Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '13

 
Kategori
Sinema
 

Kanlı bir büyüme öyküsü

Kanlı bir büyüme öyküsü
 

LANETLİ KAN


Hollywood sinemasının büyüyen bir endüstri olmasında, her ülkeden başarılı yönetmenlere kapısının her daim açık olması, önemli bir rol oynuyor. Güney Kore Sinemasının üç başarılı yönetmeni ilk Hollywood yapımlarıyla birer birer karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz hafta Kim Jee-woon “Geçit Yok” ile maharetlerini sergilemişti. Bu kez “Old Boy-İhtiyar Delikanlı” “Thirst-Kan Arzusu” gibi filmleriyle tanınan Park Chan-wook “Lanetli Kan” ile kendisinden alıştığımız şiddet ve intikam duygularını gösterişli bir anlatımla sunuyor. Hitchcock esintileri taşıyan öyküsünü stilize bir görsellikle harmanlanıyor.

Şüpheli bir kazayla yaşamını kaybeden Richard Stoker’ın cenaze töreninden sonra amca Charlie, dul eş Evelyn ve kızı India ile yaşamaya başlar. Kısa sürmesi gereken misafirlik uzadıkça Charlie(Matthew Goode), Evelyn (Nicole Kidman) ve India (Mia Wasikowska) arasındaki ilişki yumağı gizemli bir çekiciliğe bürünür. 18 yaşına girmeye hazırlanan India steril yaşamında amca Charlie’nin provokatif davranışları karşısında karışık duygular yaşamaya başlar.

Park Chan-woo yönetmen olmasında kendisini en fazla etkileyen kişinin Alfred Hitchcock ve “Vertigo” filmi olduğunu söylüyor. “Lanetli Kan” efsane yönetmenin iki önemli filmi “Şüphenin Gölgesi” ve “Psycho” arasında kurduğu görsel ve tematik bağlarla öne çıkıyor. “Şüphenin Gölgesi”nde olduğu gibi Charlie adını taşıyan amcanın aile ortamına girmesi, “Sapık” taki ünlü duş sahnesinin yine aynı filmden kızı takip eden polisin görsel benzerlikleri senarist Miller ve Chan-woo’dan ustaya göndermeler olarak kabul etmek gerekir.

İç mekan  seçimlerinden, oyuncuların performanslarına kadar her şeyin ince hesaplandığı bir film “Lanetli Kan”. Charlie amca Mathew Goode’nin “Sapık” Anthony Perkins ile olan fiziksel benzerliği , India’daki Mia Wasikowska’nın gizemli, hep bir şeyler saklayan karakterle birebir örtüşmesi, Kidman’ın bağımlı kişiliği canlandırmaktaki oyunculuğu  öykünün taşlarını yerine oturtuyor. Seks arzusunu çeşitli metaforlarla anlatıyor Chan-woo ; bacakta yürüyen örümcek, dört el çalınan piyano başında hissedilenler gibi…

“Stoker-Lanetli Kan” bir büyüme hikayesini içteki kötülüğün ortaya çıkmasıyla birleştiriyor. Hem de kanlı bir şekilde.     

    

 

 

Yönetmen: Park Chan-woo

Oyuncular: Mia Wasikowska, Matthew Goode, Nicole Kidman 

 

  

 

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..