Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kadınlar girişimci midir?

Kadınlar girişimci midir?
 

Yanıtım ‘henüz değil’ olacak. Evet, Türkiye'nin kısa tarihine bakıldığında göze çarpan değişimlerin temelinde kadınlar var. Evet, bugün bir çok sektörde çalışıyor, yönetimde görev alıyorlar. Ama bu yeterli değil.

Henüz sayıları çok az . Henüz yolun çok başındalar. Motivasyonları yeni yeni artıyor. ‘Ev hanımlığı’ fikrinden yeni yeni uzaklaşıyorlar. Bu nedenle kadınların iş hayatına girmelerini destekleyen projeler çok önemli. Bu projelerdeki amaç kadınları üretimin içine aktif şekilde sokmak.

Onları tüketen değil üreten yapmak.

Bu amaçla çalışan örgütlerden birisi de Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV). Vakıf, iş kurmak ya da var olan işini geliştirmek isteyen kadınlara kredi vererek onları iş sahibi yapıyor. Vakıf bugüne kadar 2 bin ev kadınına toplam 3.4 milyon YTL tutarında kredi vererek iş imkânı sağlamış.

KEDV bünyesinde faaliyet gösteren Maya Mikro Ekonomik Destek İşletmesi tarafından uygulanan sistemde kredi miktarları iş potansiyeli ve gelişme kapasitesi olan işler için 2 bin YTL'ye kadar kredi verilebiliyor.

İlk etapta bu miktar iş kurmak için az görünse de, geliri düşük olan kesim için geçim sağlayacak bir iş kurmaya yetiyor. Anadolu'dan birçok ev kadını bu krediyle çiçekçiden, perakendeye, gelinlikçiden, takı satışına kadar çeşitli alanlarda kendi işlerini kurmuş. Taksit ve alınacak kredi miktarları kadınların ödeme gücüne ve işlerinin kapasitesine göre belirleniyor.

Diğer taraftan mikro kredi sisteminden faydalanmak isteyen kadınların, kredi almak için, kefil ya da teminat göstermeleri de gerekmiyor. Kredi geri ödemesinin bitiminden sonra işlerini büyütmek için tekrar krediye başvuranlar var. Aralarında üçüncü kredisini alanlar bulunuyor.

Bu sayede pek çok kadın girişimcilik fırsatı buluyor. Bu tip çalışmaların kadınları da harekete geçireceğine inanıyorum.

 
Toplam blog
: 11
: 14040
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Eğitimine Uluslararası İlişkiler alanında yaptığ..