Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '11

 
Kategori
Siyaset
 

Kaçakçı da olsa insandır onlar !

Kaçakçı da olsa insandır onlar !
 

Yazık oldu bu insanlara..


Tarih : 2011, Yer  : Şırnak, Olay : Bombalama sonucu 35 sivil vatandaş öldü…

Onlar, kökeni ne olursa olsun, nerede yaşamış olurlarla olsunlar, bu ülkenin vatandaşıydılar. Bu ülkenin güneydoğusunda hayatlarını idame ettirmeye çalışan bir grup ailenin bir grup üyesi. Yaklaşık 40-50 kişilik bir grup. Bölgede, diğer tüm sınıra yakın yerleşim yerlerinde olduğu gibi, geçimlerini kaçakçılıktan elde eden insanlar oldukça fazla. Uçakların bombalaması sonucu ölen, çoğu genç ve çocuk yaştaki yitip giden 35 can da öyleydi. Birkaç yüz, birkaç bin lira kazanabilmek, kazanılanlarla belki kışı daha rahat geçirmek için kaçağa gitmişlerdi. Ama kaçakçılık maceraları bombalarla sona erdi.. Onlar sonsuza kadar artık bugünkü yaşlarında olacaklar. Ne 2012’yi görecekler, ne sonraki yılları ?

Bu olay nasıl gelişti ve nasıl buralara geldi ? Bunu uzun uzadıya anlatmaya gerek yok ama kestirmeden gidelim. İlgili bölge zaten sürekli operasyonların yapıldığı, sıcak gelişmelerin olduğu bir bölge içerisinde bulunan bir bölge. Yüzlerce kilometrelik bir alan içinde İHA’lar (İnsansız Hava Araçları) saatlerce uçarak, topladığı bilgi ve görüntüleri, ilgili hareket ve operasyon merkezine aktarıyor. Toplanan bilgiler değerlendiriliyor ve operasyon yapılması uygun görülür ise ilgili birimler harekete geçiriliyor. Bu olay öncesi de İHA’lar görüntü almışlar ve aldıkları görüntülerde kalabalık bir grubun katırlarla sınırdan geçiş yaptıklarını tespit ederek koordinatları ilgili merkeze bildiriyor. İlgili merkezdeki yetkililer bu kalabalık gurubun pkk’lılara ait olabileceğine kanaat getirerek, bir Dağlıca, Aktütün GedikTepe (ne olmuştu ? Pkk, buralara katırlarla ağır silahlar getirilmiş ve onlarca askerimiz bu silahlar ile şehit edilmişti) vakası yaşamamak için uçaklar harekete geçirilerek, ilgili koordinatlar bombalanıyor ve uçaklar muzaffer bir şekilde geri dönüyor.

Şimdi buraya kadar normal bir durummuş gibi görünüyor değil mi ? Hatta, gururlanmamız ve ilgilileri tebrik etmemiz gerekiyor. Zira, son zamanlarda örgüte yönelik operasyonlarda 250’in üzerinde ölü ve 50’ye yakın da sağ olarak ele geçirilen örgüt elemanları ve imha edilen mağara, sığınak ve buralardaki lojistik malzemeleri ile pkk’ya ağır darbeler vuruluyordu. Silahlı kuvvetlerin her an tetikte olması, en ufak bir hareketlilikte gerekli önlemleri alması kaçınılmazdır. Böyle de olmalıdır. Terör örgütüne kıpırdanma ve toparlanma zamanı tanınmamalıdır. Aksi taktirde, örgüt bu ülkeye bela olmaya devam edecektir. Lakin, dünkü olayda bir anormallik yok mudur ? Ölen insanların tamamının sivil olması işi sıkıntılı bir sürece sokacaktır. Bu insanların o bölgede ne işi var ? Bu insanları Pkk mı koordine etti ? Örgüt mü bu insanları o bölgeye yönlendirdi ? Asker yanlış istihbarat mı aldı ? Bu iş bombalamadan halledilebilir miydi ? Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını veremem. Ancak, bildiğim ve tahminim şudur ki ; Bdp ve Pkk bu işi kendilerince çok iyi kullanacak. Her seferinde kin kusan, halkı galeyana iten Bdp ve Pkk yöneticilerinin eline şimdi çok iyi bir fırsat geçmiştir. Bunu her şart ve koşulda kullanacaklardır.

Evet 35 can gitti. Masumdular, suçsuzdular.. Haksız ve de gereksiz bir şekilde öldüler. Buna ‘öldürüldüler’ de diyebilirsiniz. Ama şu bir gerçek ki, bölge hala çok sıcak. Zaten son pkk’ya yönelik operasyonlardan dolayı, sinir katsayısı yüksektir ve sıcak gelişmelere gebedir. Bdp halka sağduyuyu aşılayacağına, bilakis ‘timsah gözyaşları’ ile kin ve nefret tohumlarını saçmakta ve alenen Kürt halkını bir ayaklanmaya çağırmaktadır. Başta doğu ve güneydoğu illerinde ve de İstanbul’da çok ciddi olaylar olacaktır. Emniyet ve asker gerekli önlemleri almalıdır. Eğer tansiyon düşürülmezse içinden çıkılamaz bir hal alacaktır. Hükümet gerekli önlemleri alarak, ortada bir hata var ise bu hatayı yapanlar hakkında gerekeni de yapmalıdır ve hem Bdp’nin, hem de Pkk’nın eline geçen bu kozu etkisiz hale getirmelidir. Aksi taktirde bırakın durumu toparlamayı, çok ciddi bir şekilde bir çatışma ortamı oluşacaktır. Çünkü hem Bdp’nin, hem de örgütün kadrolu elemanları halk arasında bir provokasyon yapmaya kurulmuşlardır. Örnek mi istiyorsunuz. Örnek çok da, ufak ama önemli bir ayrıntı. Ölenlerin, tabutların üzerlerindeki Pkk’ya ait bez parçaları dikkatinizi çekmedi mi ? Diğer bir örnek; cenazeleri taşıyan kalabalık içinden ’Biji serok apo’, ’Şehitler ölmez’, ’PKK halktır, halk burada’, ’Bahoz intikam’ sloganları atıyor.

Yılın bu son günlerinde meydana gelen bu elim olaydan dolayı, ölenlere sivil olmalarından dolayı rahmet diliyorum. Yakınlarına, ailelerine de başsağlığı diliyorum. Keşke böyle bir olay hiç olmasaydı. Ama ne yazık ki oldu ve hepimizi de üzdü. Bölge halkının, ailelerin üzüntüsü büyüktür. Ama giden masum can dahi olsa, birilerin yanlış yönlendirilmelerine, kışkırtmalarına gelinmemelidir. Giden geri gelmez. Ancak, birlik ve beraberlik bozuldu mu ? Bir daha kesinlikle düzeltilmez. Sağ duyulu olunmalı ve daha fazla yanlıa mahal verilmemelidir.

Böyle bir olayın bir daha tekrarlanmaması dileklerimle…

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..