Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '22

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Kadınlara Saç Ekimi

Saçlar, kadın erkek herkes için önemli bir vücut parçası. Saçlarımızın bakımlı ve gür olması da bizim estetiğimiz ve sağlıklı görünümümüz açısından önemli bir veri. Fakat kadınlarda özellikle  menopoz  sonrası  dönemde  saç  dökülmesi,  kayıpları  ve  incelmesi  büyük  bir  problem haline  gelebiliyor. Kadınlarda en  önemli  saç  kaybı  nedeni  kadın  tipi  genetik  dökülme; fakat bazen çevresel ve sosyal hayatın getirisi olan stres gibi etkenler de saçlarımızı döker ya da yıpratır, görüntüsünü değiştirebilir.

 Kadınlarda saç dökülmesi ile  karşılaşıldığında  ilk  önce  altta yatan biyolojik  bir neden araştırılmalı: Tiroid hastalıkları, demir eksikliğine bağlı kansızlık, çinko, magnesyum, selenyum,demir,  folik asit, selenyum, biotin vs eksikliği, saçlı deride mantar enfeksiyonları, saç kıran, polikistik over hastalığı vb bunlara mutlaka önce bakılmalı.  En azından kan (hematoglobin/hematokrit , tiroid testleri, demir , demir bağlama kapasitesi, selenyum, çinko, vitamin D, serbest testesteron ve DHEA-S) testleri  yapılmalı. Saç kıranlarda ve iltihabi deri hastalıklarına bağlı saç kayıplarında mutlaka deri biopsisi yapılarak, çok tecrübeli bir dermatopatolog tarafından incelenmeli.

Saçlardaki incelme, zayıflama ve güçsüzlük için destek  tedavisi olarak, içeriğinde  %5 minoxidil  ve %3 procapil  içeren serumlar, kaliteli  şampuanlar ve  tablet  olarak  ağızdan alınan ve özellikle biotin, çinko, demir, folik asit, selenyum  içeren destek  ürünleri  kullanılabilir. Tüm  bu tedavilere rağmen kadın  tipi  genetik saç  kaybı  saç  incelmesiyle devam edebilir ve tam kellik  oluşturmamasına rağmen  kadında ciddi  problem oluşturabilir. Bu durumda saç  ekimi  bir seçenek olarak  karşımıza çıkar.

Bana göre kadınlarda sağlıklı ve doyurucu bir sonuç alınarak saç ekimi yapılabilmesi için 2 şart koşul var :1) Saç ekimi yapılabilecek kadar bir açıklığın ve seyrekliğin oluşmuş olması. Yani  kadınlarda sadece saç tellerinde  incelme, saçların zayıf ve  cılız  görünmesi,  saç  ekimi için  yeterli  neden değil. Saç kaybına  bağlı  açıklığın  oluşması  gerekli. 2) Açıklık oluşmuş alanı doldurabileceğimiz miktarda saç folikülü çıkarabileceğimiz, sağlıklı, saç incelmesi ve/veya dökülmesi olmayan bir verici saçlı alanın, yani sağlıklı  donor bölgenin, kafa derisinde mevcut olması. Genellikle kadınlarda saç tellerinde incelme yaygın olarak görüldüğünden ve ense kısmı da etkilenebildiğinden, sağlam bir saç kökü verici sahası bulmak zor olabilir. Bu iki şart kadın hastada oluştuysa, yani saçlarda hem yeterince açılma ve hem de  sağlıklı  bir  donor  saha mevcutsa o zaman saç ekimi için bir şansımız var demektir.

Saç  ekimi sonuçları  bakımından karşılaştırıldığında erkek  ve  kadında yapılan saç ekimleri aynı verim ve doyuruculuğa sahiptir.  

 
Toplam blog
: 58
: 211
Kayıt tarihi
: 22.11.15
 
 

1994 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 7.'likle mezun oldum. 2002 yılında Akdeniz Ü..