Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '17

 
Kategori
Tiyatro
 

Kadınlar İkinci Baharını Yaşıyor

Kadınlar İkinci Baharını Yaşıyor
 

Ben kimim oyunundan bir sahne.


İnsanlar hayatlarının belli dönemlerinde kendilerini ifade etme bakımından fikir ya da ortam değiştirebilirler.  Bir grup kadının yaşam boyu kendilerini ifade edememeleri onları yeni bir uğraşa yönelttiğini ve yeni uğraşlarında adeta ikinci baharlarını yaşadıklarını görüyoruz.

Davranış bilimci Prof. Üstün DÖKMEN de bir televizyon programında “Ben bundan sonra kendi mesleki alanımda artık kitap yazmayacağım. On, on beş kadar bu alanda kitap yazdım. Bir iki tanesini okunasınız bile ne demek istediğimi anlarsınız. Artık öykü yazacağım, tiyatro yazacağım,” dedi.

Bir öykücü olarak hocanın bu açıklaması beni çok mutlu etti. İnsanı anlamanın en büyük araçların başında öykü ve tiyatronun geldiğini bilecek deneyimlere sahip akademisyenlerin çoğalması dileğiyle ben bu yazımda öyküden çok tiyatroyu anlatacağım.

Tiyatronun zaten ana malzemesinin öykü olduğunu bilmeyen yok. Öyküde çağrışımları sözcüklerle anlam düzleminde yaratılan hayal örüntüleri oluştururken; tiyatro izleyici açısından daha kolay, daha etkileyici, görselleriyle ön plana çıkar. Mizah, eleştiri, ses vb birçok olanaklarıyla daha etkileyici bir dile sahiptir. İnsanı anlamak, empati duymak, etkilenmek kanlı canlı karşında öyküyü yaşayan insan unsuruyla tiyatro insanı adeta öykünün içine çeker.

Tiyatro demişken bu yazıyı kaleme almamın nedeni olan yakınlarda izlediğim bir oyun ve oyuncularının beni etkilemesidir.  Yönetmenleri ve hocaları Müfit Kayacan’ın tiyatroya olan tutkusu onun sahnelerin tozunu yıllarca yutmasına neden olmuş. Ve sonrasında yönetmenlik, sinema sanatçılığı, tiyatro oyunculuğu gibi alanlarda popülizmden uzak sağlam adımlarla ilerleyen Müfit Kayacan Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’nu kurar.  Burada 25 sene genel sanat yönetmenliği görevi yaparken aynı zamanda 25 oyun yönetir ve 32 farklı oyunda rol alır.

Sanatçının birçok projeye attığı imzalardan biri de 2010’da başlayan Kadınlar Tiyatro ile buluşuyor Projesi’dir. Tiyatroya gönül vermiş kadınların kendi yazdıkları yaşam öykülerini Müfit Kayacan’ın hocalığı ve yönetmenliği ile çok başarılı işler çıkardıklarını gördük. Bu grubu başından beri izledim. 22 Eylülde yeni bir oyunda izleme fırsatı buldum. Seçtikleri konular genellikle kadın sorunları olsa da genel anlamda hiciv ve komedi temelinde oyunlarının şekillendiği görülüyor.

Bu grup oyuncularından  Mukaddes Özacar’ın hemşerim olması ve son günlerde bütün ülkede türküleriyle eğlendiğimiz  Kadir Türen’in gelini olması ayrı bir ilgi alanıdır( Erik Dalı ). Mukaddes Özacar, “Ben Kimim?” oyununda başroldeydi.  Oyunculuğunda beden dilini, sesini kullanma, sesindeki vurgu, oyundaki geçerli zaman durumlarını saptaması, jest ve mimiklerindeki etki ve bütün olarak oyununa hâkim oluşu o kadar başarılıydı ki gözlerim yaşardı.

Oyuncuların hepsi kadın ve neredeyse hepsi emeklilik yaşındalar.  Birçoğu kendi yaşadıkları acıları bizzat kaleme alıp bizzat kendileri oynadı. İlk oyunları Koca Yasa’ dan beri izlediğim oyuncuların hepsi bir oyuncuda olması gereken bütün özellikleri  7 yılda kazanmış olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim.

Kadın grubundaki tek dezavantaj kadın oyuncuların erkek rollerini oynarken sesleri onları zaman zaman ele verse de bu konuda başarılı, bastığı yeri titreten erkek rolünü fazlasıyla veren isimlerin başında Fadime Şahinkaya’yı anmak gerek.  Son oyunları Ben Kimim’de Mukaddes Özacar, Pakize Özcelik, Ümmü Topcuoğlu, Sedef Yildiz,Saadet Ateş, Aysel Genç, Saliha Acıgöz, Ayse Cingiz ve Şirin Taban ile Müfit Kayacan’ın yönetmenliğinde yine çok başarılı bir oyun çıkarmışlar.

Sevgili hemşerim Mukaddes Özacar  ve oyuncu arkadaşlarını ve hocaları Müfit Beyi yürekten kutluyor ve nice oyunlarda görmek dileğiyle, yüreklerine sağlık.

 

 
Toplam blog
: 61
: 699
Kayıt tarihi
: 19.06.09
 
 

Gazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Kastamonu Eğitim Yüksekokulu Sınıf Öğrt. bitirdikten sonra A...