Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '13

 
Kategori
Tarih
 

Kanuni'nin sahte oğlu ve Fatih'in gizemli kardeşi

Kanuni'nin sahte oğlu ve Fatih'in gizemli kardeşi
 

BAYEZİD OSMAN'IN II. PİUS İLE İLGİLİ RESMİ


Caroline Finkel'in "Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı"  adlı bir cilt kalınlığında Osmanlı Tarihini anlatan kitabını okuyorum. İçerisinde şimdiye kadar duymadığım ve okumadığım ama tahmin ediyorum çok ta bilinmeyen enteresan bilgiler var. Sizinle paylaşmak istiyorum. 

 

Birincisi; Kanuni döneminin anlatıldığı bölümde Şehzade Mustafa'nın iamından sonra Balkanlarda, Kanuni'ninin oğlu olduğunu iddia eden "MUSTAFA" adında birinin çıkarttığı isyandan bahsediliyor. Buna "SAHTE MUSTAFA" olayı adını vermiş yazar. İsim birden aklımıza Çelebi Mehmet dönemindeki "Düzmece Mustafa İsyanını" hatırlatsa da bu olay o olay değil.

 

Bu isyanı Kanuni'nin hırçın Şehzadesi Bayezid ayarlamış. Sahte Mustafa isyanını bastıran da Sokullu Mehmet Paşa. Bakalım Muhteşem Yüzyıl da geçecek mi konu. Merakla bekliyorum. 

İkinci olay da Fatih'in gizemli bir kardeşinin olduğunu söylemesi. Adı "BAYEZİD OSMAN" .1456 yılında Milano Dükü Francesco Sforza'ya göre Fatih'in kardeşi olduğu söylenen ve babası II. Murat tarafından Giovanni Torcello adlı bri Şovalyeye emanet edilen bir çocuk hakkında bilgi verilmiş.(II. Murat gibi haçlılar ile iki büyük savaş yapmış, yönü batıya dönük bir Padişahın yapması imkansız gibi görünen bir davranış ) 

 

Çocuk Papa III. Kolixtus'un eline geçmiş. Venedik'te Apennine dağlarındki Spoleto kalesinde tutulmuş. Şehzadenin İtalya'ya gönderilmesinde Çandarlı Halil Paşa'nin rol onadığı savunuluyor. (Fatih'i istemediği düşünülen Paşa'nın niye böyle bir şey yapacağı meçhul, tabiki yaptıysa)

 

Papa II. Pius, Mantua Kongresinde Osmanlıya karşı bir haçlı seferi kararı aldırdığı toplantıya Bayezid Osman'ı götürmüş. Esir Şehzade'nin 1464'te 16 yaşında iken Ankona'dan Osmanlıya karşı yola çıkan haçlı donanmasını uğurlaması sağlanmış. Bu sahne Siena'daki Duamo'da II. Pius ile ilgili duvar resminde (yukarıdaki resim) gösterilmiş.

Bahtsız Şehzade bir ara Budin sarayında sonra Viyana sarayında tutulduğu görülüyor. Sonra akibeti konusunda bilgi yok.

 

Yukarıdaki iki konuda çok ilginç. Osmanlı tarihçileri bunlara diyor merak ediyorum doğrusu.

Kaynak: CAROLİNE FİNKEL; "Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı" 

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..