- Kategori
- İzmir
İzmir Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi
Üçkuyular arabalı vapur iskelesinden İnciraltı Gençlik Merkezi'ne giderken hemen sağda...
Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi İnciraltı Gençlik Parkı'nda yer alıyor. Üçkuyular arabalı vapur iskelesinden yaklaşık 500 metre uzaklıkta. Burada bir araya gelen engelli vatandaşlarımız el sanatlarıyla uğraşıyor, spor da yapıyor.
İzmir’de yaklaşık iki yüz bin engelli vatandaşımızın bulunduğu söyleniyor. Onlar dışarı çıktıklarında, çevreden hiçbir yardım almadan gönüllerince dolaşıp evlerine dönebiliyorlar mı diye bir soru soralım kendimize. Kaldırımları, kaldırımlara park eden araçları, merdivenleri ... düşündüğümüzde yanıtımız 'hayır' olacaktır. Bazı alanlarda engelliler düşünülmüs ama her yerde değil. İnciraltı Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi Izmir’deki engellileri mutlu eden, önemli bir yer.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Baskanlığı Sosyal İşler Şube Müdürlüğü'ne bağlı Engelliler Merkezi, Eylül 2008 tarihi itibariyle Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu altında bulunan yeni hizmet binasında faaliyetlerini sürdürüyor. Engelliler Kafeteryası ise İnciraltı Çakalburnu'nda faaliyetine devam ediyor.
Engelli vatandaşlarımızın, Engelliler Merkezi'nden İnciraltı Engelliler Kafeteryası'na ulaşmaları özel otobüsle sağlanıyor. Montrö durağından ve İnciraltı kafeteryasından belli saatlerde seferler yapılıyor.
Montrö'den kalkış saatleri;
08.15 - 10.15 - 12.15 - 14.15 - 16.15 - 18.15 - 20.15 (sadece yaz mevsimi için)
İnciraltı Engelliler Kafeteryasından kalkış saatleri;
09.30 - 11.30 - 13.30 - 15.30 - 17.30 - 19.30 - 21.30 (sadece yaz mevsimi için)
Son günlerde engelli vatandaşlarımız İzmir Büyükşehir Belediye'sinin yeni uygulaması ile biraz sıkıntılı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılını engelli yılı ilan etmesine rağmen, toplu ulaşımda engelli kartlarına sınırlama getirmesi, toplu ulaşım araçlarında engellilerin yararlandığı sesli ikaz sistemini kapatması engelli vatandaşlarımızın tepkisini çekti.60 yaş ve öğrenci kartlarından sonra şimdi de engelli kartlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kart Yönetmeliği çerçevesinde yeni düzenlemeye gitti. 1 Şubat'ta başlayan engelli kartlarındaki düzenlemenin ay sonuna kadar süreceği ifade edilerek 60 yaş kartında olduğu gibi engelli kartlarında da kontörlü sisteme geçildi. Yeni uygulama uyarınca engelli kartlarına yıllık 750 kontör yüklenmeye başlandı.
Kart yönetmeliği'ne göre özürlü vatandaşların yanında toplu ulaşım araçlarında seyahat eden refakatçilere de kart çıkarılması kararlaştırıldı. Daha önce yasal düzenlemesi olmayan refakatçi uygulamasının bazı kişilerce suistimal edildiğini belirleyen ESHOT Genel Müdürlüğü, 53 bin özürlü kartı sahibi arasında refakatçi kartı almak isteyen vatandaşlara sınırlamalar getirdi.
Daha önce refakatçi kartı uygulaması olmazken yeni yönetmelik uyarınca refakatçilere de kart çıkarılması gündeme geldi. Yeni uygulamaya göre engelli vatandaşa refakatçi kartı verilebilmesi için en az yüzde 70 engelli şartı kondu. Buna göre refakatçi kartı almak isteyen vatandaşlar, tam teşekküllü hastaneden heyet raporu alacak. Aldığı heyet raporunda 'ağır özürlü' ibaresinin yanısıra özür oranı yüzde 70 ve üzeri olacak. Refakatçi kartı zihinsel, görme, ortopedik, spastik özürlülerle otistik ve daum sendromlu ve 'ağır özürlülere' verilecek. Yeni uygulama ile refakatçilerin de engelliler gibi elektronik kartı olacak.
