Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '21

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

İthal ideolojiler

İthal ideolojiler,

İdeoloji ithal bir kavramdır, Fransızcada alınma kavram: düşün bilimsel, toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünü, olarak açıklanmış.

Batı düşüncesine baktığımızda Fransız düşüncesinin yâda yaşam tarzının etkilerini görebiliyoruz, Fransız düşüncesi 19.yy. itibaren Müslüman coğrafyasında da etkisini göstermiştir.

Batılıların koloni olarak isimlendirdiği aslında sömürge olarak bildiğimiz ülkeler üzerinde siyasi ve sosyolojik baskısını günümüzde de görebiliriz, bununla beraber kültürleri de yani yaşam şekillerini de etkilemiştir.

Mesela Afrika ülkelerinde birçok ülke Fransızcayı anadil olarak bilirler, Cezayir, Fas, Mali, Nijer gibi daha birçokları, bununla beraber İngiltere’yi de sayabiliriz, İngilizler Fransızlar kadar kültürde etkili olmamışlar daha çok siyasi ve ekonomik alanlarda etkili olmuşlardır.

Kuzey Avrupa ülkeleri Fransa’ya göre daha pragmatik davranmışlardır yada kültürleri Fransız kültürü kadar toplumları cezp etmemiş daha çok siyasi ve ekonomik olarak etkili olabilmişlerdir. Banu’da kabul edelim ki Fransız kültürü batı Avrupa tarafından benimsenmeyecek kadar kabihtir…

Türkiye; Afrika, Asya ve Amerika kıtası gibi bir batı sömürgesi olmadı, daha çok Türkiye üzerinde vekâlet ile etkili olmuşlardır.

Mesela Türkiye’de kendilerini sol olarak tanımlayan guruplar yâda siyasi partiler batı ideolojisini millete kabul ettirmek için İslam’a ve Müslümanlara etmedik hakaret bırakmamışlardır.

İslam’ın nüzulünden sonra sürekli gelişen ve kendi medeniyetini kuran İslam ümmeti, batı emperyalizmin etkisernden kurtulmamışlardır.

Bir çok ülke direk batılı ülkelerin müdahalesi ile ideoloji işgaline uğrarken,  bazı ülkeler ise vekâlet şeklinde batı ideolojisini millete siyasi ve askeri baskı ile empoze etmişlerdir.

Son zamanlarda tutmuş oldukları yolun çıkmaz bir sokak olduğunu gören yerli batı hayranları,  İslami terimleri/kavramları kullanmaya başladılar, mesela camilerde Kur’anı kerimi tilavet ederler peygamber sav, hadislerini okurlar, herhalde farkında olmadıkları gibi kendilerini de uyaran yok İslam kavramları bu adamların ağzına yakışmıyor…

Söz konusu ideolojik guruplar yada siyasi partiler danışmanlarını batıdan getirirler, onların telkiniyle namaza gidin, toplun önünde içki içmeyin dine aleni itiraz daha doğrusu düşmanlık etmeyin telkinlerine şahit olmaktayız.

İslam:  Ahlak düşmanı Fransız ideolojisini kendi bünyesine kabul etmeyecek kadar nezihtir…

20,yy ilk yarısında ithal edilen bu kültür ve yasaların temizlenmesi tam olmasa da önemli derecede diyebileceğimiz temizlenme noktasına ulaşmıştır, İslam ümmeti bunda sonra bu vekâlet gruplara ve tetikçilere fırsat vermeyecektir.

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..