Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '11

 
Kategori
Hukuk
 

Kamulaştırma Kanunu

Kamulaştırma Kanunu
 

Kamulaştırma Kanunu Anayasa'ya aykırı mı değil mi? 

Anayasamıza göre gayrımenkul satın almak bir "hak "tır.Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Ancak. kamu yararı amacıyla bu haklar sınırlanabilir. 

Kamu yararı nedir? Nasıl tarif edeceksiniz? Hangi işlemler kamu yararınadır? Üniversel bir tanımı veya klassifikasyonu var mı? Diyelim ki var. Birileri tarif etmiş olsun. Bu tarif doğru mudur? 

Kamulaştırma yani kişisel hakları sınırlama ve kamu yararı bir arada olur mu? Ben seneler önce dişimden tırnağımdan arttırıp bir arsa almışım ve üzerine, kanunlara ve Belediye planlarına ve mevzuatına uygun olarak , bir bina yapmışım.Gün gelmiş 20 senedir veya daha fazla oturduğum bu evi kamulaştırma kararı alınıyor veya 20 sene önce satın aldığım arsanın imar müsaadesi kaldırılıyor. Sebep Kamu yararı veya yeşil alan olarak ilan edilmesi. 

Kardeşim, adamın biri mülkiyet hakkını kullanarak bir gayrımenkul satın alıyor ve bir gün devlet geliyor ben burayı yeşil alan ilan ettim diyor. Bu kadar basit. Anayasal bir hak kolayca yok ediliyor. Sadece kamulaştırdığın yerin karşılığında para ödüyor devlet adama.Tamam, para ile satın aldım hakkını. Olur mu böyle bir uygulama? Bakıyorsunuz caddenin bir tarafı "yeşil alan " ilan edilmiş, diğer tarafında villalar yükseliyor. Hatta elimizde bulunan arsa "sit alanı "olarak ilan edilmiş. İmar müsaadesi yok. Hemen bu arsanın yanındaki parsellerde onlarca bina inşa edilmiş durumda. Emsal durumunu ileri sürüyorsunuz. Yapacak bir şey yok. O binalar yapılmış bir kere diyorlar. Peki kardeşim aynı statüdeki arsalardaki evler, binalar, alış veriş merkezi kamu yararını ihlal etmiyor da, aynı yer ve aynı sıradaki benim arsam mı kamu yararına aykırı kabul ediliyor ve yeşil alan ilan ediliyor? Nasıl bir mantık? 

Bir de işin tuhafı, yeşii alan veya sit alanı olarak ilan eden kurumların işi başlarından aşmış durumda. Ne sizin arsanızı ne de başka arsaları yetkili kurumun üyeleri veya belediye meclisi azaları görmüş değil. Zaten görmelerine de maddeten imkan yok. Ama, hayatlarında hiç görmedikleri arsanızı yeşil alan ve sit alanı olarak ilan ediveriyorlar. Bakıyorsunuz arsanıza, ne yeşil alan ne sit alanı, ne park ve bahçe görünümde. Yolun kenarında bir arsa. Önünden vızır vızır arabalar geçiyor. Arsanın etrafı evlerle dolu. Sizin arsanız yeşil alan kapsamında. 

Özel oto, minibüs, karavan veya midibüs sahibi olanların mallarına, mal sahiplerinin arzuları hilafına satın alınarak ve kamu yararı ileri sürürülerek Kızılay'a bağışlamak mümkün mü? Devlet böyle bir şey yapabilir mi? Böyle bir şey olur mu? Ne kadar mantıksız değil mi? 

Onun için Kamu oyuna sesleniyorum . SAVAŞ, SAFERBERLİK VE DOĞAL AFET ve bir de TÜM ÜLKEYİ İLGİLENDİREN EKONOMİK GEREKSİNİM halleri dışında Kamulaştırmalar Anayasamıza ve Evrensel İnsan Haklarına aykırıdır. 

Kamulaştırma müessesesinin yeniden yapılandırılması İnsan Hakları ve Demokrasi açısından çok önemlidir. 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..