Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

06 Haziran '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kar Helvası

Kar Helvası
 

Kar Helvası


Hışırdayan yapraklarıyla huzurlu, güneşe siper olmuş, serin bir ağaç gölgesi,

Sıcaktan dilin damağına yapışmışken içilen bir bardak buz gibi su,

İçine serin serin akan meyveli dondurmanın lezzeti,

Güneşte kavrulmuşken denize birden daldığındaki o ürperti...

Sokağın sıcağından ve yorgunluğundan sonraki hani o soyunup dökündüğün, elini yüzünü yıkadığın evin o serinletici atmosferine kavuşma anı...

Ya da, ya da... doğal vişne suyu, karadut ile yapılmış bir bardak "kar helvası".

Bu görüntülerden hangisi içinizi, dışınızı serinletip sizi neşelendirir?

Bakın sadece serinletir demiyorum, bir de neşelendirmesi gerekiyor.

Kendimi kötü hissettiğim o pörsük, yorgun, sıcaklamış hallerimin başlaması için, hava sıcaklığının 30 dereceyi geçmesi gerekiyor. İşte o zaman tüm neşem kaçıyor.

Henüz İzmir sokaklarını ıhlamur ve hanımeli kokulu hafif ve ılık hava terk etmedi ama yakındır gelmesi pastırma yazının. Bunu bildiğim için de oflayıp pufluyorum.Sevmiyorum çok sıcağı.

Böyle sıcaklarda farkettim ki ; neşeli serinlik hallerini yakaladığım bir keyifmiş, "kar helvasını kaşıklamak".

Geçtiğimiz pazar günü "Buca/ Belenbaşı Köyü Yörük Kültürünü Tanıtma ve Kiraz Şenliği"nde köylülerce açılan stand ve pazaryerini gezerken onunla tekrar karşılaşmak hoştu. Daha önce Aydın, Nazilli, Söke ve Muğla/Ortaca pazaryerlerinde tanışmıştık kendileriyle. Ve ben onu pek sevmiştim.

"Aaaaa kar helvaaası" derken, eski bir dostla karşılaşmış gibi mutluluk duydum. Tam da kafama güneş geçmiş vaziyette mayışık suratımla, uyuşuk uyuşuk sıcakta dolaşırken.

Kütür kütür mayhoş bir serinlik (hayır serinlik değil resmen soğuk) ağzından girip ayak uçlarına kadar iniyor. Soğuk çok soğuk. Dondurma soğuğundan da soğuk. İnsanın içini titreten cinsten. Ağzını, dilini, dudaklarını donduran, neredeyse uyuşturan cinsten. Karadut ya da vişnenin doğal lezzetinin kar soğukluğuyla müthiş birleşimi, yemeyene nasıl anlatılır ki!

Kıştan, yaylalarda sıkıca basılıp derin kuyulara salınan kar çuvalları yaz sıcağında çıkarılıyor. Ve sonra doğallığından hiçbir şey kaybetmemiş pütür pütür kardan, dünyanın en ucuz, en kolay, en hoş ve en soğuk yaz yiyeceği/içeceği yapılıyor. Kar helvacı, kar kütlesine sürterek bir bardak kar dolduruyor, sonra üstüne birazcık vişne/ karadut şurubu gezdiriyor, bir de kaşık saplayıp elinize veriyor. Ve neşeli serinlik halleri başlıyor.

Yolu Aydın, Muğla ve ilçelerine düşüp de pazaryerinde kar helvası tabelasını görenler otursunlar hemen karhelvacının taburelerine. Hem dinlenip hem de yaz sıcağında üşümek nasıl olurmuş görsünler.

Tijen Taşlı- İzmir

 
Toplam blog
: 156
: 2800
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara