Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '22

     
    Kategori
    Ekonomi - Finans
     

    Kaldıraç nedir ?

    Kaldıraç Nedir?
     
    Finans piyasalarında yatırımcıların daha az sermaye ile büyük işlem hacmine sahip pozisyonlar açmasına olanak sağlayan sisteme kaldıraç (leverage) denir. Kaldıraç sistemi yatırımcıların piyasada etkin rol oynamasına imkan veren bir sistemdir. Kaldıraç sistemi her ülkede farklılık gösterir. Ülkemizde Sermaye Piyasası Kanununa göre (SPK) kaldıraç oranı 1:10 olarak belirlenmiştir.
     
    Borsalarda kullanılan kaldıraçlı işlemler sermaye yatırımcılarının piyasada etkin rol almasına ve söz konusu olduğundan düşük sermaye ile büyük işlem yapılmasına imkân tanır. Sermaye yatırımcıları kaldıraç etkisi ile piyasadan elde edecekleri kazanç oranlarını artırma şansına sahip olurlar. Ancak açılan işlemin terste kalarak zarar etmesi durumunda yaşanacak olan kayıp yine aynı oranda büyük olmaktadır.
     
    Kaldıraç Nasıl Hesaplanır?
     
    Piyasa işlemlerinde kaldıraç kullanmak isteyen yatırımcılar 1000 dolarlık yatırımlarını 1:10 kaldıraç kullanarak 10 bin dolarlık işlem olarak açabilirler. Yatırımcı bu kaldıraç oranı sayesinde dilediğinde sermayesini 10 katına kadar artırarak işleme sokabilir. Açılan işlem sonucu oluşan kar ve zarar tablosu ise yatırımcıya kaldıracın büyüklüğü oranında yansır.
     
    Yatırımcıların kaldıraç etkisinden doğru stratejileri uygulayarak yararlanması yüksek kar fırsatlarını beraberinde getirir. Öte yandan yüksek risk iştahı ve yanlış yürütülen stratejiler ve ters pozisyonda kalınması durumunda büyük bir kayıp riski de oluşturabilir. Yatırımcılar yanlış stratejilerle yüksek kaldıraçlı işlemler açtığında sermayesinin tamamını yahut bir kısmını kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilir.
     
    Kaldıraçlı işlemlerde kar ve zarar oranları yatırım yapılan enstrümanın birim fiyatında meydana gelecek değişiklikler kapsamında hesaplanır. Bu bağlamda kar ve zarar oranı, kaldıraç eşittir pozisyon büyüklüğünün pozisyon teminatına bölünmesi şeklinde hesaplanabilir.
     
    Daha açık örneklendirmek gerektiğinde altın üzerinden işlem açıldığı varsayalım. 1 Ons altının 1,200 dolar olduğunu düşünüldüğünde 1 ons altın için 1:10 oranında kaldıraçlı işlem yapılması durumunda sermayemiz 12 bin dolar olarak işlem görmeye başlayacaktır. 12 bin dolar büyüklüğünde açılan bu işlem yatırımcının işlemden 1200 dolara göre çok daha karlı çıkmasını sağlayacaktır. 1200 dolarlık kaldıraçsız şekilde açılan bir işlem için %1 oranında artışta 12 dolar kar elde edilebilirken, kaldıraç sayesinde aynı oranda artışla 120 dolar tutarında kazanç elde edilmesi mümkün olacaktır.
     
    Kaldıraç Kullanırken Neye Dikkat Edilmelidir?
     
    Kaldıraç sistemi her ne kadar yüksek kazanç fırsatları sunan bir araç olsa da bazı yatırımcılar için kayıp yaşanmasına elverişli bir sistemdir. Bu nedenle özellikle kaldıraç sistemi hakkında yeterli bilgisi olmayan kişilerin kendilerini teknik ve temel analiz konusunda geliştirmeden işlemem girmemesi gerekir.
     
    Borsalar, enstrümanlar ya da kaldıraç sistemi hakkında deneyimi olmayan kişilerin finansal niteliklere sahip kurumlardan ya da uzmanlardan destek alması son derece önemlidir. Portföy yönetiminin uzman kişiler tarafından yapılması meydana gelecek zararların önüne geçebilecek bir durumdur. Bu sayede yatırımcıların para piyasalarından kazanç sağlamalarının da önü açılmış olacaktır.
     
     
    Kaynak : https://foreksmind.com/kaldirac-nedir/
     
     
    Kayıt tarihi
    : 03.09.22
     
     

    Merhabalar ben Murat,burada yeniyim ..