- Kategori
- Gündelik Yaşam
KULLUK BİLİNCİ
Ramazanda bulduğumuz o lezzeti neden başka zamanlarda bulamıyoruz. Ramazan ın içini nasıl dolduruyoruz ki farklılığını hissediyoruz.
Ramazan hazırlıklar iki ay öncesiyle başlıyor. Oruç tutarak hem zihnen hem bedenen hazırlanırız. Ramazan gelince sahur un verdiği lezzet, iftar in verdiği lezzet. Oruç ayı rahmet ayı diyerek başka zamana göre insan daha çok sabırlıdır. Ramazan sohbetlerine dahil olur insanlar. Bunu izlenen programların izlenme sayılarının çoğalmasından anlıyoruz. Kur an tilaveti çoğalır. Hatta hiç yapmayan bile yapma gayretinde olur. Sadaka ve fitre İnfak bu ayda yapılması da bunları katmerliyor. Ramazan da yoğunluklu hissetmemiz sağlayan unsurlar bunlardır. Bizler bunu başka zamanlarda da yapsak bu yoğunluğu hisseder miyiz?
Yaptığımız bu ritüellerimiz elbette o yoğunluğu sağlıyor. Bunların maksadını da bilmemiz gerekiyor. Yoksa ramazanda yapılan ibadetler diğer zamanlara taşınamıyor. Ramazan ayı vahiy ayı idi. Vahiy eşittir Allah in bize gösterdiği doğru ve hak olan yoldur. Kur an ile imanımızı burhan hale getirmezsek eksik ya da yanlış bilgi bizi eski halimize döndürür. Döndürüyor da zaten. Çevremize bakalım, kendimize bakalım. Topluma bakalım. Sizler de bunun böyle olduğunu göreceksiniz. Ramazanda indirmeye başlayan kuran in ilk öğretileri neydi hatırlayalım. Bütün insanlığa hadi kitap idi. Furkan ,beyan, hadi kitap olarak bakara 185.ayeti kerim den öğreniyoruz. Öyle faaliyetler yapılmalı ki furkanlasmali, insanlığın faydasına bildiriler sunmalı. Hadi kitab ne demek hatırlayalım. Doğru yolda olmak. Bu süreklilik arz eder. Bir kere doğru yola girmek hep doğru yolda olduğunu göstermez şaşmış da olabiliriz. Bunun için hadi kitabin öğretilerine sürekli muhatap olmalıyız. Peygamberlerimizi düşünelim. Vahiy bir kere de inmiyor. Uzun süreçler içinde ve hayata kapsayacak şekilde iniyor. Yanlış yaptıklarında uyarılar geliyor. Adem peygamberimiz düşünelim, yunus peygamberimizi, Muhammed peygamberimiz düşünelim. Kur'anla yaptıkları hatalar ve nasıl düzeltildiklerine şahit olmuyor muyuz. Velhasılı kelam hidayet süreklidir. Kulluk da süreklidir. Kesintili veya belirli zamanlara indirgenmiş bir kulluk bilinci olmamalı.
Toplum da din algımızın din eşittir duygu oluşu ramazan ayını yoğunluklu geçirdiğimizi de zannediyoruz. Bu da bu halimizin başka bir yönü. Bunu açayım biraz. Duygu nedir? Beynin yaşanılanlara ve içerisindeki çağrışımlara göre hormonel tepkiler . Bu süreklilik arz etmez. Beyin bunun için aşırı efor sarf eder. Beynin çalışma sistemi böyle değildir. Örneğin korku , bir hayvandan korktuk ama korkumuz aynı seviyede olmaz. Bunun bir dönem sonra azalması gerekiyor. Köyde yaşayan çocuklara bak. Hayvanlardan genellikle hayvanlardan korkmazlar. Sürekli muhataplık onu hafifletir. Aynı seviyede devam etse beyin çöker desek yanlış olmaz. Acı çekmek mesela bir yakınımız vefat etse aynı acı sürmez hafifler ara ara geri gelse de... bunu diğer duygularımız için örnekleyebiliriz.
Bu aya yoğunluklu duygu yüklenmiştir. sürekli olmadığı için de buna sabrederek tahammül ederek bir ayı geçirebiliyoruz Eğer bu tüm sene olmuş olsaydı bu kadar yoğun olabilir miydi. Bu yoğunluklu duyguyu bu aya yayabilmemizin sebebi ,ise bu kısa süreye dayanırsan tahammül et. Başka zamanlara göre çok büyük ödül var düşüncesidir .Yani kısacası Duygu yoğunluklu bir hal ve kısa sürdüğü için de tahammül edilerek yapılıyor.
İslam medeniyetimizin çok güzel bir öğretisi var. “ Her geceyi kadir bil" diye. Her zamanımız kıymetlidir.
185.ayet ne diyordu? hidayet üzere olun ,tekbir edin...nedir tekbir ...Allah ın yüceliği ile bilgileri öğrenerek yüceliğine teslim olarak, Onun yüceliğini sınırlı halimizle idrak edemeyiz, bildiğim kadarıyla bundan daha fazlası var diyerek “Allahu Ekber “ demektir. Bunu demenin öncesi olmalı, kur an in öğrettiği esmalardan haberdar olmalı.
Kulluk ile sorunlarımız değişmiyor . Çünkü kulluk bilmekle doğru inşa edilir. Ayeti mübin de buyuruyor ki rabbim. Hak olan kitabı bilen ile onu görmeyen, bir olur mu? Gözlerimizi hak olan kitaba kapatırsak kulluk sorunlarımız devam eder.
Rad Suresi.19:
13.19: Rabbinden sana indirilenin gerçek olduğunu bilen kimse, (onu bilemeyen) kör gibi olur mu? ancak akıl sahipleri anlar.
Bazı şeyler zamanla düzelir. Yol bulur, çözüm bulur. Kulluk konusunda deliller (beyan ayetler) olmadığı sürece çözümsüz kalıyoruz.
Sizlerinde katkılarını bekliyorum. Ramazan da yaşayıp da neden diğer zamanlar yaşamıyoruz....