- Kategori
- Türk Mutfağı
Kabak Sinkonta
Fırında hafif bir zeytinyağlı
Sıcaklar hissedilmeğe başladıkça zeytinyağlı sebze yemeklerine de yönelmeye başladık. Hafif ve sağlıklı oldukları gibi soğuk yendikleri için de tercih edilen zeytinyağlılar Türk mutfağında önemli bir yere sahip.
Ülkemize yerleşen yabancı halklardan da pek çok tarifi mutfağımıza maletmişiz. Kabak sinkonta tam da bu tanıma uygun bir tarif. Anadolu'ya Arnavutlarca getirilmiş İzmir, Manisa, Ödemiş çevresinde çok sevilen bir kabak tarifi.
Gerçekte tatlı kabağı ile etli olarak yapılan kabak sinkonta zamanla yemeklik kabak ile etsiz fırında da yapılan bir zeytinyağlı olarak da tercih edilmiş.
Tarihçesini bilince yemekler sanki daha önem kazanıyor. Sizce de öyle mi ?
Gelelim tarifine:
Malzemeler :
1 kg Kabak
2 adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
Bir tutam taze soğan
Yarım demet taze nane
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı un
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
Tuz
Üzeri için maydanoz
Yapılışı :
Kabakların kabuklarını soymadan iyice yıkayıp yuvarlak dilimliyoruz. Kuru soğanları piyazlık yarım ay şeklinde doğruyoruz. Biraz ovuyoruz..Taze soğanları naneyi doğrayıp kabaklar ile karıştırıyoruz. Kuru nane, karabiber, pulbiberi de karıştırıyoruz.
Bir kasede unu su ile inceltip tuzu, salçayı, sirkeyi, zeytinyağını ekleyip bir karışım yapıyoruz ve kabakların üzerine gezdiriyoruz.Üzerini folyo ile kapatıp 180 derece fırında bir saat, üzerini açıp 15 dak daha pişirip fırından alıyoruz. Üzerini bol maydanoz ile süslüyoruz.
İster sıcak ister soğuk yiyebilirsiniz. Ama bence soğuk daha güzel. Bir tavsiye olarak yerken üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin çok yakışıyor..
Afiyet olsun..