Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '16

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Kalp hastalığı olan çocuklar nasıl korunmalı?

Kalp hastalığı olan çocuklar nasıl korunmalı?
 

Prof.Dr.Serdar Kula


 

Kalp hastalığı olan çocuklar, hastalıkları nedeniyle yaz tatilini doyasıya yaşayamazlar. İşin içinde kalp olunca anne ve babaların korkuları da haliyle had safhada oluyor. Bu konuda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı, Prof. Dr. Serdar KULA önemli bilgiler verdi.

 

Kalp hastalığı olan çocukların ebeveyni tarafından fiziksel aktivitesinin tamamen engellenmesi doğru bir yaklaşım mıdır?

Bir çocuğun fiziksel aktivitelerinin sağlık kaygıları nedeniyle tümüyle kısıtlanması doğru değildir. Fiziksel aktivitenin sağlık için kazanımları artık herkes tarafından cok iyi biliniyor. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol Merkezi (CDC)’nin önerisine göre 6-12 yaş arasındaki her çocuk günde 60 dakika fiziksel aktivite yapmalıdır. Bu sure erişkinler için haftada 150 dakikadır. Ancak, kalp hastalıklı çocuklar için belirlenmiş bir değer yoktur. Bu noktada çocuğunuzun fiziksel aktivitesi için doktorunuzun fikrini almak en doğrusu olacaktır.

 

Ebevenler kalp hastalığı olan çocuklarını hangi aktivitelerden uzak tutmalı?

Bazı kalp hastalığı olan çocukların, özellikle yarışmalı ve temas gerektiren sporları yapmamasını önermekteyiz. Bu sınırlama kalp hastalığının şiddetine bağlıdır. Çocukların sportif aktviteleri için genel bir tanımlamadan ziyade her çocuk için aktivite tanımı ayrı ayrı yapılmalıdır.

Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz kalp hastalıklı çocuklarda yaşam kalitesinin artmasını sağlar. Ayrıca uzun dönemde obezitenin önlenmesi açısından da önemlidir. Son yıllarda fizik aktivitenin kalp hastalıklı çocukların sağlık durumlarında olumlu değişimler yaptığına dair çok sayıda bilimsel yayın vardır. Bu nedenle çocukların hareketsiz bir yaşam yerine doktor kontrolünde düzenli egzersizler yapması önemlidir.

Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun yüzme gibi güvenli sporlara yönelmesini teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuz için hangi sporun uygun olacağı konusunda doktorunuz size yardımcı olacaktır. Size düşen, bu konuda çocuğunuzun istekliliğini artırmak için destek olmaktır.

Bir çok çocuk, kalp hastalığı tedavi olduktan sonra bile daha önce yapmaktan kaçındığı aktiviteleri yapmaktan yine uzak durabilir. Bu konuda çocuğunuzu yavaş yavaş bu aktivitelere katılma konusunda teşvik etmelisiniz. Bu noktada da doğru aktivite seçimi için doktorunuz size yardımcı olacaktır.

 

Sıcak ve güneş kalp hastalığı olan çocukları nasıl etkiliyor? Nelere dikkat etmek gerekir?

Güneş konusunda da dikkatli olmakta fayda var. Güneşin cilt kanseri ve cilt hasarı konusundaki genel bilinenlerin yanı sıra bilmemiz gereken en önemli şey bazı ilaçları kullanan çocukların daha dikkatli olması gerektiğidir. Özellikle “amiodaron” etken maddeli ilaçları kullanan çocuklarda güneş ışınlarına karşı aşırı cilt hassasiyeti ve cilt renginde değişiklikler olabilir.

Ayrıca aşırı sıvı kaybının da çocuklara zararı olduğunu unutmayalım. Özellikle idrar söktürücü ilaçlar kullanan çocukların sıcak yaz günlerinde tehlikeli düzeyde sıvı kaybetmemeleri için daha dikkatli olmaları gerekecektir.

 

https://twitter.com/seraptorun73

 
Toplam blog
: 114
: 309
Kayıt tarihi
: 22.12.14
 
 

Gazeteci  ..