Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '15

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Stres Kısırlığa neden olur mu?

Stres Kısırlığa neden olur mu?
 

Stres çağımızın sorunu bir çok hastalığa neden olmakta


Stres insanın kendini tehdit eden veya zora sokan rastgele bir konum karşısında vücudun gösterdiği tepkilerdir. Stres başlıca iveğen stres ve süreğen stres olarak ikiye ayrılabilir. İveğen stres vücudun ani durumlar karşısında gösterdiği tepkilerle çarpıntı, nabız hızlanması, kan basıncı yükselmesi, hormonlarda çoğalış gibi belirtilere sebep olur. Kronik stres ise daima derinlemesine yıllar boyunca stres yaratan nedenlere maruz kalma sonucunda depresyon, anksiyete, sinirlilik, uykusuzluk, iştahsızlık gibi belirtilere sebep olur.
 
Stresin bugüne kadar amansız hastalık olarak görülmesi dikkat  çekmiştir. Aynı şekilde stres ve kısırlık arasındaki etki ve tesir de araştırılmıştır. Çocuk sahibi olamama ve tedavi süresince yaşanan manevi ve maddi sıkıntılar strese neden olabilmektedir, bu da maddi açıdan kadın ve erkek üzerinde hamile kalmayı zorlaştırıcı birtakım etkilerde barındırmaktadır.
 
Stres hamile kalmayı engeller mi? Konularında kimi araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar hele kronik stresin kadında hormonal değişiklikler ve yumurtlama bozukluklarına sebep olarak ksıırlığa sebep olabileceğini göstermiştir.
 
Aşırı stres ve kimi psikiyatrik sorunların varlığında kadınlarda aylarca adet görmemeye sebep olabilecek sorun ve hormonal değişiklikler olabileceği bilinmektedir. Ani ve azalarak süren bir stres veya üzüntü durumu örneğin bir yakının ölmesi, gibi durumlar ileride kısırlığa  sebep olabilir.Yıllar süren süren stres yumurtlama düzeni üzerinde, tüpler üstünde ve döl yatağı içerisine embriyonun yerleşme işlemlerinde etkili olabilir, bu nedenle kısırlığa neden olabilir.
 
Ayrıca stresli bayan ve erkeklerin sigara ve  alkol kullanma oranlarında artış olması sebebiyle detaylı olarak da zararlı etkisi vardır zira sigara, alkol gibi maddeler hamile kalmayı zorlaştırıcı etkenlerdir. Sigaranın erkeklerde sperm sayısı ve kalitesini düşürdüğünü gösteren araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır. Başkaca yapılan testler ve araştırmalar stresin kısırlık tedavisi ve tüp bebek başarı şansını düşürdüğü de gözlemlenmiştir.
 
Bu sebeplerden dolayı kısırlık durumunda ve tedavi aşamalarında bu dönemlerde özellikle stres faktörlerinden uzak bir yaşam tarzı seçmek gerekir.
 
 
A.Sibel Tuzcu
Çocuk İstiyorum 
Dayanışma Derneği (ÇİDER)
Başkanı
 
Toplam blog
: 4
: 1364
Kayıt tarihi
: 29.01.15
 
 

22 yıl aralıklarla kısırlık tedavisi olduktan sonra sayısız aşılama ve 5 tüp bebek tedavisi sonra..