Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

11 Mayıs '07

 
Kategori
Aile
 

Kadın aile içi şiddete uğrarsa ne yapmalı?

Kadın aile içi  şiddete uğrarsa ne yapmalı?
 

Başlık bile günümüz Türkiye’sindeki acı gerçeği ortaya koymakta ve üzmektedir. Ne yazık ki halen aile içi şiddet ülkemizde uygulanabiliyor. Burda sadece kadın değil, çocuklar, aynı çatı altında yaşayan anne, baba, dede gibi diğer aile bireyleride maruz kalmaktadır. Ancak şiddete uğrayan aile bireyleri ne gibi haklara sahip olduklarını bilmemektedirler.

Ülkeizde 1998 yılındn beri aile bireylerini şiddete karşı koruyan ve şiddet uygulayanları cezalandıran bir kanun vardır.Bu kanunu adı “Ailenin Korunmasına Dair Kanun”

Halen TBMM’de bu Kanun’da değişiklik yapması beklenen bir tasarı bulunuyor.Bu tasarı ile kanundan yararlanacak kişilerin kapsamı genişletiliyor. Kanun’dan sadece eş, çocuklar ve aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireyleri yararlanabiliyordu.Yeni tasarı ile artık boşanan, mahkemece ayrılık kararı verilen yada evli olmakla birlikte fiilen ayrı yaşayan kişilerde bu kanun’dan yararlanabilecek. Yani aile içi şiddete maruz kalan eş, çocuğu ile birlikte evinden ayrılarak , örneğin, baba evine gittiği zaman da, kanun’dan yararlanabilecek.

Aile Mahkemelerine Başvurulmalı

Aile içi şiddet uygulanması halinde aile mahkemesine baş vurulmalı.Bu başvuruyu şiddete uğrayan kişi açabileceği gibi, bunu haber alan Cumhuriyet Başsavcılığı da yapabilir. Başvuru üzerine aile mahkemesi hakimi, şiddet uygulayan kişi için aşağıdaki tedbirlere veya başka uygun göreceği tedbirlere de hükmedebilir.

Aile bireylerine karşı şiddete ve korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması....

Müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer aile bireylerine tahsisi ile bu bireylerin birlikte yada ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması....

Aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi....

Aile bireylerini iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi...

Varsa silah veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanmış olarak şiddet mağdurunun yaşamakta olduğu konuta veya işyerine gelmemesi veya bu yerlerde bu maddeleri kullanmaması....

Yukardaki bu imkanlara Tasarı ile şiddet uygulayan kişi için bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması da ekleniyor. Böylece şiddet uygulayan kişinin herhangi bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığı hususunun tespiti ve tedavisi ile uyguladığı ya da uygulayacağı şiddetin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Kanun, şiddet uygulayan kişinin ailenin geçimini sağlayan kişi olması halinde, şiddete uğrayanın geçimini sağlamak için nafaka talep etme hakkı var.Yani Kanunu şiddet uygulayanı nafaka vermeye mahkum ediyor.

Söz konusu tedbirler en fazla altı ay süreyle uygulanıyor.Bu süre içinde mahkemenin hükmettiği tedbire uymayan kişi, hapis ile cezalandırılabiliyor.

Neticede günümüzde anlaşıp yuva kuran veya annelerimiz, babalarımız, kim olursa olsun, insan insana şiddet uygulaması kadar aptalca bir şey olamaz, yaradan akıl vermiş beş duyu organı vermiş ki bir birbimizle anlaşalım diye..

Özellikle kadınlarımızın maddi anlamda bağımlı olduğu sürecede şiddet karşısında bağımlı olduğu için ses çıkarmamaktadır. Buda kızlarımızın eğitimlerini ve bir meslek edinerek, maddi anlamda eşlerine bağımlılıklarını azaltmalıdırlar.

Şiddetsiz, mutlu günler dileğiyle...

 
Toplam blog
: 319
: 6405
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

25.08.1963 İstanbul doğumluyum. A.Ö.F İşletme mezunuyum. 8 sene profesyonel kalecilik yaptım. (Ey..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara