Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '07

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul' un fethi esnasında neler yaşandı? -1-

İstanbul' un fethi esnasında neler yaşandı? -1-
 

Bizans Ortodoks Kilisesi, Paskalya'yı kutlamak üzere hazırlanıyordu. Ancak 1453 yılı Paskalaya'sının rastladığı 1 Nisan pazar gününde, Konstantinepolis halkı üzgün ve korku içindeydi. Adamlar en azından bu haftayı huzur içinde geçirebilmek için günlerdir dua etmişler. Bütün halkın bildiği ve desteklediği kıyamet gününün gelmesi için henüz çok erkendi.

Saldırı esnasında tek kurtuluş yolları aslında vardı. Batı dünyası ile birleşmeleri Fatih'i ümitsiz bir duruma sokabilirdi. Ancak, imparatorun gerek Katolik Roma Kilisesi'nden gerekse ticari işbirliği içersinde olduğu yardım talebine sadece Kiev Kardinali İsidoros ve ünlü Cenovalı kumandan Giustiniani'den olumlu yanıt gelmiş.

Öte yandan, batı dünyası yada Katolik kilisesi ile birleşme fikrine zaten herkes sıcak bakmıyordu. Kentte "Keşke kent, İsa ile anasına tapınan Latinlerin eline geçse de, dinsizlerin pençesine düşmesek, " diye yakınanlar ile "Kentin içinde Türk sarığını görmek, Latin serpuşunu görmekten daha iyidir." diyenler arasında kıyasıya bir sürtüşme yaşanmaya başlanmış.

Siyasi ve dini çalkantıların yanısıra kentteki diğer bir sorunda nüfuz azlığıymış. İmparator tarafından görevlendirilen Bizanslı kronograf Georgios Frantzes'in şu sözleri bunu kanıtlar nitelikte; "Kentin içinde iki bin civarında olan yabancılar hariç, yalnız dört bin dokuz yüz yetmiş üç asker vardı." Peki ya açlık? bu en büyük sorun diyebilirim. Kıylık ve pahalılık o kadar öyle boyutlara ulaşmış ki, kentin surlarını korumakla görevli askerler, açlıktan ölmek üzere olan ailelerine bakabilmek için sık sık yerlerini terk ediyormuş. Sonunda, asker ailelerine kuşatma boyunca düzenli olarak ekmek dağıtılması kararlaştırılmış.

Askerler maaşlarını alamıyor, bu yüzden de çarpışmaya girmeyi reddediyordu birçoğu. Ek gelir peşinde koşanlarıda savunmasını ihmal ediyordu.

Devlet hazinesinde yeterli para olmaması, kilise hazinelerine el konulmasına sebebiyet vermiş. Eritilen altın ve gümüşler paraya çevrilmiş. Bu para surların tamirine ve hendek kazan işçilere dağıtılmış.

 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..