna Sirel Y. Etyemez, Mercedes rolünde Elif Tuba Tekışık, Le Dancaïre rolünde Alp Köksal, Le Remendado rolünde Onur Turan’dan oluşan birliktelik ile güzel bir Carmen izleme fırsatımız oldu. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Zdravko Lazarov’ın yönettiği temsilde bence en büyük sorun yine, akustik desteği olmadığı için kullanılan yaka mikrofonlarından yapılan ses desteği sorunları idi. Eğer bu sorular da giderilse çok iyi olacak.

Bestesi Fransız besteci Georges Bizet'e, librettosu Ludovic Halevy ve Henri Meilhac ait olan “Carmen”, ilk kez 1875 yılında Paris’de sahnelendiğinde eleştirilere maruz kalmış, ancak eser Bizet’in ölümünden sonra muhteşem başarısını yakalamış ve dünya çapında ün kazanmıştı.

Operanın hikâyesi 1830 civarlarında İspanya’nın Sevilla şehrinde geçer. Eserin baş kahramanı güzel, ateşli ve herkesin aklını kolayca başından alan ve bir tütün fabrikasında işçi olarak çalışan çingene genç kız Carmen'dir. Carmen, asker Don Jose’den çok etkilenir ve onu cezbederek ait olduğu saygın hayattan koparıp kendisiyle beraber dağlarda yaşamaya ikna eder. Ancak bir süre sonra Carmen’in aşkı bitmiştir ve hayatına yeni biri girmiştir. Don Jose’nin ise onun için bunca sıkıntıyı göze aldığı kadını kolayca bırakmaya hiç niyeti yoktur…

Ünlü Rumen mezzosoprano Ramona Zaharia’nın “Carmen” rolü ile sahnede olduğu gecede, gerek volümlü sesiyle gerek oyunculuğuyla ve gerekse sahnedeki temsili taşıyan profesyonelliği ile sahneyi dolduran Bariton Murat Güney’i Escamillo rolünde izledik. Sesinin biraz yorgunluğuna rağmen “Don Jose”yi Ali Murat Erengül de görevini iyi yapanlar arasındaydı. “Micaëla” rolünde Gülbin Günay’ın başarısı seyircinin alkışları ile ödüllendirildi. “Zuniga” rolünde Göktuğ Alpaşar; “Morales” rolünde Utku Bayburt, “Frasquita” rolünde Anna Sirel Y. Etyemez; “Mercedes” rolünde Elif Tuba Tekışık; “Le Dancaïre” rolünde Alp Köksal; “Le Remendado” rolünde Onur Turan başarılarıyla sahnedeydi. İDOB Korosu ve Çocuk Korosu ile birlikte oldukça kalabalık bir kadro ile sahnelenen “Carmen” Operası, gecenin sonunda uzun süre alkışlandı.

13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin İDOB’un bir yapımı olarak Haliç Kongre Merkezi açık hava sahnesindeki bu etkinlik seyirciden tam not aldı. Ben de tüm yaratıcı, sanatçı ve teknik ekibi yürekten kutluyorum.

Festival’in son etkinliği 30 Temmuz 2022 akşamı AKM Tiyatro salonundaki W.A.Mozart’ın, festivallerin olmazsa olmazı olan Saraydan Kız Kaçırma operası.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..