- Kategori
- Güncel
İşte bu yerel seçim anketi gerçekçi

hurhaber.com'dan
KONSENSUS’un Habertürk’te, bugün (01 Şubat 2014) yayımlanan anketi ayakları yere basan bir anket gibi gözüküyor.
Yakın zamanlarda yayımlanan diğer anketlerden ne farkı var?
Fark şurada:
Seçime 26 parti giriyor…
Konsensus dışındaki anketler, oyların %98’den fazlasını Meclis’te grubu bulunan 4 partinin alacağını keşfediyorlar!
Bu katiyen gerçekçi değil…
2009yerel seçimlerinde, o dört partinin dışında kalan partiler, toplam; %16 oy almışlardı.
Neden böyle yüksek?
Yerel seçimlerde seçim barajı olmadığından "diğer partilerin" oyları yükseliyor.
Söz konusu “antidemokratik seçim barajı”nın olduğu genel seçimlerinde bile, Meclis’te temsil edilmeyen partiler en az %5 oy alıyorlar.
Öyleyse, yerel seçimlerde, “diğer” partilerin aldıkları oy toplamı %5’in mutlaka üzerinde olması lâzım.
İşte Konsensus’un anketi bu hakikati teslim ettiği için onu gerçekçi buluyorum.
x x x
O vakit, bu anket üzerinde konuşmaya değer…
Sonuçlar şöyle:
AKP : 41,7
CHP : 29,5
MHP : 15,4
BDP : 6,5
DİĞER : 6,9
Bu sonuçlar ne anlama geliyor?
1. Bence sonuçlar gayet gerçekçi…
2. Seçime daha 2 ay var… İki ay içinde başka bazı değişiklikler olabilir. Dikkat etmişsinizdir; sonuçlarda “kararsızlar” gözükmüyor. Hâlbuki seçime bu kadar zaman varken en az %10’luk bir seçmen kitlesi “kararsız” olduğunu beyan eder. Yukarıdaki sonuçlar, “kararsızlar”ı partilere anket şirketinin dağıtmasından sonra ortaya çıkan tablodur… Belki de kararsızların tercihi bambaşka bir yönde olabilecek!
3. AKP, 2011’e göre, 8 puan düşmüş gözüküyor. Artık %50 babalanması sona eriyor. Buna rağmen, gazete, “İktidarın oyları yerelde arttı” diye manşet yapmış. Doğru, 2009’a göre 2,9 puan artmış. İyi de 2011’de alınan oyları, yüzde 50’yi ne yapacağız? Onu artık görmezden mi geleceğiz.
4. 2009’la mukayese edeceksek, Konsensus’un, yine o günlerde Habertürk’te yayımlanan anketiyle ve seçim sonuçlarıyla da kıyaslayalım: Gayet iyi hayırlıyorum, 2009 mahalli seçimlerine 3 gün kala yayımlanan ankette Konsensus, AKP’yi %45 gösteriyordu. Seçimde kaç almıştı: %38,8… Yani 6 puandan fazla bir yanılma vardı.
Eh, şimdi de o civarda bir yanılma payı varsa, artık hesaplayın AKP’nin sandıkta alacağı oyu!
5. Nitekim anketten de açıkça görüldüğü gibi, AKP düşme, MHP ve CHP yükselme eğiliminde…
6. SP, DP, HEPAR, İP, BTP, BBPgibi partilerdeki hareketlilikten, bu partilerin alacakları toplam oyun %10’un üzerine çıkabileceğini, belki de 2009’da olduğu gibi 15’leri bile bulabileceğini değerlendiriyorum.
30 Mart akşamı ziyade şaşırtıcı neticeler alabiliriz.