Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

İthal kurbanlık bayramı

İthal kurbanlık bayramı
 

Alışageldik görüntüler eşliğinde bir kurban bayramını daha geride bıraktık. Ülke genelinde açık ve güneşli hava bayramın daha da sıcak bir ortamda kutlanmasına vesile oldu adeta. 9 günlük bayram tatili hem akraba-dost ziyaretine hem de farklı yerlerde tatil yapılmasına olanak sağladı.

Trafik kazalarındaki artış ve meydana gelen can kayıpları ise bayramın en acı tarafıydı. Kurbanlık keserken meydana gelen yaralanmalar, oluşan çevre ve görüntü kirlililiği modern ve çağdaş bir ülkeye yakışır şekildeydi! Toplumun büyük kesiminin hoşnut olmadığı bu olayların her yıl tekrarlanması ise ülkenin hangi eksene girdiğinin göstergesi olsa gerek!

Bu bayramı öncekilerinden ayıran en büyük farklılık ise bu yılki kurbanlık hayvanların büyük bir kısmının ithal edilmesiydi. Kurbanlıklar ithal olunca, televizyonda görmeye alıştığımız kaçan hayvan manzaraları da değişmişti. Her bayramda cadde ve sokaklarda kaçarken veya kovalanırken görmeye alıştığımız yerli boğaların yerini ithal edilen angus ırkı hayvanlar almıştı bu bayramda.

Yetkililer, caddelerde kaçan hayvanların çoğunun sanıldığı gibi angus olmadığını bunların hereford ve yerli ırk danalar olduğunu söyleyerek kamuoyunu aydınlattılar! Kamuoyu ise yerli ırklarımıza hereford ırkının da eklendiğini duyunca sevinerek geleceğe biraz daha güvenle bakmaya başladı!

Ülkemizde yıllık kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvanların yaklaşık ¼’ü kurban bayramında kesilmektedir. Hayvan sayısının giderek dramatik bir şekilde azaldığı ülkemizde, kurbanlık ihtiyacı dışardan hayvan ithalatı yoluyla karşılanmaya çalışıldı.

Yetkililer, Trakya bölgesine getirilen çok sayıdaki büyük ve küçükbaş hayvanın satıldığını kalan hayvanların da İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesindeki diğer et balık kombinalarına gönderileceği belirtildi. Uzun süreden beri yapılan hayvan ve et ithalatına rağmen düşürülemeyen kırmızı et fiyatının elde kalan kurbanlıkların kesilmesiyle düşürüleceği ideası ise duyarlı kamuoyumuz tarafından takip edilecektir! İthal edilen hayvanların ülkemiz hayvan yetiştiricilerine katkı sağlayacağı ideasının gerçeklik payı tartışılır ancak, kurbanlık hayvan ithalatını gerçekleştirenlere sağladığı katkı kuşkusuz çok büyük olmuştur.

Önceki bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da herkesin bir kurbanlık hikâyesi oldu. Bu bayramdaki temel fark ise sarıkız, sümbül ve dana ferhatın yerini ithal angus ve hereford hayvan ırklarının alması oldu. Gelecek bayramlarda hangi ithal ırk hayvanları kurban ederek hayvancılığımızı kalkındıracağımızı hep beraber göreceğiz!

Kutlama: Bütün okuyucularımın geçmiş kurban bayramını en içten dileklerimle kutlar saygılarımı sunarım.

 
Toplam blog
: 87
: 2735
Kayıt tarihi
: 02.07.09
 
 

Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nden 1997’de mezun oldum. Aynı Üniversitede yüksek lisans ve..