Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '18

 
Kategori
Güncel
 

Kalmadı Artık Mahalle Aralarının Masumiyeti

Kalmadı Artık Mahalle Aralarının Masumiyeti
 

Hemen hemen birçoğumuz çocukluğumuzu, mahalle sakinlerinin yaşıtımız olan çocuklarıyla birlikte mahalle aralarında oyunlar oynayarak yaşamışızdır. Yeni nesiller her ne kadar gelişen bilgisayar ve internet teknolojisinin de etkisiyle televizyon ve bilgisayar oyunlarının tutkunu, müdavimi haline gelseler de; seksek, saklambaç, yakan top, kutu kutu pense, elim sende... hepimizin çocukluğunda apayrı bir yer edindi ve anılar bıraktı. Mahalle arası oyunlar ve arkadaşlar; kabuğu anne ile baba olan çekirdek aileden, dış dünyaya açılan kapılardı bizim için bir zamanlar.

Birkaç günden beri ansızın kaybolan ve uzun aramalar sonunda günler sonra cesetlerine ulaşılan çocukların haberleri düşüyor bültenlere peşi sıra. Hem canavar ruhlu insanlar tarafından hunharca öldürülüp, izbe yerlere gömülen çocukların yasını tutuyor hem de o küçük bedenleri gözünü dahi kırpmadan, acımasız bir şekilde katleden, insanlıktan, merhametten nasibini almamış vahşilere kendimizce ceza yöntemleri getiriyoruz.

Ama şurası bir gerçek ki, mahalle araları, o eski bildiğimiz, kanıksadığımız masumiyetini, güvenilirliğini yitirdi artık. Çünkü artık mahalle kültürü diye bir değer kalmadı toplumumuzda. Yıllardan beri sakini olduğumuz çevrenin, taşınan yeni yüzler ve şehrin gitgide kalabalıklaşmasıyla yabancısı haline geldik. Şehir nüfusu kalabalıklaştı, motorlu araç sayısı arttı ve çocuklara seksek, saklambaç oynayacak, topaç çevirecek yer kalmadı mahalle aralarında. Ve değişen nüfus yapısı, yıllardan beri oynadıkları, yaşıtları olan arkadaşlarıyla koşuşturdukları mahalle aralarını, oyun parklarını şimdi artık yaklaşılması yasak mayınlı birer saha haline getirdi çocuklara. Her fırsatta çocuklarının odalarını yeni model oyuncaklarla, oyun konsolları ve bilgisayar oyunlarıyla doldurup, onları dışarıda, kapılarının önlerinde oynayan akranları çocuklardan, oyun arkadaşlarından tecrit eden anne ve babaların hislerini, bu son yaşanan olaylardan sonra şimdi artık daha iyi anlıyorum.

Bir zamanlar neşe içerisinde koşuşturup, oyunlar oynadığımız mahalle ve sokak araları, şimdi çocuklarımızı gözümüz arkada kalmadan, güvenle bırakabileceğimiz yerler değil artık. Yeni Türkü müzik grubunun Telli Turna parçasında söylediği gibi;

Biz büyüdük ve kirlendi dünya.

Çocuklara, kendileri kadar saf ve temiz bir toplum yaratamadık her şeyden önce. Şimdi çocuk katilleri ve istismarcılara ne ceza uygulansa da, artık boşuna.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..