Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '06

 
Kategori
Anne-Babalar
 

İyi baba olabilmek

İyi baba olabilmek
 

Eğer baba olmuşsanız ya da olacaksanız aklınıza şu soru ergeç takılacak: Ben çocuğum için nasıl bir fark yaratacağım?

Bu Salı (05.09.2006) da kızım Zeynep Eylül dünyaya geldi. Onu beklemeye başladığımız günden beri hem benim hem de eşimin kafasında onun için nasıl farklar yaratabileceğimizi düşünüyoruz.

İlk farklılığı bir espiri ile ben yaptım: Zeynep Eylül için bir email hesabı açtım ve bizi hastahanede ziyarete gelen ya da arayan herkese onun ağzından teşekkür mesajı ile fotoğraflarını gönderdim. Eğer sizin de ona bir mesajınız varsa zeynepeylul@gmail.com ’a gönderebilirsiniz. (Bu yazımda bu tipteki zihni sinir yaratıcılıklardan bahsetmeyeceğim, lütfen yanlış anlaşılmasın)

Bir BABA nasıl fark yaratabilirdi? Bazı konularda kendime söz verdim ve eğer başarabilirsem ne mutlu bana;

1. Çocuğumun annesine saygıda asla kusur etmeyeceğim

Bir babanın yapabileceği ilk ve en önemli şey annesine duyacağı saygıdır. Anne ve babanın birbirine saygı duyduğu ortam bir çocuk için en güvenli ortamdır. Anne babasının birbirine saygısını gören çocuk kabullenildiğini ve kendisine de saygı duyulduğunu düşünür.

2. Çocuğumla zaman geçireceğim

Babanın çocukla geçireceği zaman onun çocuğuna verdiği önemi gösterir. Çocuğunuza sürekli meşgul görünmeniz mazeret kabul etmez. Çocuklar çok çabuk büyürler ve kaçan fırsatlar asla geri gelmez.

3. İletişim kuracağım

Bizler çok farklı büyüdük. Bizim babalarımız ancak sorun olduğunda ya da yanlış yaptığımızda bizimle konuşurlardı. Ben elimden geldiğince onun fikirlerini ve problemlerini dinlemeye vakit ayıracağım.

4. Sevgi ile disiplin

Bütün çocuklar rehberliğe ve disipline ihtiyaç duyarlar. Çocuğumu yaptıklarının sonuçlarına karşı uyaracağım ve iyi davranışlarını ödüllendireceğim. Sakin ve adil olan babalar çocuklarına sevgilerini en iyi gösterenlerdir.

5. Model olacağım

Babalar çocuklar için birer model olurlar. Sizin sergileyeceğiniz her türlü tavır ve davranış onların taklit edeceği yada diğer insanlardan beklentilerine dönüşebilir. Kız çocuğu babasından göreceği ilgi ve saygıyı diğer erkeklerden beklerken evleneceği insana babasının özelliklerini arayabilir. Tüm çocuklara babaları mümkünse gerçek örneklerle ve yaşatarak dürüstlük, alçakgönüllülük ve sorumluluk duygusunu vermelidirler.

6. Öğretmen olacağım

Bir çoğumuz bunun annenin işini olduğunu düşünebilir. Ama eğer bir baba doğru ve yanlışları öğretiyor, en iyiyi yapmaları için cesaretlendiriyorsa o çocuklar hayatları boyunca doğru tercihler yapacaklar demektir. Babalar gündelik yaşamadan örneklerle ve göstererek basit yaşam dersini mutlaka vermelidirler.

7. Ailecek yemek yiyeceğiz

Bir ailenin en önemli özelliklerinden biri birlikte yemek yemektir. Bu babamdan ve dedemden kalan çok güzel ve doğru bir adet. Bir arada olup gerek sorunları gerekse başka şeyleri konuşmak için en güzel fırsattır yemek ortamı. Babalar içinse en güzel dinleme ve tavsiye verme ortamıdır.

8. Çocuklarımı okuyacağım

Her ne kadar çocukların hayatını artık TV’ler yönlendirse de babaların çocuklarını okumaları ve anlamaları önemlidir. Çocuklar görüp duyma ile öğrendikleri gibi aynı zamanda yaparak ve okuyarakta öğrenirler. Çocuğunuzu olabildiğince erken okuyabilmeniz önemli. Eğer onların hal, tavır ve davranışlarını okuyabilirseniz en doğru şekilde yapılması gerekeni yapabilirsiniz.

9. Şefkat göstereceğim

Çocuklar aileleri tarafından korunmak isterler. Güvenli bir ortamı ailelerinin sağlamasını beklerler. Bizde babalar eskiden biraz ağır başlı olup bizi alıp kucaklarında çok fazla sevmezlerdi. Artık o devir geçti. Çocuğunuzu kucağınıza alın, bağrınıza basın, sevginizi gösterin. Çocuklarınıza şefkat göstermek, kucaklamak onlara olan sevginizi göstermenini en güzel yoludur.

10. Babaların işi bitmez!

Doğdukları ilk günden evden ayrıldıkları güne kadar bilmediğimiz bir çok şeyle karşılaşacağız ve çozuklarımızın iyiliği için her ne olursa olsun baş edeceğiz. Her yeni yaş yeni sorumluluklar getirecek biz babalara.

Babalar ve Baba Adayları için son sözüm; İşte bunları yapabilirsek gerçekten çocuklarımız için bir fark yaratabiliriz. Maddi olanaklarla donatıyor olmamız onları sadece farklı gösterebilir ama farklı yapmaz. Bizler, çocuklarımızı bir hikayesi olan değil bir şiiri olan insanlar olmaları için uğraşmalıyız.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..