Daha önce refakatçi kartı uygulaması olmazken yeni yönetmelik uyarınca refakatçilere de kart çıkarılması gündeme geldi. Yeni uygulamaya göre engelli vatandaşa refakatçi kartı verilebilmesi için en az yüzde 70 engelli şartı kondu. Buna göre refakatçi kartı almak isteyen vatandaşlar, tam teşekküllü hastaneden heyet raporu alacak. Aldığı heyet raporunda 'ağır özürlü' ibaresinin yanısıra özür oranı yüzde 70 ve üzeri olacak. Refakatçi kartı zihinsel, görme, ortopedik, spastik özürlülerle otistik ve daum sendromlu ve 'ağır özürlülere' verilecek. Yeni uygulama ile refakatçilerin de engelliler gibi elektronik kartı olacak.
Kartın amacı doğrultusunda kullanılması konusunda alınan tedbirler kapsamında refakatçi kartı olan vatandaş refakatçisi olduğu engelli vatandaş olmadan otobüse binemeyecek. Binmeye kalktığında sistem kartı tanımayacak. Böylece kartın amacı dışında kullanımı da önlenmiş olacak. Engelli vatandaşlar otobüs biniş kartlarına kontörlerini 1 Şubat ile 28 Şubat tarihleri arasında Konak'ta Katlı Otopark altındaki ESHOT Genel Müdürlüğü Ulaşım Kartları Büroları'ndan yükletebilecek. Vatandaş toplu ulaşım kart bürosuna giderken beraberinde nüfus cüzdanı ile engelli kartını da götürecek. Engelli vatandaş yüklettiği kontör karşılığı ücret ödemeyecek.
Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otobüslerdeki sesli cihazların sesini kısması da engellilerin tepkisine neden oldu. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise cihazların sesini kısmalarında, vatandaşlardan gelen taleplerin etkili olduğunu açıkladı. Otobüslerdeki vatandaşların yoğun tepkisiyle karşılaşan şoförlerin, sistemin sesini kısmak zorunda kaldığını kaydeden yetkililer, "İkaz sistemlerinin sesinin kısılması, maalesef toplumun engelliye bakışıyla ilgili sosyolojik bir durumdur" dediler.
İnciraltı'ndaki Engelliler Eğitim ve Kültür Merkezi'nin kapatıldığı söylentisi üzerine dün (17.02.2009) burayı ziyaret ettim, açık. Kafeteryası hizmet veriyor. Engelli vatandaşlarımızın yanısıra herkes bu hizmetten yararlanabiliyor.
Kafeteryanın önünden başlayan denize sıfır, manzaralı yürüyüş parkuru bulunuyor. Güneşli ancak serin bir hava, rüzgâr yok. Yürümeye başladım. Müze gemilerimizin bulunduğu yere kadar zamanın nasıl geçtiğini anlamadım.
Bu etkinliği hep beraber yapalım. Bir cumartesi veya pazar gününü böyle değerlendirelim.
Doğayı seviyorsanız, burası tam size göre bir yer. Burada zamanın nasıl geçtiğini siz de anlayamazsınız. Kuzeyde deniz, Izmir Körfezi, güneyde küçük ağaçcıklardan oluşmus bir orman. Kuş sesleri de cabası. Ha! deniz dedim... kâh dalgaların hışırtısı kâh balıkçı teknelerinin çıkardığı pat...pat..sesleri. Ekmeğini denizden sağlayan insanlar, ağlarını tamir eden balıkçılar, deniz kuşları; karabataklar, martılar...
Ulaşım? Kolay. Bostanlı vapur iskelesinden saat başlarında hareket eden arabalı vapurla Üçkuyular iskelesine, oradan da Engelliler Eğitim Merkezi İnciraltı kafeteryasına ulaşmanız çok kolay.Üçkuyular arabalı vapur iskelesine sefer yapan otobüslerle de Engelliler Eğitim Merkezine ulaşabilirsiniz
460 No.lu Üçkuyular İskele - Narlıdere (Narlıdere - Balçova güzergahı)
480 No.lu Üçkuyular İskele - İnciraltı (Üçkuyular - Balçova - Teleferik güzergahı)
486 No.lu Üçkuyular İskele - Bozyaka S.S.K (İnönü Caddesi güzergahı)
Bulunduğunuz yerden (tek kontörle) aktarma yaparak bu otobüsleri de kullanabilirsiniz, arabalı vapuru da. Aracınızla gelecekseniz aracınızı Bostanlı veya Üçkuyular arabalı vapur iskelesi otoparkına bırakabilirsiniz.