Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '14

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

İyi takipçi iyi liseye yerleşecek!

İyi takipçi iyi liseye yerleşecek!
 

Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında lise yerleştirmelerinde bu yıl farklı bir sistem uyguladı. Adaylardan ilk defa iki tercih listesi alınan yerleştirme sisteminde, özellikle puanı hatırı sayılır liselere yerleşmeye uygun olmayan öğrencilerin, tercih ettiği okul türüne göre adreslerine en yakın liselere yerleştirilmesi amaçlandı.
 
Adaylardan alınan A grubu ilk listede, adaylardan okul kodlarını belirterek puanlarına göre yerleşmek istedikleri liseleri belirtmeleri istendi. Adaylar bu listede tüm okul türlerinden 15’e kadar liseye yer verebildi.Adaylardan alınan B grubu ikinci tercih listesinde ise, okul kodu ve ismi belirtmeksizin okul türüne göre tercihlere yer verilmesi istendi. B grubunda belirtilen okul türlerinin hangi ilçelerde olmasının tercih edildiği bilgisi de alındı.
 
Lise Yerleştirmelerinde "Nakil" Maratonu Başladı!
B grubu liste, A grubu listede belirtilen okullara yerleşemeyen adayların, belirledikleri ilçelerdeki kendisine en yakın, tercihindeki en üst okul türüne yerleştirme yapılabilmesini amaçladı. Tercihler yapıldı ve yerleştirme sonuçları da açıklandı. Şimdi ise nakil maratonu başladı.
 
Yeni liselere yerleştirme sisteminin farklarından birisi de ek yerleştirme yapılmaması. Sistemden ek yerleştirme kaldırılarak nakil işlemleri esnetildi. Adayların ilk yerleştirmede bir liseye yerleşmeleri ve yerleştiği okuldan memnun olmayanların nakil talebi ile okul değişikliği yapması hedeflendi.
 
Normal şartlarda Anadolu liseleri arasında nakil yapılabilmesi için ki, her lise Anadolu türüne çevrildi artık, adayın nakil yapmak istediği okulun yeni taban puanının üzerinde puana sahip olması gerekiyordu.Yeni yerleştirme sisteminde bu şart Ekim ayına kadar kaldırıldı. Yani adayların puanları, tercih etmek istedikleri lisenin yeni oluşan taban puanından düşük de olsa o liseyi tercih edebilecek ve hatta yerleşebilecek.
 
Okulların Kontenjan ve Puan Durumu Her Hafta Değişebilecek!
Tabiri yerindeyse yeni sistemde, iyi bir takipçi, nakil maratonunda iyi bir sonuç alacak. Taban puan uygulaması olmayacağı için adaylar, puanlarından daha yüksek okullara da yerleşme fırsatı yakalayabilecek. Nakil yerleştirmeleri haftalık yapılacağı için, adayların her hafta okullardaki son kontenjan ve puan durumunu takip etmeleri gerekiyor. Okulların değişen kontenjan ve puan durumu e-okul üzerinden internetten takip edilebilecek.
 
Sistem şöyle işleyecek; 25 Ağustostan itibaren adaylar (velileri) yerleştikleri okul müdürlüğüne nakil müracaatında bulunacak. Adayın puanı, nakil yapmak istediği okulun puanından düşük olsa bile nakil talebinde bulunulabilecek. 28 Ağustos tarihine kadar nakil talepleri alınarak 29 Ağustos tarihinde nakil yerleştirmeleri tamamlanacak.
 
Her Hafta 4 Gün Talep, 5. Gün Yerleştirme!
Yani haftanın ilk 4 iş günü nakil talepleri alınarak, haftanın 5. İş gününde de nakil yerleştirmeleri tamamlanacak. Nakil talepleri bu şekilde her hafta devam edecek. Ta ki, Eylül ayının son haftasına kadar.Her hafta okulların kontenjan ve puan durumu, her okuldan nakil yapanlar olabileceği için değişecek. Bir taraftan yeni nakiller olurken, öte taraftan nakille gidenler olacak.
 
Nakillerde taban puan uygulaması olmayacağı için okul puanları bir ipucu olacak. Daha önce de belirttiğimiz gibi puanı düşük olanlar da yüksek puanlı okul için nakil talebinde bulunabilecek. Fakat naklin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini adayların puanı (okulun değil) belirleyecek. Bir okulun 5 kontenjanı varsa ve 10 kişi nakil talebinde bulunmuşsa, bu 10 kişiden puanı en yüksek olandan başlanarak ilk 5’inin nakil talebi gerçekleşecek.
 
Şimdi bir örnekle somutlaştıralım; adayımız 400 puanla bir tercihine yerleşmiş olsun. Ve adayımızın 3 kontenjanı bulunan 415 puanlık başka bir okula nakil talebinde bulunduğunu ve aynı okula 6 talebin gerçekleştiğini varsayalım. Talepte bulunan 6 kişinin puanları sıralandığında adayımızın 400 puanla 2. Sırada yer aldığını varsayalım. Bu durumda adayımız 400 puanı olmasına rağmen 415 puanlık başka bir okula nakil yaptırmış olacaktır.
 
Adaylar ilk hafta nakil talebinde bulunduğu okula nakil olamasa bile sonraki haftalarda nakil olabileceklerdir. Zira her hafta her okulda değişiklikler olacaktır. Hatta özel okullara kaymalar yeni başlayacağından ilk 1-2 hafta sonrasındaki haftalar daha fazla kontenjan seçenekleri sunabilir.
 
Taban puan uygulaması olmaksızın haftalık nakil talebi alma ve yerleştirme işlemi her hafta yenilenmek üzere 26 Eylül tarihine kadar devam edecek. Bu son haftadaki nakil işlemi sonrasında okula en son nakil olan öğrencinin puanı o okulun taban puanı olacak ve Ekim ayı sonrasındaki nakiller bu taban puanına göre alınacak. Yani Ekim ayından sonra puanı düşük öğrenci, puanı yüksek okula nakil talebinde bulunamayacak.
 
Özetle bu nakil maratonu sürpriz sonuçlara gebe olabilir. Zira geçtiğimiz yıllarda MEB’in ek yerleştirme hakkı verdiği bazı durumlarda, düşük puanlara rağmen adaylar, normal şartlarda yerleşemeyeceği okullara yerleşebilmişti. Bakalım yeni sistemin ilk yerleştirmelerinde ne gibi sonuçlarla karşılaşacağız?
 
 
Sinan ÇAĞIRAN - Rehberlik Uzmanı
facebook.com/sinancagiran
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran
 
 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..