Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kadınlar, ekonomiden anlar mı?

Kadınlar, ekonomiden anlar mı?
 

Kadınlar ekonomiden anlar mı? Veya şöyle soralım, kadınlar ekonomiden ne kadar anlar? Bu sorununu cevabına geçmeden, isterseniz dünya ekonomisine bir göz atalım. Biliyorsunuz, ABD den bütün dünyaya yayılan mali krizi herkes tartışıyor. Nedenlerinden çok nereye varacağı merak konusu. Özellikle emlak bankalarının batışıyla başlayan kriz, kapitalist sisteminin sonunu mu getiriyor. Kapitalizmin vatanı ABD de, devletin işe el koyması ( bankaları güvencesi altına alması ) isteniyor. Oysa oyunun kuralında böyle bir madde yok. Serbest ekonomide, kendi düşen ağlamaz. Hele bu işten zamanında büyük paralar kazananların, işler bozulduğunda devletten yardım istemeleri tam bir trajedi.


Peki yardım olmazsa ne olur, dünya batar mı? Reel ekonomi nereye kadar dayanabilir? Bu tablo da, hiç iç açıcı değil. Biz ekonomist değiliz, doğrusunu akademisyenlerin tartıştığı bir konu da ahkam kesmek de bize yakışmaz. Ama bildiğimiz, sezinlediğimiz bir şey var. O da kapitalist sistemle, sosyalist sistemin ortası bulunacağı. Hangi tarafa yakın olacağını zaman gösterecek. Bu noktada aklımıza Kemalist sistem geliyor. Devletçiliğin, halkçılığın, milliyetçiliğin, cumhuriyetin bir arada yoğrulduğu sistem. Bu tür sistemlerde hızlı çıkışlar, büyük atılımlar belki zor gerçekleşmekte. Ama o düzeyde hızlı inişler ve çökmeler de görülmez. Belki ağır, ama sürekli bir iyileşmeden söz edilebilir. Daha fazla ahkam kesmek istemiyorum.


Gelelim kadınlarımıza…

Kadınlar, ekonomiden ne kadar anlıyor? Bunun cevabı şöyle vermek istiyorum. Kadınlar, rakamlarla uğraşmayı pek sevmiyor. Dünyayı kasıp kavuran kriz, onlar için daha henüz gündem maddesi olamadı. Ne zaman olur, kestiremiyorum. Türk aile yapısında kadının, genelde ev işlerinde sorumlu olması belki ana neden. Kadınlarımızın iş yaşantısına girmesi henüz yeni. Dolayısıyla kadınların bu geçişi tamamlayamaması da nedenlerden biri olabilir. Türk aile yapısında, erkekler daha mı sosyalist, kadınlar biraz daha mı kapitalist çözemedim. Bildiğim tek şey, kadınlar para harcamada daha cesur. İhtiyaçları varsa ceplerindeki tek kuruşa kadar harcayacak kadar cesur olmalarını kim inkar edebilir. Ayrıca, kadınların pasif olduğu bir toplumda ekonomik canlılıktan söz etmek de zordur. Tüketim ağırlıklı olarak kadınların üzerine yapılması tesadüf değildir.


Kadınlarımız kızmasınlar, yukarıdaki anlatılanlara uymayan, ekonomiyi, muhasebeyi seven, aile bütçesini tartışan kadınlarımız da var. Ayın sonunu nasıl getireceklerini, ABD deki krizin aile düzenlerine nasıl yansıyacağını, günlerde, kahve içmelerde, işte yemek molalarında tartışan kadınlarımız da var.

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..