Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '12

 
Kategori
Sinema
 

Kanlı Gençlik Masalı

Kanlı Gençlik Masalı
 

JENNIFER LAWRENCE


"Açlık Oyunları-Hunger Games" kısaca kitsch ve distopik olarak tanımlanabilir. "Kitsch"in zevksiz, bayağı görselliği geleceğin karanlık ve oligarşik sistem yapısyla iç  içe geçmiş.
 

"Pleasantville" ve "Zafer Yolu-Sea Biscuit" ile tanıdığımız yönetmen Gary Ross çok satılmış bir roman dizisini görselleştirirken "The Delivrance-Kurtuluş (1972)", "1984", "Sineklerin Tanrısı-Lord Of Flies (1990)","Koşan Adam-Runnıng Man(1987)" dan "Truman Show (1998)" a uzanan bir film yelpazesini anımsatıyor.

Rengarenk giysili, yüksek kahkahalı zengin insan topluluğu kitsch kelimesinin içini doldururken, yoksulluk ve baskı altında yaşayan çocukları ölümüne yarışan diğer insanlar ise distopyayı temsil ediyor. Savaşlar, doğa felaketleri, kuraklık Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünü yok etmiş geriye Panema adı verilen, diktatörlük ile yönetilen, Kapitol adlı başkent ve 12 eyaletten kurulu bir ülke geriye kalmıştır.12 eyaletten seçilen ( emekçi ve yoksulların çocukları) 24 genç her yıl gençlik oyunları olarak lanse edilen ölümüne bir mücadeleye tutuşmaktadır. Kazanan genç yaşam boyu rahata kavuşmaktadır. Gençler bir ormana bırakılıp hayatta kalma mücadelesi vermeye mecbur bırakılır.
 

Herkesin birbirini öldürmesinin serbest olduğu yarışmada gençlerin kanının akması, ülkenin her yerine yerleştirilen dev ekranlardan naklen izlenir.İmtiyazlı sınıf rengarenk giysileri içinde keyifle seyrederken, yoksullar endişe ve üzüntü içindedir. Nede olsa kurbanlar kendi çocuklarıdır.

Bildik sularda yüzen bir öykü "Açlık Oyunları". Sinematografik anlatım ve görsellik olarak bu kadar fazla öykünme noktasına da sahip olunca beklenen ayrıcalığı ortadan kalkıyor. Geçmişten anımsadıklarımızın üst üste yığıldığı bir harmana dönüşüyor. Çıkış noktası gençlerin çok sevdiği bir roman dizisi olunca bazı şeyler gözardı edilebilir oluyor.

Örneğin geçmişten referans olabilecek filmleri bilmeyen bir seyirci "Açlık Oyunları" nı beğenip oldukça farklı bulabilir. Taşıdığı mesajların güncelliği ve gerçekliği tartışılmayacak bir hikaye var karşımızda. Realite şovların izlenme rekorları kırdığı günümüz toplumunun, bilmem kaç yıl sonra filmdeki yapıya dönüşmesi sürpriz olmayacaktır.

Hikayeyi yarışmacı kız Katniss Evgerdeen'in gözünden izliyoruz. Jennifer Lawrence zorluk derecesi yüksek bu karakterde mükemmel işler yapıyor. Masumiyet ve şiddetin içiçe olduğu bir karakteri etkileyici biçimde canlandırıyor. Aile içinde sevecen bir genç kız aniden vahşi avcıya dönüşebiliyor.

Popüler sinemanın özelliklerini taşıyan bir filmin, sinemada farklılıkları sevenleri memnun etmesi zordur. "Açlık Oyunları" bu zor kıskaç içinde kalan bir film. Ayrıcalıklı olmak isterken sıradanlığın tuzağından kurtulamıyor       


 

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..