Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

06 Ekim '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kahvaltı

Kahvaltı
 

Kahvaltı, hayattaki vazgeçilmezlerimdendir.Yazları; beyaz peynir, zeytin, domates, yeşil biber, vişne reçeli ve tabiki de çaydan ibarettir genelde kahvaltım.Kışları ceviz eşliğinde tulum peyniri ve bal, yeşil zeytin süsler soframı...Yolun yarısını geçtikten sonra, kolestrol sorunu nedeniyle çocukluğumdan beri severek yediğim tereyağlı kızarmış ekmeğe veda etmek zorunda kaldım. Aynı nedenle de yumurtayı haftada bir-iki kezle sınırlandırıyorum. Afrika da ve ülkemizde bir lokma ekmeğe muhtaç çocukları düşününce lokmalar boğazıma dizilse de; bu, oldukça masum lüksümden vazgeçemiyorum.

Uzmanların görüşüne göre kahvaltı günün en önemli öğünü ve atlatılmaması gerekeni imiş...Kuvvetli bir kahvaltı ile günü sonlandırmak mümkünmüş. Ama tabii uygun olan, üç öğünü az da olsa dengeli ve düzenli yapmak deniliyor. Günümüz insanı, çalışma hayatının getirdiği zorunluluklar nedeni ile sabahları ya hiçbirşey yemeden, ya da ayak üstü atıştırma ile kendini sokağa atıyor. Zaten çocuklarda sabahın erken saatlerinde bir şey yemek istemiyorlar. Okulda teneffüslerde abur cubur ya da tost tarzı şeylerle açlıklarını gideriyorlar. İkili öğretim olunca, sabah çok erken kalkılmak zorunda . Oysa, bizim zamanımızdaki gibi okullar tam gün, evlerde okullara yakın olsa, kahvaltı ve yemek saatlerinde çocuk evinde olur...

Kahvaltı sözcüğü kahve-altı sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur.Bizim toplumumuzda kahvaltı geleneği sanırım Cumhuriyetten sonra batı tarzı şekline dönüşmüştür.Peynir, zeytin, reçel gibi “kahvaltılık” dediğimiz yiyeceklerden oluşan kahvaltı sofrası, önceleri çorba-ekmekten ibaretmiş.(özelliklede Anadoluda yaygın olan tarhana çorbası)

Şimdilerde ise bir de brunch denilen sabahla öğle arası yenilen oldukça şımartılmış kahvaltı sofraları gündemde... Bayanlar arası toplantılarda evlerde veya belirli mekanlarda 10-15 ytl gibi bir ücret ödeyerek, krallara layık bu sofralara kurulabiliyoruz.

Tabii ki becerikli ellerin yaptığı güzel yemeklerden oluşan, zevkle hazırlanmış sofralar; yerine, zamanına göre beni de cezbeder.Ama ille de kahvaltı...Çay eşliğindeki kahvaltı (zaman zaman da portakal suyu ile birlikte) güne hazırlanmamı, kafamı toplayıp yapmam gerekenleri planlamamı sağlar. Uzun yaz günlerinde de ikindi kahvaltıları...Özellikle eş-dostla sohbeti daha bir tatlanmasına vesile olur.

Sevdiklerinizle; sağlıklı, sıcak, huzurlu kahvaltılar dileğimle...

 
Toplam blog
: 307
: 1382
Kayıt tarihi
: 08.08.07
 
 

Emekli Türkçe öğretmeniyim.Şimdi Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan, Atatürk Eğitim Enstitüsü ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara