Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '07

 
Kategori
İlişkiler
 

Kadının işi zor

İKİNCİ SINIF İNSAN; KADINLAR

Başlığı görünce kadınların gözlerinde çakan şimşekleri görür gibiyim. Durun hemen celallenmeyin. Önce yazımın tamamını okuyun.

Kadın kimdir, nedir? Buna girmeyeceğim. Dünya üzerinde var olan insan ırkının iki cinsiden dişi olanına “Kadın” dendiğini herkes biliyor. Fakat!……

Kadınlar, tarih boyunca hep ikinci sınıf insan olarak görülmüşler. Hatta ikinci sınıf insan değil, bir varlık olarak kabul edilmemişler. Hep yok sayılmışlar, aşağılanmış, itilip kalkmışlar, dövülmüşler, hatta “namus belasına kardaş” denip öldürülmüşler. Bu hemen hemen Dünya’nın her yerinde böyle. Belki daha medeni toplumlarda biraz daha farklıydı ama erkekler kadını hep küçümsedi. Hristiyanlığı bilmem ama biz Müslümanlar kadını hep yok saydık. Pek çok Müslüman ülkede kadının hala hakları yok. Oysa Peygamberimiz demedi mi? “Cennet anaların ayağı altındadır.” Diye. Bu sözüyle kadını yüceltip, değerini anlatmaya çalışmadı mı? Fakat insanlar kendi çıkarlarına göre İslam’ı yorumladıkları için bu sözü de kulak arkası ettiler.

Evet, kadınların bedensel güç olarak erkeklerden daha zayıf oldukları doğanın inkar edilemez bir gerçeği. Biz erkekler de sanırım sırf bu sebepten kadınları küçümseyip onlara ikinci sınıf insan muamelesi yapıyoruz. Hiç düşünmüyoruz kadınların aslında ne kadar güçlü olduklarını.

Bunu anlamak için kadının bir günlük yaşantısına bakmak bile yeterli aslında. Gelin bir bakalım, kadın bir gün içinde neler yapar.

Kadın sabah herkesten önce kalkar uykusundan. Sabah kahvaltısı hazırlar kocası ve çocukları uyanmadan, Sonra kocasını ve çocukları uyandırır, kahvaltının hazır olduğunu söyler. Kocanın afyonu patlamadıysa erken uyandı diye fırça atar. Çocuklara kahvaltılarını yaptırır kadın. Koca ütülü gömlek ister, çocuklar bağrışırlar, “önlüğümü bulamadım, eteğim yok, yakam kayıp, defterlerim nerede.” Kadın bunların hepsine yetişir, kocaya ütülü gömlek verir, çocuklar giydirip hazırlar. Önce çocukları okula geçirir sonra kocayı işe gönderir. Daha yatakları toplayacak, üstelik kendisi de giyinip işine yetişecektir. Kahvaltı sofrasını toplar. Vakti varsa bulaşıkları yıkar yoksa makineye koyar. Çalışmıyorsa, evi toplayıp süpürecek, sonra öğlen yemeği derdi başlar. Kocaya sorsa bir öneri alamaz. Her gün aynı dert. Ne yemek yapacağım? Yetişirse öğlene çocuklara yetiştirecek. Tekrar sofra kur, tekrar topla, tekrar bulaşık. Çamaşırlar yıkanacak. Yıkandılarsa kurutulacak, kurumuşsa toplanacak, toplanmışsa ütülenecek. Akşam çocuklar ve koca eve gelecek. Tekrar yemek hazırla, yemek beğenilmezse azar işitmekte ödülü. Tekrar sofra topla, tekrar bulaşık. İşi varsa ve çalışıyorsa sabah koşuşturmasından sonra işe yetiş. Bütün gün çalış, akşam eve gel. Yine yemek telaşı. Sofra hazırla, yedir doyur, bulaşıkları topla, yıka. Gündüz vakit yok, çamaşırları at makineye. Çocukların dersleriyle ilgilen, yatma saati, yatır uyut. Kendine bir dakika zaman ayıramadan yorgun argın yatağa uzandığında bu sefer koca gelir yanına. Düşünmez senin halini, bir de onun gönlünü yap. Öfff, yahu kadınlar ne kadar çok iş yapıyor? Nasıl dayanıyor kadınlar bu tempoya. Bu kadarla kalsa iyi.

Hafta sonu istirahat edeyim dese. Dağ gibi çamaşır, ütü bekliyor. Ev temizlik ister. İki gününü de bunlara harca. Hele bir de köyde yaşıyorsa bulunmaz bir ırgat kadın. Tarlaya, sabana, ahıra hep kadın koşar. Erkekler kahvede tavla oynar. Koca çalışmıyorsa evi de geçindirmek onun işi. Koca patrondan fırça yer, kumarda kaybeder ve eve canı sıkkın gelir, sarhoş gelir ya da evde bir şeye canı sıkılır, tartışma çıkar. Azar işit, aşağılan, dayak ye.

Daha ne diyeyim? Bunları bir ömür boyu yaşıyor kadınlar. Hangi erkek dayanabilir bunlara. Bunu bile bile vazgeçmeyiz kadınlara ikinci sınıf insan muamelesi yapmaktan. Bizden üstün olan yanlarını kabul edemeyiz. Saçı uzun aklı kısa deriz. Sadece bilek gücüyle değerlendiririz. Oysa ticaret hayatında, politikada, bilim alanında, günlük yaşamda v.s. çoktan ispatladılar üstünlüklerini. Dedim ya kıskandığımız için kabul edemiyoruz. Acizliğimizi kaba kuvvetle örtüyoruz. Kadını ikinci sınıf insan olarak görüyoruz.

Allah yardımcıları olsun. Kadının işi zor!.................

 
Toplam blog
: 4
: 338
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Edirne'liyim. Film seyretmeyi, Gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Bir de bilgisayarımı.....