Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '09

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

İşyerinde zor insan ile başa çıkmak- 3/3

İşyerinde zor insan ile başa çıkmak- 3/3
 

zor-insan


Kaldığımız yerden devam ediyoruz

Yalan söyleyen, dedikodu yapan, sizi şikâyet edenler: Bu tür dedikoduları öğrendiğinizde susmak yerine tavrınız koyun. Kendisi ile özel görüşün. Muhtemelen inkâr edecektir. Eğer tekrar tekrar bunu yapıyorsa konuya müdahil kişileri bir bahane ile bir araya getirip herkesin içinde “Maksadınız nedir? Herkes burada! Neden böyle yapıyorsunuz?” diye onu sıkıştırın. O zaman, yalandan yalana atlayacak ve herkes onun ne olduğunu anlayacaktır. Bu şekilde önlem alabilirsiniz.

Sizi ilk fırsatta yöneticinize şikâyet edenler, gammazlık yapanlar: Bu türler size karşı çok kibar ve nazik olsalar da siz tatile çıktığınızda ya da işten uzak kaldığınızda hemen bir bahane ile soluğu yöneticinizin yanında alır. Önce gülümseyerek “Nasılsınız efendim, çok şık görünüyorsunuz.” yağlamalarından sonra serzenişte bulunarak adınızı bir köşeye sıkıştırırlar. Durumun farkına vardığınızda panik yapmayın. Size yöneticinizden bir uyarı gelmediği müddetçe sesinizi çıkarmayın. Zaten bir müddet sonra bu türlerin ne mal olduklarını herkes anlayacaktır. Ama ciddi bir uyarı geldiğinde donanımlı ve hazırlıklı olun. Ayrıca bu tür insanları korkutun. “İşsiz kalırsam, sizin yüzünüzden olacak!” deyip gerekiyorsa tehdit edin. Başka türlü önünü alamazsınız.

Siz konuşurken dinlemeyenler, dalga geçenler: Bir gözü sola, bir gözü sağa, kafa bir sağa bir sola gezinirken uf, off seslerini duyarken, elleri bilekten kırılmış bir şekilde, sizle dalga geçer gibi, sizin anlamadığınızı söylerken “Of anlatamıyorum, siz beni anlamıyorsunuz, dinlemiyorsunuz, off, püf” kırılmalarını izlersiniz. Burundan soluyan, ağzını kıvıran biri olmuştur. Birisi size burnundan soluyorsa hemen orayı terk edin derim. Hele gözleri bir sağa sola kayıyorsa, bu tür yaratıklardan bir bahane bulup şiddetle uzaklaşın. Daha sonra konuşmayı deneyin.

Sonuç: Bu tür insanlara karşı önlem almaz ve nasıl davranacağınız konusunda kararsız kalırsanız, hayatınızı zehir edebilir hatta işten bile ayrılabilirsiniz. Bu nedenle “Susayım, aman sorun çıkmasın, ikna edeyim, ona öğreteyim.” şeklindeki yaklaşımlarda asla bulunmayın. Karşınızdaki insanı asla değiştiremeyeceğinizi asla unutmayın. Ancak siz tutumunuzu değiştirirseniz karşınızaki zor insanı durdurabilir ve bu durumdan en az zararı görürsünüz.

Yukarıdaki tavsiyeleri ve kendi geliştireceğiniz tavırları uygulayın. Gerekiyorsa durumu karşılıklı konuşun. Bu şekilde de hala “mobbing” yapmaya devam ediyorsa konuyu yöneticinize taşıyın.

Not: Mobbing; Türkçe tam karşılığı olmasa da: işyerinde duygusal, psikolojik baskı, yıldırma, saldırma, ruhsal taciz gibi eylemlerde bulunmak diyebiliriz.

http://www.ayhandemiral.com/

 
Toplam blog
: 106
: 4561
Kayıt tarihi
: 28.03.09
 
 

Ayhan Demiral ..