Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kahkaha ile gelen ruh ve beden sağlığı

Kahkaha ile gelen ruh ve beden sağlığı
 

Oysa tüm bunlardan kurtulmanın çok kolay bir yolu var; Kahkaha atmak! Hepimiz kahkaha attıktan sonra hem ruhen hem bedenen çok rahatladığımızı hissederiz. Hakkını vererek attığımız kahkaha sonrasında


Gündelik hayata o kadar kendimizi kaptırıyoruz ki; iş, okul, evimiz…. her alanda karşımıza çıkan sorunlara odaklanıp hayatı ıskalıyoruz. Oysa hayat devam ediyor ve geriye dönüp baktığımızda, en geçmeyecek sandığımız sıkıntılarımızın bile çoktan tecrübe hanemize yazılmış birer anı olduğunu görebiliriz. Bunu unutup sıkıntılara odaklandığımızda beden sağlımıza da zarar verebiliyoruz istemeden.

Oysa tüm bunlardan kurtulmanın çok kolay bir yolu var; Kahkaha atmak! Hepimiz kahkaha attıktan sonra hem ruhen hem bedenen çok rahatladığımızı hissederiz. Hakkını vererek attığımız kahkaha sonrasında o ana kadar canımızı sıkan konular, gözümüze eskisi kadar önemli görünmez. Bazı insanlar gülerken kendini engeller ve sadece gülümser. Oysa buna hiç gerek yok. Kaliteli bir espriye, mutlu olunan bir ana yakışır şekilde atacağımız ağız dolusu bir kahkaha; size tahmin edemeyeceğiniz kadar yarar sağlar. “ Genelde yalnızım, bunca sorun arasında nasıl kahkaha atabilirim, durduk yere de kahkaha atılmaz ki.. “ demeyin. Evet, atılır.

Stresi azalttığı, kan dolaşımı ve solunumu düzenlediği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği bilinen kahkaha, kanser hastalığı için tedaviyi tamamlayıcı alternatif tıp yöntemi olarak da kullanılıyor. Gülme tedavisi olarak bilinen bu yöntem, aslında çok eski tarihlere dayanıyor. Eski çağlarda ağır hastalar, tedavi amaçlı gülmesi için çeşitli gülme maskelerinin önünden geçirilmekteydi. Gülmenin, doğal öldürücü hücrelerin aktivitesini artırdığı, özellikle kanser hastası çocuklarda stresin giderilmesinde gülmenin destek tedavide önemli bir yeri olduğu biliniyor.

Tüm bu faydalarının yanı sıra, sürekli neşeli kahkahalar atmak yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Grup halinde atılan kahkahanın ekip ruhunu, biz bilincini geliştirdiğini fark eden şirketler, çalışanları için kahkaha terapisi eğitimleri aldırmaya başladı. Bu eğitimi ülkemizde veren danışmanlık firmaları mevcut. 

Aslında biz insanlar için bu derece önemli olan gülmenin gerçekleşebilmesi çok büyük mucize. Eğer yüzümüzde bulunan 17 kas hep beraber doğru şekilde hareket etmese, tebessüm bile edemeyiz ve ifademiz anlamsız hale gelir. Yüzümüzdeki mimik yapmamızı sağlayan 28 ayrı kas çeşitli kombinasyonla kasılmaz ve uyum içinde çalışmazsa, gülümseyemediğimiz gibi, şaşırma, mutlu olma, zevk alma, kızma,…. gibi duygularımızı ifade edecek mimikleri gerçekleştiremeyiz. 

Mutluluk hormonu salgılayarak doğal morfin etkisiyle stresi ve acıyı azaltan,  hayata pozitif bakmayı sağlayarak depresyona girmeyi engelleyen, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek sağlıklı sorunlarının giderilmesinde olumlu etkisi olan kahkahanın; toplumun yaşam kalitesinin artmasında önemli bir rolü vardır. Asık suratlı insanlar, bir süre sonra yaydığı olumsuz enerjiyi, zincirleme şekilde çevresine ve topluma yayar. Enerjisi düşük insanlar, sanat dahil hiçbir alanda kaliteli çalışmalar yapamaz. Dolayısıyla kahkaha atıp gülerek, hem kendi ruh beden sağlığımızı, yaşam kalitemizi, hem toplumsal kalitemizi arttırmak elimizde.   05.11.2014

Sevgi ve Dostlukla Kalın, 

 
Toplam blog
: 15
: 191
Kayıt tarihi
: 12.05.16
 
 

İnsan psikolojisi, sosyolojisi, İşçi hareketleri tarihi, müzeler, sergiler, doğa gezileri, tabii ..