Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '07

 
Kategori
Tarih
 

Piri Reis'in haritaları

Piri Reis'in haritaları
 

PİRİ REİS’ İN DÜNYA HARİTALARI

Tarihimizin en ilgi çekici hikayelerinden biri de Piri Reis’in çizdiği dünya haritalarıdır. Nasıl çizdiği konusunda değişik rivayetler anlatılsa da en bilineni uzaylılar tarafından yaptırıldığı söylentisidir.

Barbaros, Turgut ve Murat Reis gibi Türk denizcileri kazandıkları zaferler ile anılırken, onlarla aynı yüzyılda yaşamış diğer bir Türk denizcisi olan Piri Reis ise çizdiği haritalarla ve denizcilik üzerine yazdığı “ Kitab-ı Bahriye” adlı eseriyle tanınır.

Piri Reis ile övünürüz ama büyük denizcinin akıbetini çoğumuz bilmeyiz. Piri Reis, o zamanın bürokrasisinde yaşanan kavgalar ve çekişmeler yüzünden 1552 yılında idam edilmiştir.

Amerika’yı gösteren, dünyada büyük yankı uyandıran hat da bir çok kimsenin uzaylılar tarafından çizdirildiğini düşünülen ilk haritasını, Kristof Kolomb’ un çizdiği ve kaçırılan gemisiyle kaybettiği haritalardan birini ele geçirmesi ve bunu Arap seyyahların haritaları ile kendi haritalarının yardımıyla oluşturduğu biliniyor. Yavuz Sultan Selim’ e sunulan bu haritanın bir kısmının kayıp olması da ilginç durumlardan biridir.

Elimizde bulunan harita, dokuz renkle bir deri üzerine çizilmiş, 86 cm. boyunda, üst kısım 61, alt kısım 41 cm’ dir. Haritada rüzgar gülleri, çeşitli yön çizgileri, zikredilen yerlerin özellikleri, kimler tarafından keşfedildiği yazılıdır ve bazı hayali insan ve hayvan figürlerine de yer verilmiştir.

İkinci haritası, 1538 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ a sunulan sekiz renkle bir ceylan derisine işlenmiş, dünya haritasının kuzeybatı köşesini gösterir. Birinci haritasındaki eksik bilgilerini, yanlışlarını düzeltmiş, son keşiflere göre dönemin en ileri tekniği ile çizilmiş ilk örneklerindendir. Öyle ki uzay görüntülerinden kontrol edildiğinde hiçbir hata olmadığı görülmüştür.

Bu eşsiz insan, 1547 yılında Hint Kaptan-ı Deryalığına getirilmiş, bölgede Portekizlilerle mücadele etmiş, başarısız olunca Basra Valisi ile Mısır Valisinin Divan-ı Hümayun’u kışkırtmaları ve karalamaları sonucu, sinirlenen Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1552 yılında idam ettirilmiştir.

Maalesef, Osmanlıda tüm olanaksızlıklara rağmen ölümüne gayret gösteren birçok yetenekli yönetici, kişisel çıkarlar ve entrikalar yüzünden tarihten erkenden silinip gitmiştir….

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..