Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

23 Temmuz '08

 
Kategori
Bilim
 

Jules Verne'den Atom Denizaltısına...

Jules Verne'den Atom Denizaltısına...
 


Atomla işleyen motor, havaya ihtiyaç duymadığı için suyun altında aylarca kalabilen ve çok süratli gidebilen denizaltılar yapılabilmesine olanak sağlamıştır.


Atom denizaltıları suyun altından giderek, hiç görünmeden ve tabii ki hiçbir şey de görmeden dünyanın çevresini dolaşabilirler. Üstelik Kuzey Kutbu' nu örten o koca buz dağlarının altından da kolaylıkla geçebilirler. Bu denizaltıların yerlerini bulmak hayli zor olduğundan, onlara saldırmak da mümkün olamamaktadır. Bu gemiler çok derinlere, gün ışığının varamadığı yerlere kadar rahatlıkla dalabilirler ve uçaklardan görülemezler.


Günümüzde, bütün denizaltılar ve dalabilen gemiler, düşman gemilerini ya da denizaltılarını batırmak için torpidolar veya füzeler atan birer savaş gemileridir. Jules Verne' in hayâl ettiği gibi gezmek, seyahat etmek veya araştırma yapmak için kullanılan denizaltılar henüz yoktur.


Halbuki daima sakin olan denizin altında ne dalga vardır, ne de fırtına... Denizaltıyla gezintiye çıkacak olan yolcuların deniz tutmasından hastalanma ya da batma korkuları olmayacaktır. Eğer denizaltılar turistik amaçlarla kullanılmış olsaydı, kıyılar boyunca veya adaların çevresinde, suların berrak olduğu yerlerde tertiplenecek olan gezilerde, serbest dalgıçların suyun altında gördükleri güzellikler, güçlü projektörlerin yardımıyla, camların ardından seyredilebilecekti.


Denizaltıdan çıkıp denizin altında gezmek mümkün olabilir mi?.. Neden olmasın...


Tıpkı sualtı evlerinde olduğu gibi, bir bölme sistemiyle denizaltının dışına çıkılabilecektir. Bir maske ve oksijen tüpü takmak kaydıyla bol bol balık avlanıp, çeşit çeşit kabuklu hayvanlar da toplanabilecektir.


Örneğin Avustralya' da, mercan kayalıklarının arasında yapılacak bir gezi göz kamaştırıcı olacaktır. Köpekbalıklarını kaçıracak özelliğe sahip olan bir çeşit sıvı suya döküleceğinden bu canavarlardan korkmadan rahatça yüzülebilecektir. Bu şekilde deniz dibi araştırmaları daha da ilerleyecek, balıkların yaşayışları yakından incelenecektir.


"Sualtı evi"nin aksine, böyle bir denizaltı, istenilen yere gitmek olanağını sağlayacaktır. Bu bir çeşit sualtı kotrası ya da bir sualtı oteline benzeyecektir. Böylece Jules Verne' in rüyâları da gerçekleşmiş olacaktır!

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..