Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '08

 
Kategori
Kültürler
 

Kadim Türk oyunu: Dokuz kumalak

Güneşin üzerine sıvanmaya çalışılmış balçıkları parça parça kazımayı sürdürüyoruz. Gün yüzüne çıkanlardan biri de, dünyanın en eski zeka ve strateji oyunlarından, tüm dünyada Türk sözcüğü ile yan yana getirilmeden Mankala adı ile bilinen DOKUZ KUMALAK oyunu. Türk milletinin dünyanın en eski ve önemli kültürlerinden birinin sahibi olduğu gerçeğinin yadsınamaz kanıtlarından biridir bu kadim oyun.

Orta Asya’nın sonsuz bozkırlarında bir araya gelen iki çobanın oyunudur. Zaten adı da, koyun ve keçilerin zeytin tanesine benzeyen dışkılarına kumalak denmesinden gelir.

Seksenbirer kumalak toplayan iki kişi karşılıklı dokuzar küçük oyuk kazar, bir tane de yan tarafa depo olarak kullanmak için kazılır. Dokuzar oyuğa dokuzar kumalak konduktan sonra kura ile oyuna başlanır. Oyuncu istediği bir oyuktaki dokuz kumalağı alır, bir tanesini baba ocağının simgesi olarak yerine bıraktıktan sonra saat yönünün tersine doğru her birine birer kumalak bırakarak ilerler. Son kumalak rakibin çukurundaki sayıyı çift yaparsa oyuktakilerin hepsini alıp depo olarak kullandığı çukura koyar. En fazla kumalağı kazanan oyunu da kazanır. Aynı, en fazla askeri toplayan, en iyi stratejiyi uygulayan komutanın kazandığı gibi..

Bilinen, genelde 3-5 taşla oynanan mankala türlerinden farklı olarak Türk Kumalağında çeşitli kurallar, kendine özgü zorluklar ve kazanmak için geliştirilmesi gereken zorlu stratejiler vardır.

 
Toplam blog
: 18
: 609
Kayıt tarihi
: 01.07.08
 
 

Tarih ve edebiyata meraklı biriyim. ..