Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Faruk Nafiz Kılıçalan

http://blog.milliyet.com.tr/besiroglu

12 Eylül '19

 
Kategori
Deneme
 

İyi İnsan Olmak

Başkalarına muhabbet etmek, onlara karşı muavenette bulunmak, empati ile iyilik, merhametlilik, şefkat ve rikkat etmek, güzel ahlakla mümkündür..

Bazen dostlarımıza fiilen iyilik yapacak mevkii, durum ve fiziki bir varlığımız olmayabilir, fakat samimi sözler ile yardıma ihtiyacı olana elem çeken dostumuza samimi bir fısıltımız bile merhem olabilir. Belki de bu fısıltımız, dostumuzun ona, onun kaybettiği cesareti verir.. ve yaşama olan bağlılığını, hayata ve olaylara karşı yitirdiği direncinin geri gelmesini, ortaya çıkmasını sağlarız...

Kendisine yakın olan diğer birinin eleminden müteessir olmak, onun saadetine iştirak etmek, elem çeken arkadaşını dinlemek fazıl ve nezih bir insanın işi olsa gerek. Kendimizi, dostlarımıza, yakınlarımıza, komşularımıza, selam verdiklerimize ve diğer insanlara, çemberi daha da genişleterek tabiata ve hayvanlara iyilik yapmaya alıştırmamız ne güzel bir şeydir.

Yapılan iyiliğin gizli ve saklı olmasına itimam etmek ise, edindiğimiz kemâlatın mührü olsa gerektir...

Bir yerde okumuştum, "iyilik yapmak iyiliği kabul etmekten çok daha kolaydır".. İyiliğin kabulü de bir bakıma tevazuu ile alakalı olduğunu düşünüyorum.. ama, yine de kolay olmasa gerek. İnsanın tevazu içinde olması gerek ki, sade bir şekilde iyiliğe karşılık verebilsin.. minnetarlık beklememek lazımdır bence, gülümsediği yeterlidir... onu gülümsetmişsen amacına ulaştın demektir, ne mutlu sana.

Velhasılı iyiliği yapmak kolay olsa da, iyiliği kabul etmek ve bilmekte bir fazilettir demekliğim var...

Hayırlı günler, eviniz ocağınız şen olsun. 

 
Toplam blog
: 58
: 49
Kayıt tarihi
: 21.08.19
 
 

 Emekliyim.. Şiir, edebiyat ve güzel sanatlara ilgi ve alaka duymaktayım.  ..