Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '07

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul'da Tarihi 65 Mekan (26 - 30)

İstanbul'da Tarihi 65 Mekan (26 - 30)
 

26) Lykos : Günümüzde Bayrampaşa Deresi olarak anılıyor. Hiç Vatan Caddesi'nin neden bu kadar geniş olduğunu düşündünüz mü? Ben sebebini söyleyeyim. Buradan bir zamanlar Lykos geçiyormuş. Lykos, bir nehir ismidir. Lykos, kışları çok sık taşarmış ve dolayısıyla üzerinde az sayıda yerleşim bulunması sonucunda, günümüzün sur içine giren en büyük yolu yani Vatan Caddesi oluşmuş. Lykos'un başladığı nokta, ismini dolaylı olarak buradan alan Sulukule Mahallesi dir. Bu nehir, Vlanga (Langa) civarında Marmara Denizi'ne dökülürmüş.
27) Vlanga : Eski yunancada "dışarısı" anlamaına geliyor. Lykos'un taşıdığı alüvyonların limanlara dolması sonucu Constantinopolis'i çevreleyen surların dışındaki büyük bir alanın toprakla dolması, sur içindeki kent sakinleri için burasının "dışarısı" olarak adlandırılmıştır. O zamanlar "Vlanga", "Ulanka", "Langa" olarak anılan semt, verimli topraklarından ötürü belli başlı sebze bahçelerinden birisi haline geldi.
28) Pelargoz/ Ciconia : Bazı şeylerin I. Constantinus'tan bu yana değişmediğine şahit olunacak bir bölgedir burası. Neden mi? Çünkü bugünkü adı Namık Kemal Caddesi dir. Burayı nasıl biliyorsanız, şunu da biliyorsunuz; bu mekan Bizans'ın yıkılmasına rağmen yıkılmamış. Öyle ki, bu mekan zamanında malum ihtiyaçlarını gidermek isteyen denizcileri karşılayan fahişeleriyle ünlüymüş. Namık Kemal Caddesi ve çevresindeki sokaklar, günümüzde de doğu Avrupa'dan aynı amaçlarla gelen "serbest meslek" sahibi hanımların mekanı olarak biliniyor.
29) Forum Tauri : Tam yeri Beyazıt Camii'nin arkasıdır. Bugün bile bu alan kentin kültürel merkezi olarak görülür. Beyazıt Kütüphanesi ve İstanbul Üniversitesi, bu kültür merkezinin 1700 yıldır ayakta kaldığının en büyük kanıtıdır.
30) Forum Bovis : Vatan ve Millet Caddelerinin birleştiği meydanın eski adı. Burası adını, bakırdan ve dev boyutlardaki bir şopardan (şopar, boynuz şeklindeki korno, üflemeli çalgı anlamına gelir) almış. Hemen güneyindeki Eleutherion Limen'e (bir önceki makalemde var) yanaşan tekneler sayesinde büyük bir ticaret merkezi ve tahıl merkezi olmuştur. Yaklaşık olarak Aksaray Meydanı ile aynı yerde kurulmuş. Belli ki burası hala ana cadde olma ünvanını hala koruyor.
 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..