Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '21

 
Kategori
Ramazan
 

İTİKAF

İtikaf 
 İtikaf; “Bir şeye saygıyla yönelip ona bağlanmak” anlamındadır. Bakara süresi 187.ayeti mev'iza, bize yol göstermektedir. Rabbimize bağlanma O' na tüm vechile yönelmeyi öğretir. Kendimizi bir yere çekeriz.  Neresi olduğu fark etmez. Belirli bir süresi de yoktur. İster bir saat, ister yarım saat isterse bir gün...  kişilerin vaktine, yoğunlaşmasına, arzdaki halifeliginin yüklediği sorumluluklara göre değişebilir. Neler yapacağız itikafta diye kendime  soruyorum . Allah a yönelmenin bir şekli yoktur kulluk faaliyetlerimiz hepsi de olur.  Biraz daha açıklayalım. Salah,  Dua,  istiğfar, kendini muhasebe etme, geleceğe dair niyetler, esmaları kuran ‘dan öğrenme,  kulluk bilincimiz yükselsin diye vahyi anlama cehdi, kevni ayetleri öğrenme  ve daha bir çok şey sayılabilir.  Rabbi ile muhabbetini hatırlama, güçlendirme , ahsenleştirme de diyebiliriz.
 
   Kur an ‘daki ögretilere bakalım . Bakara süresinde  haccın bütün insanlık için olduğu ve ruku secde  ve akif(itikaf icin) olmak isteyenler için kabenin temiz tutulması emrini görüyoruz. Bütün insanlığın davet edildiği yerde itikafa insanlık  şahit olacak. Tebliğ metotlarının keskin olanlarından diyebiliriz. 
Bakara Suresi.125:
2.125: Hani, biz Kâbe'yi insanlara toplantı ve güven yeri kılmıştık. Siz de Makam-ı İbrahim'den  kendinize bir namaz yeri edinin. İbrahim ve İsmail'e şöyle emretmiştik: 'Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rükû ve secde edenler için evimi tertemiz tutun.'
 
       Hac Suresi.25:
22.25: Hakikatı örtenler ile Allah’ın yolundan ve içinde, yerli, misafir bütün insanları eşit kıldığımız Mescid-i Haram'dan alıkoyanlar (azabı hak etmişlerdir.) Kim de orada zulmederek haktan sapmak isterse, biz ona elem dolu bir azaptan tattıracağız.
  Bütün insanlık için toplanma yeri olmasi emniyetli belde olması biz muminlere uyarıdır. Kabe bütün insanlık için toplanma yeridir.  
 
     
    Allah bağlanma olan itikaf gündelik hayatta da olan birşey.  Bunu sadece ramazan ayına sınırlamamak gerekiyor.  Enbiya ve şuara surelerinde  söyle geçmektedir.  Ibrahim.peygamberimizin kavmi taptığı putlara karşı itikaf içinde olduklarını görüyoruz.  Hatta buna devam edeceklerini söylemektedirler. 
 
21.52: Hani o, babasına ve kavmine, 'Ne bu tapınıp durduğunuz heykeller?' demişti
 21.53: Onlar: «Biz atalarımızı bunların tapıcıları olarak bulduk» dediler.
26.70: Babasına ve kavmine: 'Neye tapıyorsunuz?' demişti.
26.71: 'Putlara tapıyoruz ve onlara tapmağa devam edeceğiz demislerdi.
    Bizler ne zaman Allah a yöneliyorsak o bizlerin itikâfıdır. Bakara 187.ayete bakarsak  dolaylı bir öğreti var . Bunun farkındalığı bu ayda yap ,hayatının her kısmına yansıt, ya da bunu unutturan zikret yani hatırla. 
 
O na kulluğumuz itikaf bilinci ile olması duasıyla.  El Mümin olan Allah a emanet olun. Esenlikler. 
 
 
Toplam blog
: 8
: 61
Kayıt tarihi
: 20.04.21
 
 

Kur an ile hayatına imza atmak isteyen bir kul.. kur an talebesi,hanimi,anne,eş sıfatları üzerind..