Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '08

 
Kategori
Felsefe
 

Justitia Çıplak..

Justitia Çıplak..
 

Justitia 'İnsanız' dışımızdaki gerçekliği aynen var olduğu gibi algılayamıyoruz..
İnsanız her birimizin zihni olası sonsuz zihinden sadece biri ve dışımızdaki gerçekliği kesin bir güvenilirlik içinde algılama şansımız yok.
Kendi öznelliğimize mahkumuz ve bunun nicelikle de ilgisi yok.

Justitia herhangi bir konuda hepimiz aynı kanaate sahip olsak bile, söz konusu kanaatin 'doğru' olduğunu iddia edemeyiz.

Yanlışlarda hemfikir olmanın doğrularda hemfikir olmaktan bir farkı var mı Justitia!

Öyleyse Justitia herkesin hemfikir olduğu durumlarda bile olası aykırı fikirlere alan açmak, onların tartışılmasını teşvik etmek gerekmez mi?. Bugün hem fikir olmamız, yarın da olacağımızı garanti eder mi?

Ve bizden sonra coçuklarımızın neyi doğru bulacaklarını nasıl bilebiliriz.
Azınlık fikirlerinin - bize çok aykırı gelseler bile - korunması ve tartışmaya davet edilmesi gerekmez mi.?
Bu azınlık görüşlerin ve tabii ki kimliklerin hak ve özgürlükleri üzerinde duyarlılık demek değil midir?
Bu herbirimizi katılmaya konuşmaya teşvik eden ve iknaya dayalı karar süreçleri gerektirmez mi..?

Sen justitia hala herkesin sandığa giderek oy vermekle yetindiği, tartışmanın bir zorunluluk olarak görülmediği ve çok oy alanın tercihlerinin kendiliğinden 'doğru' sayıldığı rejimleri 'demokrasi'mi sanıyorsun?

Sen modernist misin Justitia? Sen de hala doğru olan fikirler, daha doğru olan tutumlar, daha doğru olan yaşam biçimleri mi var ? Üstelik de bu daha doğru olan tutumları savunmak uğruna baskı uygulamak, özgürlükleri kısıtlamak, insan haklarını ihlal etmek mubah mı senin için?

Sen hala insanlığın bilimsel olduğuna inanılan bir 'gelişme' çizgisine sahip olduğu inancını mı taşıyorsun? Ve hala ileri olan sen ve geri olanlar senle eşit değil ki..Onları baskı altına alabilirsin.. Sen tahakküm güzelisinn, arında gel Justutia.

Senin düzeninde, modern düzenlerde demokrasi, her konuda farklı görüşlerin kamusal alanda kendine yer bulduğu ve insanların eşit oy hakkına sahip olarak bunlar arasındaki seçimlerini iktidara yansıttıkları bir rejim... Söz konusu ilkenin kötüye kullanılmaması için ise seçimlerin belirli sürelerde yenilenmesi ve iktidarın seçimle gelip gitmesi gibi kurallar bulunuyor.

Seçimle gelenin iktidar süresi içinde yoldan çıkmasına karşı da yasama, yürütme ve yargı arasındaki kuvvetler ayrılığı anlayışına güveniliyor. Senin modern demokrasinde hukukun önemli özel bir yeri var.

Senin her türlü siyasi ideolojinin uzağında, nötr bir hakemlik konumunu uygulaman gerekmiyor mu Justitia. Aksi durumda bir ideolojinin uzantısı haline gelir ve denetim dışı bir 'yürütme' organı gibi kılıç sallarsın.
Kılıçın gösterdiği yönden farklı bir çoğunluk kazansa dahi bir anlamı olmaz, çünkü çoğunluk iktidar olamaz... İki dudağın arasındadır her şey.. ben bu dudakları istemiyorum artık.. Sen ne azınlığı koruyorsun ne çoğunluğa saygın var Justitia.. senin gözlerin neden bağlı değil..

Ben demokrat Justitiayı özlüyorum ..

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..