Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Klinik Psikolog Selin Kalabaş

http://blog.milliyet.com.tr/psikologselinkalabas

07 Mart '22

 
Kategori
Psikoloji
 

Kadına Şiddete HAYIR!!!

Şiddet Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı bulunması” şeklinde tanımlanır. Şiddet hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde görülür.

 

Şiddet Biçimleri: Fiziksel şiddet, cinsel şiddet,psikolojik şiddet, yoksunluk ve ihmal olmak üzere farklı biçimlerde görülmektedir.

 

Şiddet Türleri

-Kişinin Kendine Uyguladığı Şiddet

-Kişiler Arası Şiddet

 a. Aile içi şiddet (kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik şiddet, yaşlıya yönelik şiddet)

b. Topluluk içi şiddet

 

Kadına Yönelik Şiddet

 

Kadına yönelik şiddet, mağdurlara ve ailelerine acı ve sefalete neden olmakta ve aynı zamanda dünya çapında toplumlara ağır bir yük getirmektedir. Yakın bir partner tarafından fiziksel ve cinsel mağduriyet ve yakın ilişkiler dışında erkekler tarafından cinsel ve mağduriyet olarak iki farklı başlık altında görülmektedir.

 

Kadınlar sözel ve duygusal şiddete de maruz kalmaktadır. Sözel şiddet; ‘’ söz ve hareketlerin düzenli bir şekilde korkutma, sindirme, cezalandırma ve cezalandırma aracı olarak kullanılmasıdır’’.  Duygusal şiddete neden olanlar ise; reddedilme, tek başına bırakmak, yıldırma, suça yöneltme, aşağılama, kendi çıkarına kullanma, vaktinden önce yetişkin rol verme şeklindedir.

 

Dünya çapında her üç kadından en az biri yaşamı boyunca dövülüyor, cinsel ilişkiye zorlanıyor veya başka bir şekilde istismara uğruyor. İstismarcı çoğu zaman kendi ailesinin bir üyesidir. Giderek artan bir şekilde, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, önemli bir halk sağlığı sorunu ve bir insan hakları ihlali olarak kabul edilmektedir.

 

Şiddetin Etkileri

Kadının üreme sağlığına olduğu kadar fiziksel ve zihinsel sağlığının diğer yönlerine de zarar verebilir. Şiddet, yaralanmaya neden olmanın yanı sıra, kadınların uzun vadeli kronik ağrı, fiziksel engellilik, uyuşturucu ve alkol kötüye kullanımı ve depresyon gibi bir dizi başka sağlık sorunu riskini artırır. 

 

Fiziksel veya cinsel istismar öyküsü olan kadınlar ayrıca istenmeyen gebelik, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve olumsuz gebelik sonuçları açısından yüksek risk altındadır.

 

Nasıl Önlenir?

 

Kadınlara şiddet hakkında bilgi verilmelidir. Ülkemizde pek çok kadın yaşadığı şeyin şiddet olduğunu maalesef bilmiyor.

 

Ekonomik olarak bağımsız olabilmesi için iş olanaklarının arttırılması gerekmektedir. Şiddete göz yumulmamalı ve bu durum pekiştirilmemelidir.

 

Şiddet hakkında eğitim, seminer verilmelidir ve insanları bilinçlendirecek çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca, toplumda şiddetin yeniden tanımlanması  gereklidir.

 

Çocuk gelinler konusunda önleyici çalışmalar yapılması oldukça önemlidir.

 

Şiddete uğradıklarında her zaman destek arayabilecekleri bilgisi verilmelidir. Bununla ilgili çalışmalar arttırılmalıdır.

 

Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü!

Şiddetin olmadığı günlerin olması dileğiyle şunları söylemek istiyorum ‘’BEN KADINIM VE GÜCÜMÜN FARKINDAYIM!!! BEN KADINIM ÖLDÜRÜLMEK İSTEMİYORUM!!!’’

Sevgi ve saygılarımla…

 

Yazar: Uzman Klinik Psikolog, Öğretim Görevlisi Selin Kalabaş

İnstagram: @selinkalabas

Twitter: @KalabasSelin

 
Toplam blog
: 10
: 41
Kayıt tarihi
: 17.04.20
 
 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi-Psikoloji- Çocuk ve Aile, Yetişkin Psikoterapileri ..