Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '17

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Kadında yumurta rezervi azlığı nasıl anlaşılır?

Kadında yumurta rezervi azlığı nasıl anlaşılır?
 

Yumurta rezervinizin azalması çocuk sahibi olamayacağınız anlamına gelmez


Sevgili Danışanlarım,

Kadınlarda yumurta rezervlerinin azlığı teşhis edebilmek için bir takım tahliller yapılmaktadır. Bunları sırayla anlatmak istiyorum ;

Kadının adetinin 2.ci veya 3.cü günü  yapılacak hormon testleri incelenmelidir. FSH  LH ve E2-Estradiol sonuçları yumurtalık kapasitesi hakkında bize ipuçları verebilir. FSH hormonu yumurtalık rezervlerinin aynası gibidir. FSH değeri 10 değerinden yüksekse bu yumurtalık kapasitesi azalmış olduğu sinyalidir. Daha sonraki ölçümlerde düşük çıksa bile yumurtalıklar en yüksek değere göre davranış gösterirler. FSH değeri düşük olsa bile eğer E2 yani esradiol yüksekse ( mesela 65 gibi)  yine de de bu düşük yumurtalık kapasitesine işaret eder.

AMH ve İnhibin B hormonlarının ölçümleri de yumurtalık rezervleri hakkında bizi aydınlatır ama bu testler pahalı ve rutin yapılabilen testler olmadığından  aynı zamanda yukarıda saydığımız FSH ,LH ve E2 hormon ölçümlerine ek katkı sağlamadığından çok istenmemektedir. Ailesinde yumurtalıklarından ameliyat olmuş aile bireyleri, özellikle erken menopoz olan hanımlar varsa hasta daha dikkatli gözden geçirilmelidir.

Yumurtalıkların kapasitesini en iyi anlayabileceğimiz durum vajinal ultrasondur. Potansiyel gelişebilecek yumurta yapıları burada rahatlıkla görülebilir. Eğer toplam yumurtalıklarda 6 dan az yumurta yapısı varsa bu durumda yumurta rezervinin az olduğundan bahsedilebilir.

Yumurta rezervleri azalmakta olduğunda ne yapmamız gerekir?

Yumurta rezervleriniz az ise tahliller ve vaginal ultrason sonuçları bunu gösteriyorsa ve siz çocuk sahibi olmak istiyorsanız uzman bir doktor eşliğinde vakit geçirmeden tüp bebek tedavisine başvurmanız gerekmektedir.

Daha ayrıntılı bilgileri Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneğinin  Çocuk İstiyorum  internet sitesinde  bulabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 4
: 1364
Kayıt tarihi
: 29.01.15
 
 

22 yıl aralıklarla kısırlık tedavisi olduktan sonra sayısız aşılama ve 5 tüp bebek tedavisi sonra..