Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '07

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul'da tarihi 65 mekan (21 - 25)

İstanbul'da tarihi 65 mekan (21 - 25)
 

Bu bölümde birkaç limandan ve çok önemli bir meydandan bahsediyorum.

21) Sophia Limen : Eskiden kentin en büyük limanıymış. Hipodromos'un güneyinde bulunan bir alandaymış. II.Iustinianos tarafından bitirilen mendireklerin, inşaat masraflarının, büyük bir kısmını İmparatoriçe Sophia karşıladığı için, onun adıyla anılıyordu. Bugün Sophia Limen'den geriye iki şey miras kaldı. Birincisi, geç dönemde doldurulan alan üzerine kurulan ve bugün denizden 200 metre içeride kalan kadırga Mahallesi, ikincisi ise "limen" kelimesinden türeyen "liman" kelimesidir.

22) Kontaskalion : Sophia Limen'in hemen yanındaki tersanler için kullanılan bir yermiş. Buradaki tersaneler 1422 - 1550 yılları arasında varlıklarını sürdürebilmişler.

23) Eleutherion Limen : Bizans'ın en büyük limanına merhaba deyin. Aksaray'ın hemen altındadır. Mısır'dan gelen tahıl yüklü gemilerin yanaştığı bu limana, Constantinopolis'e paralı askerlik yapmaya gelen Viking'lerin de geldiği düşünülüyor. Karadenizdeki fırtınayı atlatmak için bu limana sığınmışlar.

24) Heptaskalion : Eleutherion limanına neredeyse bitişik olan bu liman, Kumkapı ile Langa arasında, muhtemelende Langa Hisarı Sokağı civarındaydı. Son Arkeolojik kazılarda en kuvvetli ihtimal olarak gözönündedir.

25) Philadelphion : Bu meydana adını, kentin asıl kurucusu olan I. Constantinus'un oğullarının, imparatorun ölümünden sonra biraraya gelmelerini simgeleyen ve iki ayrı sütuna monte edilmiş heykellerin verdiği biliniyor. Kentin iki ana caddesi tam bu meydanda birleşiyormuş. Şimdi bu heykeller Venedik' teki San Marco kilisesinde durmaktadır. Bu iki önemli caddeyi birleştiren Philadelphion, mitolojiye'de konu olmuştur. Burası aynı zamanda kentin en önemli kültür merkeziymiş. Constantinopolis'in en önemli Kültür Merkezi olan Kültür Evi buradaymış. Peki bir zamanlar şair ve filozofların uğrak yeri olan Kültür Evi yani Mouseion'un yerine bugün hangi yapı yükseliyor. Hemen söyleyeyim, Edebiyat Fakültesi.

Hayal gücünüzün büyümesi dileğiyle... :)

 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..